Varmrökt lax grillad i folie!

 
Att lägga varmrökt lax i ett foliepaket tillsammans med örter och kryddor blir kanongott, fisken riktigt smälter i munnen. Servera med dillkokt färskpotatis, aioli eller någon annan kall sås och en god sallad.
Foliepaketet går utmärkt att förbereda några timmar innan och ha på lut i kylen.
 
4 port
 
1 kg varmrökt lax
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1/2 knippe dill
1/2 - 1 dl vitt vin
Svartpeppar
 
Hur!
Bena ur laxen och lägg på ett stort folieark (ta gärna dubbla ark så håller det bättre), vik upp kanterna lite så att det blir som en skål. Skiva löken, hacka chilin grovt och lägg på fisken tillsammans med dill, vin och peppar. Förslut paketet ordentligt så att det inte läcker ut någon vätska.
Lägg paketet på grillen 15 - 20 minuter, eller i ugn 170 grader.

Grillade kamben, försvinnande goda!

Fantastiskt möra och goda kamben, och en hemmagjord glazé med sting. Revbenen kan med fördel kokas i förväg för att ligga på lut i kylen inför grillningen. Grillsåsen går utmärkt att göra i förväg, den håller sig ett par veckor i kylen och passar till allt grillat kött eller kyckling som glazé eller sås.
4 port
 
2 kg kamben
2 liter vatten
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 grovt hackad lök
6 krossade vitlöksklyftor
 
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 msk rökt paprikapulver
2 msk olja
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
1 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl vit balsamvinäger
1/2 dl whiskey gärna rökig smak
1 - 2 msk chipotlepasta
Salt och peppar
 
Hur!
 
Koka kambenen i vattnet och kryddorna 30 minuter i tryckkokare eller 1,5 timme i kastrull.
 
Hacka vitlök och lök, fräs glansigt i olja tillsammans med paprikapulver. Tillsätt tomater, socker, vinäger, whiskey och chipotlepasta, låt puttra i 20 minuter. Kör med stavmixer till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Låt svalna och häll upp i en skål.
 
Pensla revbenen generöst med såsen och grilla  5 - 10 minuter, pensla mer sås under grillningen, passa så att de inte blir brända.
 
 

Glasnudelsallad med halstrad tonfisk!

Riktigt god nudelsallad med smak av sommar, här med sesampanerad tonfisk, sojafylld avocado och jordgubbssås.
4 port
 
500 g tonfisk (2 tjocka skivor)
Sesamfrön gärna både svarta och vita
Torkad koriander
Flingsalt
Rapsolja
 
Nudelsallad
200 g glasnudlar
1 msk rapsolja
1/2 knippe sparris
1 röd chili
1 - 2 färsk rödlök
6 - 8 jordgubbar
1 dl rostade salta jordnötter
1 kruka mynta
1/2 knippe gräslök
 
Dressing
1 msk honung
1 lime saft och skal
1 msk fisksås
2 msk sesamolja
2 msk riven ingefära
 
Jordgubbssås
1 dl sweet chilisås
6 jordgubbar skivade
2 msk grovt hackad koriander
 
2 st avocado delade
soja
 
Hur!
Börja med att blanda ihop dressing och jordgubbssås, ställ åt sidan.
Koka nudlarna enligt förpackningen, lägg i en skål och häll över rapsolja och blanda runt.
Skär sparrisen i 3 delar lägg åt sidan.
Skiva chili, rödlök och jordgubbar, hacka myntan grovt och klipp gräslöken, blanda ner i nudlarna tillsammans med dressingen. Strössla över jordnötter och dekorera med limeklyftor och några myntablad.
Fyll avocadohalvorna med soja.
Klappa in fisken med sesamfrän, koriander och flingsalt, hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek först sparrisen någon minut och lägg över nudelsalladen, stek sedan fisken på hög värme runt om i ca 2 minuter, den ska vara rå inuti, skär sedan fisken i skivor.