Kaffeglass!

 
En riktigt god glass som passar bra som dessert! Servera med lite färska bär.
4 port
 
3,5 dl standardmjölk
1,5 dl socker
1 nypa salt
2 ägg
3,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt
1/2 dl espresso eller starkt kaffe
 
Hur!
 
Värm mjölk och socker på medelvärme under omrörning tills det nästan kokar. Vispa ägg och vaniljextrakt. Häll långsamt 1,5 dl uppvärmd mjölk över äggblandningen under ständig omrörning. Häll sedan i äggen i resten av den heta blandningen. Värm på låg värme och rör om tills den tjocknat något ca  3 - 5 minuter, det får inte koka.
Tillsätt grädde och kaffe, rör om med ballongvisp. Låt blandningen bli kall och kör sedan i glassmaskin.

Hälleflundra med trattkantareller och potatismos!

En riktigt höstig rätt, trattkantareller passar alldeles utmärkt till stekt hälleflundra och ett gott potatismos här smaksatt med vitlök!
Drick gärna ett gott rött vin detta!
 
2 port
400 g trattkantareller
1 chalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl vatten
1 tärning svampbuljon
1 msk viltfond
1,5 dl creme fraich
Salt och peppar
 
2 skivor hälleflundra
Salt och peppar
Smör att steka i
200 g färska räkor
 
Potatismos
tomater
 
Hur!
 
Skölj rent kantarellerna och dela de som är stora, hacka löken. Stek svampen i en stekpanna tills vätskan kokat in. Stek löken glansig i smör i en kastrull, tillsätt vatten buljong och fond, låt koka några minuter. Tillsätt creme fraich och svamp, låt koka på svag värme 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Gör potatismos.
Skala räkorna, krydda fisken med salt och peppar, stek i smör några minuter på varje sida, stek inte för länge då blir fisken torr.
Servera hälleflundran med trattkantarellsåsen, räkor, potatismos och tomater.