
Perfekt bjudmat då allt går att förbereda och sedan sköter sig själv i ugnen, krama ur den ugnsstekta citronen över köttet och servera med lite oliver och en zucchini och mynta sallad!

6 port
1,2 kg urbenad nätad lammstek
4 vitlöksklyftor
1/2 påse pinjenötter
1 kruka basilika
1 kruka timjan
Skalet av 1 citron
Saften av 1/2 citron
2 msk olivolja
Salt och peppar
1/2 zucchini
1/2 kruka mynta
1 dl granatäpplekärnor
1/2 påse pinjenötter
6 rödbetor
3 palsternacka
3 morötter
4 potatisar
2 röd lök
8 vitlöksklyftor
Olivolja
2 citroner
Salt och peppar
En skål svarta oliver.
Hur!
Ta bort nätet från köttet utan att det går sönder, skär 2 av vitlökarna i klyftor på längden och tryck in i köttet.
Hacka ihop pinjenötter, basilika, timjan och citronskal, blanda ihop med citronsaft olivolja, salt och peppar.
Gnid in köttet med kryddblandningen och rulla ihop det igen, sätt tillbaka nätet eller knyt det med steksnöre, klappa in det sista av kryddorna runt köttet. Bryn i en stekpanna runtom och stek sedan i ugnen 175 grader till en innertemperatur av 58 grader tar 1,5 - 2 timmar, låt sedan köttet vila 30 minuter.
Riv zucchinin grovt och krama ur lite vätska, hacka myntan grovt och blanda med zucchini och granatäpple, låt stå och dra någon timme. Stek pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg och strö över salladen.
Skala och skär rotfrukter, potatis och rödlök i klyftor, lägg i en långpanna tillsammans med vitlök och citron delade i 4 bitar, ringla över olivolja, salta och peppra. Stek i ugnen 225 grader 20 - 30 minuter.