Hemmagjord potatissallad!

 
Grillat är gott, och till grillat är potatissallad suveränt. Att göra egen är kanonenkelt och det smakar mycket bättre än färdig, även om man kryddar på den färdigköpta.
Hemmagjord potatissallad smakar ännu bättre om den fått stå till sig en dag i kylen!
Perfekt att ta med i picknickkorgen!
 
4 port
 
800 g färskpotatis
1/2 knippe sparris
2 dl lättcrème fraich
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 finhackad rödlök
2 msk kapris
Salt och peppar
 
Hur!
 
Tvätta potatisen och skär den i lagom bitar, skär sparrisen i 2 cm långa bitar, koka potatisen och låt sparrisen koka med de sista 2 minuterna. spola i kallt vatten och låt rinna av.
Blanda ihop crème fraich, senap, vinäger, gräslök, vitlök rödlök och kapris i en skål smaka av med salt och peppar, vänd ner potatis och sparris!
 

Tortillas med kräftstjärtar!

 
En superenkel och snabblagad middag, servera med sallad, avocado och jalapeños!
 
2 port
 
4 st vetetortillas medium size
1 burk kräftstjärtar i lake
1/2 röd lök skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Några skivor stark ost typ västerbotten
chiliflakes
 
Fördela kräftstjärtar, lök och vitlök på 2 av tortillas, hyvla över lite ost, strö lite chiliflakes på och lägg en skiva tortillas på.
Stek i torr het panna några minuter på var sida och servera med tillbehören!

Fisksoppa med rostade rotfrukter!

 
En riktigt smarrig fisksoppa med saffran och toppad med rostade rotfrukter!
Servera ett gott bröd till att doppa i soppan.
 
2 port
 
1 morot
1 palsternacka
1 röd chili
olivolja
Flingsalt
 
1 bananchalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 kuvert saffran
1 msk olivolja
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk rökt paprikapulver
100 gram lax
100 gram torsk
Cayennepeppar
 
Skär morot, palsternacka och chili i strimlor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen 200 grader 10 - 15 minuter.
Hacka löken och fräs glansig i olja tillsmammans med saffran, tillsätt grädde, vatten, buljongtärning och paprikapulver, låt koka på låg värme 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan, låt koka upp och dra kastrullen av plattan.
Servera soppan i varma tallrikar, toppa med rotfrukterna och dofta över lite cayennepeppar.

Grillat ytterlår med färskpotatis och sparris!

 
Kalvytterlår som har fått ligga till sig i en rubbing några timmar och sedan grillats, så gott!
Garnera salladen med viol eller någon annan ätlig blomma.
 
4 port
 
800 g kalvytterlår
1 påse rubbing chipotle/citron
1 msk olivolja
 
Färskpotatis
1 knippe sparris
Smör
 
Sallad
 
Skär köttet i skivor och gnid in det med rubbingen, låt ligga i kylen några timmar.
Tvätta potatisen, ta bort den träiga delen på sparrisen och dela dom på mitten, koka potatisen och låt sparrisen koka med de sista 2 minuterna.
Pensla köttet med olivolja och grilla, det ska vara rosa innuti.
Servera köttet med potatis, sparris, en klick smör och en god sallad!

Gratinerad getost med valnötter och honung!

 
En perfekt förrätt som går snabbt att göra!
 
4 port
 
4 skivor surdegsbröd
4 skivor getost typ chevre
1 näve valnötter
4 msk flytande honung
Ruccolasallad
 
Rosta brödskivorna och låt svalna, lägg brödet på bakplåtspapper på en plåt, lägg på osten och toppa med valnötter. Gratinera i 225 grader ca 5 min, tills osten börjar smälta. Lägg upp på tallrik, ringla över honung och servera med lite ruccolasallad.

Pannbiff med grönpepparsås!

 
Pannbiff med grönpepparsås är en gammal god klassiker, servera med kokt potatis.
 
2 port
 
350 g nötfärs
1 msk dijonsenap
1 ägg
Salt och peppar
Smör
  
3 dl matlagningsgrädde
1 msk grönpeppar
2 msk kalvfond
1 msk soja
Vitpeppar
1 msk maizena
1/2 dl vatten
 
Kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.
 
Hur!
 
Blanda ihop färsen med senap, ägg och kryddor, forma till biffar och stek i smör.
Krossa grönpepparkornen grovt och lägg i en kastrull tillsammans med grädde, kalvfond och soja, låt kka på låg värme 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och red av såsen med maizena utrört i vatten.
Lägg i pannbiffarna i såsen och låt koka på låg värme 5 -10 minuter, servera med kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.

Kycklingfilé med ugnsstekt färskpotatis och hallonsallad!

 
Gnid in kycklingen med kryddor och låt stå i kylen några timmar så smakar det mer.
 
2 port
 
2 Kycklingfiléer
1/2 dl hackade örter, typ timjan och rosmarin
Salt och peppar
2 msk olivolja
2 skivor citron
2 vitlöksklyftor
 
8 - 10 färskpotatisar
1/2 zucchini
olivolja
 
Ruccolasallad
1/2 ask hallon
Hallonvinäger
olivolja
 
Blanda ihop örter, salt, peppar och olivolja, gnid in kycklingfiléerna.
Lägg filéerna på en plåt klädd med folie, lägg en citronskiva och en vitlöksklyfta på filéerna.
Tvätta potatisen, skär zucchinin i 2 cm breda skivor och dela i halvmånar, lägg potatis och zucchini på plåten runt kycklingen, ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen 200 grader ca 20 minuter, kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Blanda ihop sallad och hallon, skvätt över lite vinäger och olja.
 

Grillad oxfilé, vit sparris och couscoussallad!

 
Nu har sommaren kommit och det blir grillning så klart!
Oxfilé och färsk vit sparrsi med en sallad på pärlcouscous, kan inte bli bättre!
 
4 port
800 g oxfilé
8 st vita sparris
1/2 citron, saften
olivolja
 
4 port pärlcouscous
1/2 röd lök
2 tomater
1 påse mozzarellabollar
1 näve oiliver
basilika
 
Vitlökssmör
 
Hur!
 
Slata och peppra köttet, pensla med lite olivolja.
Koka sparrisen i vatten och saften av citronen 4 minuter, lägg i isvatten för att svalna, torka av och pensla med olivolja.
Koka couscousen enligt förpackningen, låt svalan något, hacka löken, skär tomat i bitar. Blanda ihop i en skål tillsammans med mozarella, oliver och basilika.
Grilla köttet och sparrisarna, servera med salladen och lite vitlökssmör!

Varma mackor!

 
Varma mackor är riktigt gott ibland och ett bra sätt att bli av med lite rester av ost, skinka korv m.m.
Bred på lite senap, pesto eller tacosås lägg sedan på ost, skinka eller korv, lite skivad lök, oliver, pepperoni eller något annat gott, krydda med lite örtkryddor.
Servera med en god sallad till!

Biff med färsk vit sparris och basilikasås!

 
Nu är våren här och äntligen kommer primörerna i grönsaksdisken, sparris är så gott i alla former, här vit sparris kokt i citron, mums!
 
2 port
 
2 skivor biff
Salt och peppar
smör/olivolja
 
4 vita sparrisar
1 l vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 citron, saften
 
1 dl créme fraich tomat/basilika
1/2 dl hackad basilika
 
Potatis och sallad
 
Hur!
 
Krydda biffen med salt och peppar och stek i lika delar smör och olja några minuter på varje sida.
Skala sparrisen förutom knoppen och skär av nedersta delen, koka upp vatten, salt och socker, lägg i citronsaften och sparrisarna låt koka 8 - 12 minuter, det ska vara tuggmotstånd.
Blanda ihop créme fraich och basilika.
Servera köttet med sparris, potatis, sås och en god sallad.

Pasta med sparris och chorizo!

 
Pasrta är som vanligt aldrig fel!! En korvabit, några sparrisar, tomater och lite parmesan så är middagen piff!!
 
2 port
 
2 port spagetti
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 korvar typ chorizo
6 sparrisar
6 körsbärstomater
Parmesanost
Svartpeppar
 
Hur!
 
Koka spagetttin enligt förpacknngen, dela sparrisen på längden och låt koka med pastan de sista 2 minuterna..
Skiva vitlöken tunt och stek i olajn tills gyllenbrun, låt rinna av på hushållspapper.
Skär korven i slantar och stek tillsammans med tomaterna i olja fråm vitlöken.
Lägg upp på tallrikar, hyvla parmesan och dra några varv med pepparkvarnen över pastan.

Rostas med getostkräm och stekt spetskål!

 
Rostas är en god köttbit och stekt spetskål med chili är riktigt gott till!
 
2 port
 
350 g rostas
Salt och peppar
Smör och olivolja
 
1 dl cème fraich
50 g chevre
1 msk honung
1 tsk rosmarin
salt och peppar
 
1/2 spetskål
1 röd chili salt och peppar
Olivolja
 
Potatis
 
Hur!
 
Krydda köttet och stek i lika delar smör och olja, köttet ska vara rosa innuti.
Smula ner osten i crème fraichen och blanda ihop med honung och rosmarin, smaka av med salt och peppar.
Skär kålen i strimlor, hacka chilin stek några minuter i olja, det ska vara lite tuggmotstånd, smaka av med salt och peppar.
Servera köttet med sås, spetskål och kokt potatis.

Stekt lax med myntaris, tzatziki på zucchini och avocado!

 
Stekt lax med myntaris, avocado och tzatziki på zucchini passar riktigt bra ihop. Laxen ska ha en bra stekyta men vara lite rå i mitten.
 
4 port
 
4 bitar lax
Rökt paprikapulver
Torkad citron eller citronpeppar
salt
olivolja
 
4 port vildrismix
1/2 kruka mynta
8 körsbärstomater
 
1/2 zucchini
1 tsk salt
2 dl grekisk yougurth
1/2 kruka mynta, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 röd chili finhackad
 
2 st avocado
Soja typ Kikkoman
 
Hur!
 
Gnid in laxen i kryddorna och stek snabbt i olja på hög värme.
Koka riset enligt förpackningen, hacka myntan grovt, skär tomaterna i klyftor och blanda ner i riset.
Riv zucchinin på det grova, blanda ihop med saltet och lägg i ett durkslag och låt stå 30 minuter. Krama ur vätskan och blanda ihop med yogurth, mynta, vitlök och chili, smaka av med salt och peppar.
Dela och kärna ur avocadon, fyll kärnhålet med soja.
Lägg upp på tallrikar och garnera med några kvistar mynta!

Granatäpple!

 
 
Granatäpple är supergott, nyttigt och fungerar till det mesta, dessutom håller den sig ca 5 dagar i kylen efter att du plockat ur kärnorna. Lite pilligt men helt klart värt besväret.
 
Lägg en sked av kärnorna på morgongröten, spetsa müslin på filen, eller häll lite på salladen, både vackert och gott!

Citronkyckling med ugnsstekt sötpotatis!

Enkel allt i ett rätt som sköter sig själv i ugnen!
Servera en god sallad och lite mojosås till.
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
1/2 dl hackade örter tex rosmarin, basilika och timjan
Salt och peppar
2 vitlökar skivade
2 citroner
 
4 st sötpotatis
1 röd chili
Flingsalt
Olivolja
 
Hur!
 
Gnid in kycklingen med örter, salt och peppar, lägg i mitten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den skivade vitlöken på filéerna, dela på citronerna och skär 4 tunna skivor som läggs spå kycklingen, lägg resten av citronerna på plåten.
Tvätta och skär sötpotatisen i klyftor och fördela den på plåten runt kycklingen, hacka chilin och strö den och salt över, ringla till sist lite olivolja över alltsammans. Ställ in i ugnen 200 grader ca 25 minuter, kontrollera att kycklingen är genomstekt.

Hamburgare med mozzarella och syltad rödlök!

 
En riktigt smarrig hamburgare med goda tillbehör, stek gärna hamburgerbrödet i lite vitlökssmör, mums!
 
2 port
 
400 g lammfärs
1 ägg
salt och peppar
1 mozzarella
 
1 avocado
1 vitlöksklyfta pressad
1/2 lime saften
1 tsk sambal oelek
salt
 
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
2 msk socker
1 krm salt
 
Sallad, tortillachips och en god salsa eller ketchup.
 
Hur!
 
Blanda ihop köttfärs, ägg salt och peppar, forma till 2 hamburgare och stek i lite olja, de ska vara lite rosa innuti.
Skiva mozzarellan och lägg på hamburgarna när det återstår någon minut kvar att steka.
Mosa avocadon och blanda med vitlök, lime och sambal oelek, smaka av med salt.
Skiva rödlöken tunt, blanda ihop vinäger, socker och salt, rör i löken och låt stå minst 20 minuter.
Stek hamburgerbröden snabbt i het panna, lägg en klick salsa på botten sedan hamburgaren, sallad och locket. Servera med rödlök, sallad och chips!
 

Fisksoppa med musslor och havskräftor!

 
En mustig och god fisksoppa som tar en stund att koka men är helt klart värt besväret!
Servera ett gott bröd till soppan!
 
4 port
 
1 nät blåmusslor
2 vitlöksklyftor
2 chalottenlök
1 msk smör
1,5 dl vitt vin
1 dl vatten
2 tärningar fiskbuljong
 
8 små havskräftor
6 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 kuvert saffran
2 msk cognac
150 g lax
150 g torsk
1 morot
6 sparrisar
1/2 purjolök
Cayennepeppar
Chiliolja
 
Hur!
 
Skrapa rent musslorna och släng de som inte stänger sig. Hacka löken och fräs glansig i smör i en stor kastrull, häll på vin, vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och lägg i musslorna, låt koka 5 minuter.
Plocka upp musslorna och ta ur dom ur skalen och ställ åt sidan.
Skala kräftorna och lägg köttet åt sidan och skalen i musselspadet, spara ett par klor till dekoration, koka upp och låt koka 20 minuter. Sila bort skalen och häll tillbaka buljongen i kastrullen.
Skär fisken i kuber, skär morot i smala stavar, dela sparrisarna i mindre bitar och strimla purjolöken. 
Tillsätt grädde, vatten, saffran, cognac och morot till buljongen, låt koka ihop 5 minuter smaka av med salt och vin. Tilssätt sparris och purjolök låt koka 2 minuter, lägg i musslor och fisk låt koka upp och dra kastrullen från plattan.
Servera soppan i varma tallrikar, toppa med kräftstjärtar, dofta över lite cayennepeppar och droppa i lita chiliolja.