Äggröra med löjrom och tryffelsalami!

 
En påskig förrätt, eller med dubbel sats äggröra och lite mer sallad, ost och knäckebröd en lunch!
 
4 port
 
4 ägg
1/2 dl grädde
1 msk smör
några droppar tryffelolja
100 g löjrom
4 msk gräddfil
Lite hackad gräslök
50 g tunt skivad tryffelsalami
1 knippe sparris
Plocksallad
 
Vispa ihop äggen och hälften av grädden, smält smöret i en kastrull och häll i äggblandningen, värm under omrörning till en krämig massa. När konsistensen känns rätt, ta bort kastrullen från plattan, häll i resten av grädden och tryffeloljan och rör om så avstannar kokningen,
Koka sparrisen 3 minuter i lättsaltat vatten.
Lägg upp äggröra och tillbehör på tallrikar!

Örtfylld lammstek med Ugnsstekta rotfrukter!

 
Perfekt bjudmat då allt går att förbereda och sedan sköter sig själv i ugnen, krama ur den ugnsstekta citronen över köttet och servera med lite oliver och en zucchini och mynta sallad!
 
6 port
 
1,2 kg urbenad nätad lammstek
4 vitlöksklyftor
1/2 påse pinjenötter
1 kruka basilika
1 kruka timjan
Skalet av 1 citron
Saften av 1/2 citron
2 msk olivolja
Salt och peppar
 
1/2 zucchini
1/2 kruka mynta
1 dl granatäpplekärnor
1/2 påse pinjenötter
 
6 rödbetor
3 palsternacka
3 morötter
4 potatisar
2 röd lök
8 vitlöksklyftor
Olivolja
2 citroner
Salt och peppar
 
En skål svarta oliver.
 
Hur!
 
Ta bort nätet från köttet utan att det går sönder, skär 2 av vitlökarna i klyftor på längden och tryck in i köttet.
Hacka ihop pinjenötter, basilika, timjan och citronskal, blanda ihop med citronsaft olivolja, salt och peppar.
Gnid in köttet med kryddblandningen och rulla ihop det igen, sätt tillbaka nätet eller knyt det med steksnöre, klappa in det sista av kryddorna runt köttet. Bryn i en stekpanna runtom och stek sedan i ugnen 175 grader till en innertemperatur av 58 grader tar 1,5 - 2 timmar, låt sedan köttet vila 30 minuter.
Riv zucchinin grovt och krama ur lite vätska, hacka myntan grovt och blanda med zucchini och granatäpple, låt stå och dra någon timme. Stek pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg och strö över salladen.
Skala och skär rotfrukter, potatis och rödlök i klyftor, lägg i en långpanna tillsammans med vitlök och citron delade i 4 bitar, ringla över olivolja, salta och peppra. Stek i ugnen 225 grader 20 - 30 minuter.

Laxråbiff med sojamarinerad tång och zucchinisallad!

 
Sagolikt gott med många smaker till den milda laxen, tänk på att laxen ska ha varit fryst i minst 3 dagar. Torkad tång finns att köpa i välsorterade butiker eller asiatiska affärer.
Tips! Laxen går enklast att skära i små bitar om den är halvfryst.
 
4 port
 
400 g lax
2 vårlökar
1/2 dl hackad koriander
1/2 fint hackad chili
2 msk fint hackad morot
 
1/2 zucchini
1/2 chili hackad
1 dl koriander
1/2 dl risvinäger
 
30 g torkade alger
2 msk sesamolja
2 msk soja
1 nypa chiliflakes
1 msk sesamfrön
 
Tillbehör
2 st avocado
Giri (inlagd ingefära)
Wasabirom
Soja
 
Hur!
 
Hacka laxen i små bitar, strimla vårlöken fint och blanda ihop med koriander, chili och morot, forma till 4 biffar och förvara kallt till servering.
Riv zucchinin grovt och krama ur lite vätska, blanda ihop med chili, koriander och risvinäger, låt stå att dra någon timme.
Lägg algerna i blöt enligt förpackningen och låt rinna av på lite papper. Blanda ihop alger, olja, soja, chiliflakes och sesmafrön, låt stå och dra någon timme.
Servera biffarna med zucchini, alger, avocado, giri, wasabirom och soja.

Renskav med kantareller och jordärtskockspuré!

 
Renskav är ett bra fettsnålt kött som passar bra ihop med kantareller och jordärtskocka.
 
2 port
 
1 paket renskav á 240 g
1 burk kantareller á 110 g
1 gul lök
1 palsternacka
1 msk enbär grovt krossade
2,5 dl matlagningsgrädde
2 - 3 msk kantarellfond
1 msk soja
Salt och peppar
 
150 g potatis
150 g jordärtskocka
2 dl varm mjölk
Salt och peppar
 
Hur!
 
Stek köttet enligt förpackningen i lite olja, ställ åt sidan, Hacka lök och palsternacka stek glansigt i lite olja tillsammans med kantarellerna. Tillsätt enbär, grädde, fond och soja, låt koka upp och lägg i köttet, låt puttra på svag värme 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar och koka mjukt, mosa ihop med mjölken till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
Servera med en god sallad!

Ugnsstekt lax med vitvinssås och potatismos!

 
Lax som är ugnsgratinerad med parmesanost och parmaskinka med tillbehör som ugnsbakade tomater, vitvinsås och potatismos. Riktigt gott och enkelt att göra.
 
4 port
 
600 g lax
1 dl riven parmesanost
4 skivor parmaskinka i mindre bitar
Salt och peppar
Smör
 
500 g potatis
2 - 3 dl varm mjölk
1 dl riven parmesanost
Salt och peppar
 
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
Salt och cayennepeppar
 
Kvisttomater
Olivolja
Flingsalt
 
Hur!
 
Skär laxen i 4 bitar, salta och peppra, lägg i en smord form, fördela osten och parmskinkan på laxen. Gratinera laxen i 175 grader 15 minuter.
Koka potatisen och mosa den med mjölken och osten, smaka av med salt och peppar.
Koka upp grädde, vin och buljongtärning och låt puttra på svag värme 10 minuter, smaka av med kryddor.
Lägg tomaterna i en form gärna med kvisten kvar, ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen med fisken 10 minuter, vid servering strö över lite flingsalt,

Tilltugg!

 
En tallrik med blandade charkuterier och ost är perfekt mingelmat eller som plock till drinken. Servera gärna en god balsamico eller tryffelhonung att doppa osten i och det goda spröda knäckebrödet
till!

Strimlad biff med ingefärsmorötter och ris!

 
Snabblagat och gott, om du har tid så låt köttet marinera någon timme eller två.
 
2 port
 
400 g lövbiff
2 msk sesamolja
3 msk soja
1 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 nypa chiliflakes
 
2 - 3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk giri (inlagd ingefära)
Koriander
1 msk olivolja
 
Ris
2 - 4 romansalladsblad
Thaibasilika
Sesamfrön
 
Hur!
 
Blanda ihop sesamolja, soja, ingefära, vitlök och chiliflakes, strimla biffen och blanda ner i marinaden, låt stå i 30 minuter.
Skala och skär morötterna i skivor på längden, skiva vitlöken, stek morötter och vitlök 5 minuter i olja, lägg i ingefäran och stek ytterligare några minuter, strö över lite grovt hackad koriander.
Koka riset och blanda sedan i 1 dl grovt hackad thaibasilika.
Stek biffen snabbt i het stekpanna eller wok i sesamolja.
Lägg romansalladsbladen på tallrikar och fyll dom med riset, lägg upp köttet och morötterna och strö sesmafrön över.

Musslor med kokosmjölk och chili!

 
Musslor är ju bara så gott, här en thaiinspirerad variant med kokosmjölk, chili och thaibasilika, servera med ett gott bröd att doppa i den goda såsen.
OBS! Använd inte kokosmjölk light, den skär sig vid kokning.
 
2 port
 
1 nät musslor
1 bananchalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk smör
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 msk fisksås
1 burk kokosmjölk
1/2 lime saften
1/2 kruka thaibasilika
 
Hur!
 
Skrapa rent musslorna, släng de som inte stänger sig.
Hacka lök och chili, stek glansigt några minuter i smör i en stor kastrull, tillsätt vatten, vin och fisksås, låt koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock 5 minuter, rör om några gånger under tiden, lyft ur musslorna och släng de som inte öppnat sig,
Häll i kokosmjölk och limesaft i spadet och låt koka några minuter, lägg i musslorna igen och låt koka upp.
Servera i djupa tallrikar och varva musslorna med grovt hackad thaibasilika.

Pasta med skinka och senapssås!

 
Pasta med kokt skinka och en krämig senapssås!
 
2 port
 
Pasta
10 sugarsnaps
200 g kokt skinka
1/2 röd lök
2 dl grädde
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 tsk grov senap
1 tsk dijonsenap
1 tsk franska örter
Cayennepeppar
1/2 dl riven parmesanost
Coctailkapris
 
Hur!
 
Skär sugarsnapsen i 2 - 3 bita och lägg att koka med pastan de sista 2 minuterna.
Hacka löken och stek glansig i smör, tillsätt grädde, buljong, senap och örter, låt koka 5 minuter smaka av med cayennepeppar och lägg i skinkan.
Häll såsen över pastan och servera med riven parmesanost och kapris.

Hallon med kokosgrädde och karamelltäcke!

 
En busenkel och riktigt smarrig efterrätt med kokos och karamelltäcke!
 
4 port
 
300 g färska hallon
2 dl grekisk yougurt
1/5 dl kokoslikör
2 dl vispgrädde
Kokosflakes
Råsocker
 
Hur!
 
Fördela hallonen i 4 portionsskålar, blanda ihop yogurt och likör, vispa grädden hårt och rör ner i yogurten, fördela blandningen över hallonen och ställ i kylen att stelna några timmar.
Strö på kokosflakes och råsocker och bränn av med en gasolbrännare tills sockret smält.

Kycklinglårfilé med ugnsstekt sötpotatis och mojosås!

Ugnsstekt sötpotatis är kanongott som passar bra tillsammans med kyckling och en het mojosås. Här har jag använt kycklinglårfilé som fått marinera en stund, blir saftigt och gott.
 
2 port
 
300 g kycklinglårfilé
1/2 dl soja
2 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
1 tsk rosmarin
 
2 sötpotatisar
1 morot
1 palsternacka
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
 olivolja
Salt och peppar
 
Mojosås
Sallad
 
Hur!
 
Blanda ihop soja, olja, sambal oelek och rosmarin och lägg i kycklingen, låt marinera ett par timmar.
Tvätta och skär sötpotatis i klyftor, skala och skär morot, palsternacka och rödlök i klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med vitlöksklyftorna, salta, peppra och ringla över lite olivolja. Stek i ugnen 200 grader 20 - 30 minuter.
Stek kyklingen och servera tillsammans med sötpotatis, mojosås och en god sallad.

Currygryta på lax med myntaris!

 En riktigt god, väldoftande och snabblagad currygryta på fisk med tillbehör som ris med färsk mynta och mangochutney!
Curry Nam Nam!!
 
 
4 port
 
600 g lax
1 röd paprika
1 gul lök
ca 10 sugarsnaps eller sockerärtor
1 - 2 msk curry beroende på sort och styrka
5 dl matlaggningsgrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1/2 tsk chiliflakes
 
4 port ris
1 dl grovt hackad mynta
 
Mangochutney
Sallad
 
Hur!
 
Hacka löken, skär paprika och och sugarsnaps i bitar, Fräs glansigt i lite olja tillsammans med curry. Tillsätt grädde, grönsaksbuljong och chiliflakes, låt koka på svag värme 5 - 10 minuter, smaka av med curry och chili.
Skär laxen i kuber och lägg ner i såsen, låt det koka upp, klart för servering.
Koka riset och blanda ner myntan, servera tillsammans med fisken, mangochutney och en sallad.

Pumpasoppa med lamm och getosttortilla!

En härlig mustig och nyttig soppa på rostad pumpa med tortillas fyllda med lite rester av lammstek.
 
2 port
 
1/2 butternutpumpa
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
olivolja
1  msk rökt paprikapulver
1,5 - 2 dl vatten
tabasco
salt och peppar
Färsk timjan
 
4 st tortillasbröd medium
1/2 rödlök skivad
100 g chevre
100 g kött eller skinka i bitar
 
Hur!
 
Kärna ur, skala och skär pumpa och paprika i bitar, skala vitlöksklyftorna, lägg allt på en plåt och ringla över olivolja, dofta över paprikapulver, sätt in i ugnen 200 grader ca 20 minuter. Kör grönsaksblandningen med en mixer eller matberedare, späd med vatten till lagom konsistens, koka upp och smaka av med tabasco, salt och peppar.
Fördela lök, skinka och ost på 2 av tortilla, täck med de resterande 2 och stek på båda sidor några minuter i het stekpanna.
Servera soppan toppad med lite timjan tillsammans med tortillas.

Pasta med vitlöksgratinerade champinjoner och salsiccia!

 

Hemmagjord pasta med vitlöksgratinerade champinjoner en god korv och lite svampsås, riktigt gott!
 
2 port
 
 
Hemmagjord eller färsk pasta
4 st färska salsicciakorvar
8 st skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
1/2 tsk sambal oelek
salt
1 bananchalottenlök
2 dl grädde
1 tärning svampbuljong
1 msk soja
1 tsk tryffelolja
Lite grovriven parmesanost
 
Ta bort foten på 4 av svamparna, lägg undan hattarna, hacka fötterna och resten av svampen och chalottenlöken grovt. Stek svamphacket tillsammans med löken i smör tills vätskan kokat in, lägg över hacket i en kastrull och häll på grädde, svampbuljongtärning och soja, låt koka på svag värme 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Finhacka vitlöken och blanda ihop med smör, sambal oelek och lite salt, fyll hattarna med smöret, sätt in i ugnen 200 grader 10 minuter.
Dela korven på längden och stek, koka pastan.
Blanda ner pastan och tryffelolja i såsen, servera med korv, gratinerade champinjoner och lite riven parmesanost

Lammrostbiff med rostad pumpa och getost!

 
Vitlöksspäckad lammrostbiff, ugnsrostad butternutpumpa med getost och chili serverad med en god sallad, kan inte bli så mycket bättre!
 
4 port
 
600 g lammrostbiff
2 st vitlöksklyftor
1 dl hackad mynta och timjan
Rivet skal av 1 citron
Salt och svartpeppar
Smör/olja
 
1/2 - 1 butternutpumpa
150 g chevre
2 spansk pepparfrukt
Olivolja
 
Sallad
 
Dela vitlöksklyftorna i 4 bitar på längden, stick hål i köttet med en kniv och tryck in vitlöksbitarna. Blanda ihop örter, citronskal, salt och peppar, klappa in köttet med kryddorna. Stek köttet i smör och olja till en innertemperatur på 58 grader, låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.
Kärna ur och skala pumpan, skär i bitar och lägg i en ugnssform, skär chilin i strimlor och fördela över pumpan, ringla över olivolja. Ställ in i ugn 200 grader i 20 minuter, smula osten grovt över pumpan och ställ in ytterligare 10 minuter i ugnen.
Servera köttet med pumpan och en god sallad.

Smörstekt rockavinge med varm sparris och kapris!

 
Det händer ganska ofta att jag kommer hem från fiskaffären med något helt annat än jag hade tänkt mig. I går blev det så igen, "I dag har vi rockavinge det måste du köpa" och så klart gjorde jag det. Det är ju inte så ofta det finns i sortimentet så man får ju passa på.
Rockavingen blev smörstekt med sparris, rödlök och kapris, riktigt gott!
 
2 port
 
400 g rockavinge
Panko eller ströbröd
Salt
Smör
 
8 st sparris
1/2 röd lök
2 msk kapris
 
Potatis
Skirat smör
 
Hur!
 
Salta fisken och panera lätt, stek i smör några minuter på var sida.
Skär sparrisen i bitar, hacka löken grovt, stek sparris, lök och kapris glansigt i smör.
Servera fisken med sparrishacket, kokt potatis och skirat smör.
 

Torskrygg med parmesanmos, sparris och saffranssås!

 
Torskrygg är fantastiskt gott, kan du inte få tag på färsk så finns det nu portionsbitar i frysdisken som helt ok.
Här har jag gjort det lite enkelt och använt en smaksatt cème fraich till såsen.
 
4 port
 
700 g torksrygg
1 dl riven parmesanost
1/2 dl riven pepparrot
Flingsalt
 
6 - 8 potatisar
2 dl varm mjölk
1,5 dl riven parmesanost
vitpeppar
 
1 knippe sparris
olivolja
lite parmesan
Flingsalt
Balsamico
 
1 burk créme fraich tomat saffran
Riven pepparrot
 
Hur!
 
Dela torsken i 4 bitar och lägg i en smord form, lägg på pepparrot och parmesanost, strö över lite flingsalt, stek i ugnen 175 grader 15 minuter.
Koka potatisen och mosa med mjölken, rör ner osten och smaka av med vitpeppar.
Lägg sparrisen i en form och ringla över lite olivolja, ställ in i ugnen 175 grader 10 minuter, Hyvla över lite parmesanost, salta och droppa över lite balsamico.
Värm créme fraichen.
Servera med nyriven pepparrot.

Aubergine och paprika fyllda med lammfärs!

 
En kanongod färsrätt med mycket smaker, servera med en god sallad och du har en perfekt GI-måltid.
Det går utmärkt att förbereda rätten för att ställa in i ugnen när det är dags att äta.
 
4 port
 
2 små auberginer
2 paprikor, röd eller gul
500 g lammfärs (eller annan färs)
2 bananchalottenlök
4 vitlöksklyftor
olivolja
1 spansk pepparfrukt
1 msk franska örtkryddor
1 msk rökt paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl vatten
Salt och peppar
Några skivor ost
 
Hur!
 
Dela auberginerna på längden och gröp ur dom, lägg köttet på en tallrik, strö på lite salt och låt stå 30 minuter, torka av överflödig vätska med lite papper.
Hacka lök, vitlök och pepparfrukt, stek lök och vitlök glansig, tillsätt färs, aubergine, pepparfrukt, paprikapulver och örtkryddor. Stek tills färsen är genomstekt tillsätt lite vatten och buljongtärning och låt puttra några minuter smaka av med salt och peppar.
Dela paprikorna och ta ur kärnhuset, fyll paprika- och auberginehalvorna med färsen, hyvla över lite ost, dofta över lite rökt paprikapulver, ställ in i ugnen 200 grader i 20 minuter.

Fläskytterfilé med gratinerad bakpotatis och ugnsrostade tomater!

 
Att dela bakpotatisen och krydda på med örtkryddor och riven ost för att sedan gratinera i ugnen blir riktigt gott, här med ugnsrostade tomater och en god köttbit.
 
4 port
 
700 g fläskytterfilé i skivor
1/2 dl barbequesås hickory taste
Svartpeppar
 
2 bakpotatisar
1/2 dl timjan och basilika finhackat
1/2 dl riven parmesanost
salt och peppar
Olivolja
 
16 - 20 körsbärstomater, gärna på kvist
1 dl svarta oliver
4 vitlöksklyftor
Flingsalt
olivolja
 
Aioli
 
Hur!
 
Pensla köttet med barbequesås, låt stå 30 minuter.
Tvätta och dela potatisarna, fördela örter, ost och kryddor på snittsidan och lägg i en form, ringla över lite olivolja och gratinera i ugnen 225 grader ca 30 minuter.
Skala och dela vitlöksklyftorna i halvor, lägg i en form tillsammans med tomater och oliver, ringla över lite olivolja, strö över lite salt, ställ in i ugnen 225 grader 10 minuter.
Stek köttet och servera med potatis, tomater och lite aioli.

Korv med ugnsstekta rotfrukter!

 
Enkel snabblagad enkel och god vardagsmat, det finns många goda färska korvar i köttdisken, välj gärna några olika sorter.
 
4 port
 
8 - 10 korvar beroende på storlek
 
2 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
4 rödbetor
2 rödlök
1/2 zucchini
8 vitlöksklyftor
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar
 
2 dl cème fraich paprika chili
1 vitlöksklyfta, pressad
 
Senap
Bostongurka
 
Tvätta eller skala rotfrukter och rödlök, skär i klyftor. Skär zucchinin i skivor och skala vitlöksklyftorna, lägg allt på en plåt ringla över olja, salta och peppra, sätt in i ugnen 200 grader20 - 30 minuter.
Blanda ihop crème fraich och vitlök, stek korven.
Servera tillsammans med en stark senap och bostongurka.

Rökt lax med dillgremolata!

 
En enkel och snabblagad förrätt som blir extra god med gremolatan, perfekt att göra till många.
 
4 port
 
8 skivor kallrökt lax
1/2 dl aioli
plocksallad
bröd
 
Gremolata
1 dl hackad dill
2 fint hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar
 
Hur!
 
Blanda ihop dill, vitlök, olivolja och smaka av med salt och peppar.
Lägg upp lax, ailoli, sallad, bröd och gremolata på tallrikar.

Bergtunga med stekt ostronskivling och rostad vitlök!

 
Fisk är ju bara så gott, här är det bergtunga som går bra att byta ut till någon annan plattfisk. Stekt ostronskivling, en riktigt god svamp, stekta tomater, rostad vitlök och potatismos smaksatt med tryffelolja, det kan inte bli bättre!
 
2 port
 
400 g bergtunga
6 körsbärstomater
150 g ostronskivling
4 st vårlök
2 msk smör
Salt och peppar
 
4 vitlöksklyftor
2 mak olivolja
 
Potatismos
1 tsk tryffeolja
 
Hur!
 
Börja med vitlöken, skär den tunt och stek i en liten kastrull i olivolja tills den är gyllenbrun, ta upp och låt rinna av på hushållspåapper (spara oljan).
Skär svampen i bitar, hacka löken stek i lite smör tills vätskan kokat in i svampen, ställ åt sidan.
Salta och peppra fisken, stek i lite smör och oljan från vitlöken tillsammans med tomaterna.
Gör potatismos och rör ner tryffelolja.
Lägg upp fisk och toppa med svamp, servera med tomater och potatismos, strössla över vitlöken.