Mango chutney!

 
Att göra egen mango chutney är superenkelt och blir kanongott, passa på nu när mangon är som finast. Det gör inget om mangon inte är riktigt mogen, eller för den delen lite övermogen, använd 1 eller 2 chilifrukter beroende på hur stark chutney du vill ha. Lägg i ren glasburk och den håller sig en vecka eller två i kylen.
2 st mango
2 cm ingefära
1 - 2 st chilifrukter
2 msk risvinäger
3/4 dl råsocker
1 tsk curry
1 tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 nypa salt
 
Hur!
 
Skala och skär mangon i bitar, strimla ingefäran i tunna bitar (typ tändstickor) Kärna ur och hacka chilin.
Lägg allt i en nonstick kastrull och låt koka upp, sjud på svag värma ca 40 minuter, rör om någon gång ibland.
Låt svalan och häll upp i glasburk.

Pytt i panna!

 
Pytt i panna är perfekt att göra på rester av söndagssteken, en bit ölkorv, gul lök och potatis eller andra rester som du hittar i kylen. Godast blir det med råstekt potatis.
 
Hur?
 
Tärna alla ingredienser, stek potatisen i smör ca 10 minuter, tillsätt lök och korv stek ytterligare 5 minuter, potatisen ska vara lite knaprig. Lägg i köttet och låt bli genomvarmt.
Servera med stekt ägg, chilisås, sallad och rödbetor!

Marinerad kycklingfilé med blomkålsfräs!


Marinera kycklingfilén ett dygn och den blir mycket saftigare i köttet, stekt blomkål med lite kryddor är kanongott tillbehör tillsammans med mango chutney.
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
1/2 dl soja
1/2 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
2 msk riven ingefära
 
1 blomkålshuvud
1 - 2 röd chili
3 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
olivolja
 
Hur!
 
Blanda ihop soja, olivolja, sambal oelek och ingefära, lägg kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt ligga i kylen 1 dygn, vänd påsen någon gång.
 
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och stek i ugnen 200 grader 20 - 25 minuter, kontrollera att köttet är genomstekt.
 
Skär blomkålen i bitar och ta även med stjälkarna, kör i matberedare till finkornigt, typ som ris, i omgångar. Hacka chili och vitlök, stek blomkålen i en stor stekpanna tillsammans med chili, vitlök och olja i 10 - 15 minuter under lite omrörning. Vid servering rör ner hackad koriander.

Fisk och krabbbiffar!

 

Supergoda biffar gjorda på fiskfärs och krabba med friterad ingefära, ugnsbakad zucchini, frästa morötter och en het thaisås. Servera med ris eller nudlar.
 
4 port
 
500 g vit fiskfärs
1 krabba
1 ägg
1 msk fisksås
1 tsk grön curry
1 tsk cipotelpasta
1/2 lime saften
3 cm ingefära
 
1 zucchini
3 vitlöksklyftor
1/2 röd chilipeppar
olivolja flingsalt
 
2 morötter
2 cm ingefära
olivolja
 
2 msk soja
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
1/2 lime saften
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chilipeppar
 
Hur!
 
Ta ur krabban och blanda ihop med fiskfärs, ägg, fisksås, curry, chipotel och lime. Stek en liten klick och smaka av, forma biffar och stek.
 
Strimla ingefäran fint, hetta upp ett par msk olja i en kastrull, fritera ingefäran, låt rinna av på papper. Skär morötter och ingefära i bitar och fräs några minuter i oljan från ingefäran.
 
Skär zucchinin i tunna skivor på längden och lägg på en plåt med bakpapper, skiva vitlöken och chilin, strö över tillsammans med lite olja och flingsalt, ställ in i ugnen 200 grader 5 - 10 minuter.
 
Blanda ihop soja, risvinäger, fisksås, lime tillsammans med finhackad vitlök och strimlad chili.

Mustig gryta med fläskfilé, chorizo och oliver!

 
En snabblagad mustig och god gryta med lite hetta. Servera med kokt potatis som mosas ihop med den goda såsen och en sallad.
4 port
 
1 fläskfilé
svartpeppar
150 g färsk chorizokorv, gärna stark
1,5 dl vatten
4 dl matlagningsgrädde
1,5 msk vetemjöl
2 tärningar grönsaksbuljong
1 - 2 msk soja
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver
1 dl cocktailkapris
 
Hur!
 
Putsa köttet, skär i skivor och peppra, slanta korven. Stek först korven, lägg över i en gryta, bryn köttet i fettet från korven i omgångar, lägg över i grytan. Häll vatten i stekpannan och låt koka ett par minuter, pudra mjölet över köttet, häll på vattnet från stekpannan, grädde, soja och grönsaksbuljong. koka upp och låt puttra på låg värme under tiden potatisen kokar. Rör till sist ner lök, oliver och kapris, koka upp och servera med nykokt potatis och en god sallad.

Sallad med halstrad tonfisk, avocado och wasabirom!

 
En enkel men lyxig sallad med lite asiatiska smaker!
4 port
 
500 g tonfisk eller 2 skivor (det går lika bra med lax)
2 msk sesamfrön (gärna både vita och svarta)
Flingsalt
2 msk olja
 
1/2 granatäpple (kärnorna)
1 påse ruccolasallad
1/2 - 1 romansallad
2 avocado
Soja
1/2 burk wasabirom
 
Hur!
 
Klappa in rikligt med sesamfrön runt om fisken, salta. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek fisken 1 - 2 minuter per sida, lägg den på en skärbräda att vila under tiden salladen fixas.
Riv romansalladen grovt med fingrarna och blanda med ruccola, fördela salladen på 4 tallrikar eller ett stort fat, strö granatäppelkärnor över.
Dela, kärna ur och skala avocadon häll soja i mitten som en skål och lägg på tallrikarna tillsammans med en klick wasabirom.
Skär till sist fisken i strimlor och lägg på salladen.