Tortilla med lax, mango och bönsallad!

 
En variant på den vanliga tacosmiddagen som smakar kanongott, het lax, mangosalsa, bönsallad och så klart guacamole!
4 port
 
4 tortillas
 
Fisk
4 bitar lax
Salt och peppar
Chiliflakes
Olja
 
Mangosalsa
1 mango
8 körsbärstomater
1 chili
1/2 kruka koriander
 
Bönsallad
1 burk bönor efter smak
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
 
Guacamole
2 avocado
1 vitlöksklyfta
1/2 lime, saften
1 tsk sambal oelek
salt
 
Börja med salsan, skala och skär mangon i bitar, klyfta tomaterna, kärna ur och hacka chilin grovt, hacka koriandern. Blanda allt i en skål och låt stå och dra nån timme.
Gör sedan bönsalladen, skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av, hacka löken och blanda tillsammans med bönorna i en skål.
Gör guacamolen, mosa avocado med pressad vitlök, limesaft, sambal oelek och salt.
Krydda laxen och stek snabbt i oljan, under tiden värm tortillabröden enligt förpackningen.
Lägg ett bröd på en varm tallrik, fördela lax, salsa och bönor på.

Het Pumpasoppa med chili och koriander!

 
En riktigt het god soppa som är enkel att göra, servera som förrätt i en kopp eller som middag med ett bröd att doppa i soppan.
4 - 6 personer
 
1 butternutpumpa
1 bananchalottenlök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
2 msk riven ingefära
1 msk smör
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
2 dl mjölk
2 hönsbuljongtärning
Salt och peppar
Hackad koriander
Olivolja chili
 
Hur!
Skär pumpan i bitar, hacka lök och chili. Fräs lök och chili ett par minuter i smör, tillsätt pumpa, ingefära, kokosmjölk, vatten, mjölk och buljong. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter, mixa soppan slät med stavmixer eller matberedare, späd med mer vatten om den känns tjock, smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med hackad koriander och några droppar chiliolja.

Parmalindad kyckling med ugnsstekta rotfrukter!

Nu närmar sig hösten och då blir det ugnsbakade grönsaker, grytor och annat som lockar. Här är en god ugnsbakad kycklingfilé inlindad i parmaskinka med rostade grönsaker och en god tryffelsås som  serveras!
4 port
 
4 majskycklingfiléer
8 skivor parmaskinka
4 kvistar rosmarin
1 dl olivolja
1/2 citron, saften
2 chilipeppar
salt och svartpeppar
 
6 - 8 potatisar
4 morötter
2 rödlökar
8 champinjoner
8 vitlöksklyftor
olivolja
Flingsalt och peppar
 
2 dl lättcremefraich
1 tsk tryffelolja
salt
nymald svartpeppar
 
Hur!
 
Börja med såsen som bara blir godare av att stå en stund, blanda ihop cremefraich och olja smaka av med salt och peppar.
Ta bort skinnet på kycklingen, hacka en av chilifrukterna, blanda ihop olja, citronsaft, chilihacket, lite salt och peppar. Pensla kycklingen  med kryddblandningen och vira in med parmaskinka. Lägg kycklingen på en plåt klädd med folie. Strimla den andra chilin och lägg på kycklingen tillsammans med rosmarinkvistarna.
Tvätta potatisen och skala morötter och rödlök, skär i klyftor och lägg runt runt kycklingen tillsammans med svamp och vitlök, ringla över olivolja, strö över lite salt och peppar.
Stek i ugnen 200 grader ca 30 minuter, servera med en såsen och en god sallad!
 

Gratinerad aubergine med köttfärs!

 
Nu när hösten kommer är det gott med lite heta smaker och lättlagad mat i ugnen!
Den här rätten går utmärkt att förbereda och vänta i kylen för att åka in i ugnen när det är dags att äta, servera med en god sallad och kanske lite bönor.
 
4 port
2 st auberginer
500 g köttfärs, gärna lamm
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl kalvfond
1 msk chipotlepasta
1 msk rökt paprikapulver
4 msk tomatpuré
1 dl vatten
Salt och peppar
1 dl riven ost
 
Hur!
 
Dela aberginen på längden och gröp ur köttet, pensla insidan av skalen med olivolja och ställ in i ugnen 200 grader 10 minuter.
Hacka köttet från auberginen, löken och vitlöken, stek glansigt i olivolja, ställ åt sidan.
Stek köttfärsen, tillsätt auberginröran, fond, chipotle, paprikapulver, tomatpuré och vatten, låt puttra i 10 minuter tills vätskan kokat in, smaka av med salt och peppar.
Fördela färsen i aubergineskalen, (hit går bra att förbereda).
Ställ in i ugnen 200 grader i 15 minuter.