Marinerat kycklngspett!


En supergod kycklinglårfilé som fått ligga ett dygn i marinad, saftig och smakrik, servera med ris, en god sallad och en het mango chutney! Sabblagad perfekt fredagsmysrätt!
 
4 port
 
600 g kycklinglårfilé
 
Marinad
1 dl soja
1/2 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
 
2 msk sesamfrön
 
Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål, dela kycklinglårfiléerna i 2 - 3 bitar lagom att sätta på ett spätt och lägg ner i marinaden. Låt kycklingen stå till nästa dag i kylen, rör om någon gång.
Montera kycklingen på spätt och lägg på en plåt, strö över sesamfröna och ställ in i ugnen 200 grader ca 15 minuter. (kontrollera att köttet är genomstekt)
Servera med ris, sallad och mango chutney!

Renstek med trattkantareller!

 
Vilt är verkligen en av mina favoriter, här renstek med trattkantarellsås! Servera med ett gott potatismos smaksatt med vitlök och en god sallad.
 
4 port
 
1 kg renstek
1 msk rosmarin
1 msk krossade enbär
salt och peppar
 smör
 
300 g trattkantareller
1 bananchalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl vatten
2 msk viltfond
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 tsk råsocker
salt och cayennepeppar
 
Hur!
Bryn köttet runt om i stekpanna, klappa in kryddorna och ställ in i ugnen 150 grader, till innertemperaturen är 56 grader. Låt köttet vila 20 minuter invirat i folie.
Hacka löken och fräs i smör tillsammans med svampen tills vätskan kokat in, tillsätt vatten och fond låt koka några minuter. Tillsätt creme fraiche och grädde låt koka på svag värme 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Skiva upp köttet och servera med svampsåsen, ett gott potatismos och en god sallad.

Parmalindad lammfärs med rotsakschips!

 
God kryddad lammfärs med en bit fetaost i mitten inlindad i parmaskinka som sedan steks i ugnen. Lite rotsakschips, ett gott potatismos och ugnsrostade tomater till och det blir en riktig festmiddag.
 
4 port
 
600 g lammfärs
50 g fetaost
2 msk dijonsenap
2 msk hackad kapris
1 msk rosmarin
1 ägg
salt och peppar
8 skivor parmaskinka
4 ugnsfasta portionsformar, eller muffinsplåt
 
1 palsternacka
1 rödbeta
Olivolja
 
körsbärstomater
salvia
olivolja
 
Potatismos
 
Hur!
Blanda färsen med senap, kapris, ägg, salt och peppar, dela osten i 4 bitar. Lägg skinkan i skålarna som ett kors så att ändarna häger utanför, fyll till hälften med färs, lägg i osten och fyll på med resten av färsen och vik sedan över skinkan så att det blir som ett paket. Hit går bra att förbereda, ställ in i ugnen 200 grader ca 20 minuter.
Skala palsternacka och rödbeta, skär i tunna skivor med mandolin eller osthyvel, lägg på en plåt med bakplåtspapper, droppa över lite olivolja och rosta i ugnen 175 grader varmluft 5 - 10 minuter.
Lägg tomater i en ugnsfast skål med några blad salvia och olivolja, ställ in i ugn 200 grader ca 5 minuter.
Servera med ett gott potatismos.