Grillad färskpotatis!

 
Grillad färskpotatis med örter och lök passar till allt grillat!
Färskpotatis
Små rödlökar gärna färska
några vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
några blad salvia
några kvistar timjan
2 msk smör
flingsalt
 
Tvätta potatisen och skala löken, lägg på dubbla ark folie tillsammans med örter och smör. Vik ihop folien till ett tätt paket och lägg på grillen 20 - 30 minuter. Eftersom potatisen är invirad i folie så går det bra att lägga på paketet på grillen strax efter att den tänts på, när det är dags att börja grilla så lägg paketet på ena kanten av grillen för att bli färdigt lagom tillsammans med resten av maten.

Ugnsbakad rödspätta med färskpotatis och pepparot!

 
 
Rödspätta är så gott, om du får tag på en stor en, runt 1 kilo, så är det perfekt för 2 personer.
Be dom i fiskdisken att skära bort huvud och klippa bort fenor.
 
2 port
 
1 rödspätta ca 1 kg

1 dl créme fraich
1 msk kapris
1 tsk dijonsenap
1/2 dl klippt dill
Salt och peppar
 
Färskpotatis
Riven pepparot
Tomater
 
Hur!
 
Skölj fisken i kallt vatten, torka av och lägg den på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i ugnen 125 grader 40 minuter. Dra av skinnet och lägg upp på tallrikar.
Blanda ihop céme fraich, kapris, senap och dill smaka av med salt och peppar.
Servera fisken med sås, kokt färskpotatis, pepparot  och tomat!

Hamburgare med halloumi och mangosalsa!

 

Hamburgare på nötfärs med vitlöksbröd, halloumi och mangosalsa enkelt och gott, passar lika bra på grillen som i stekpannan!
 
4 port
 
800 g nötfärs
2 msk barbequesås hickory
2 msk dijonsenap
Salt och svartpeppar
 
1 Halloumi
 
4 hamburgerbröd
2 vitlöksklyftor pressade
olivolja
 
1 mango
1/2 röd lök
1 chilifrukt
1/2 dl hackad koriander
1/2 lime saften
 
Sallad, tomater, rödlök, saltgurka och chilisås.
 
Blanda färsen med barbequesås, senap, salt och peppar. Forma till 4 hamburgare och stek i olja.
Skär osten i skivor och stek snabbt i het panna. Blanda olivolja och vitlök i en skål och pensla insidan av bröden, stek snabbt i torr panna.
Skär mango i kuber, hacka lök och chili och blanda ihop i en skål med koriander och limesaft.
Servera burgarna med tillbehören!

Fläderblomssaft!

 
Nu blommar flädern för fullt så gå ut och plocka blommor och gör saft. Det är superenkelt och blir kanongott.
Ingefäran kan du hoppa över men det blir lite sting i saften med den i.
 
30 - 40 blomklasar
3 citroner
2 msk riven ingefära
1,5 liter vatten
1,2 kg socker
50 g citronsyra
 
Tvätta citronerna väl och skär i tunna skivor, varva blommor och citron i ett kärl.
Koka upp vattnet, häll i socker och citronsyra och rör om tills det löst sig, tillsätt ingefäran och häll blandningen över blommorna. Låt svalna, sätt på ett lock eller gladpack och låt stå i 3 dagar.
Sila saften och häll upp i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen eller häll i plastförpackningar och frys in.

Ugnsbakad torsk med grönpepparsås!

 
Enkelt och gott, tar bara några minuter att svänga ihop och sedan in i ugnen!
Servera med kokt potatis och en sallad.
 
4 port
 
600 g torskfilé
1 msk smör
3 dl lättcréme fraich
1 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
1,5 msk grönpeppar
1 kvist körsbärstomater
 
Hur!
 
Smörj in en ugnsform med smöret, skär torsken i bitar och lägg i formen, lägg ihop de tunna bitarna så att fisken blir jämntjock .
Krossa grönpepparkornen grovt och blanda ihop med créme fraich och vin, smula ner fiskbuljongen och häll blandningen över fisken. Lägg en kvist med tomater på toppen och gratinera i ugn 175 grader 20 minuter.

Paj med sparris och getost!

 
En kanongod paj som smakar sommar, den går bra att göra i förväg för att sedan värmas i ugn 150 grader 15 minuter.
4 dl vetemjöl
200 g smör
3 msk vatten
 
5 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl kvarg
1,5 dl riven stark ost
1 msk svartpeppar
 
1 knippe sparris
150 g chevre
12 st blandade små tomater
1 dl halvtorkade körsbärstomater
1 röd lök
100 g lufttorkad skinka
1 knippe sparris
 
Hur!
 
Nyp ihop mjöl, smör och vatten till en smidig deg, lägg att vila i kylen 30 minuter.
Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, tryck ut degen och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet 15 minuter i 200 grader.
Vispa ihop ägg, grädde kvarg riven ost och svartpeppar.
Skär sparrisen i bitar, spara topparna till garnering, skiva löken, skär getosten i bitar, fyll pajskalet med sparris, ost, tomater, lök, skinka och sparris. Häll äggblandningen över och lägg sist på sparristopparna, grädda i ca 40 minuter tills pajen fått färg och stannat.

Grillad märgpipa med sötpotatis!

 

Mör märgpipa som har fått koka i vin och sedan marinerats ett dygn är kanongott att lägga på grillen tillsammans med sötpotatis. Servera en god sallad till!
 
4 port
 
1 kg märgpipa
Svartpeppar och salt
3 dl vatten
2 dl rött vin
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk hel kryddpeppar
2 lagerblad
 
2 msk flytande honung
2 msk soja
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
 
4 sötpotatisar
Olivolja
Flingsalt
 
Hur!
 
Putsa bort senor och gnid in köttet med peppar och salt. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten, vin, vilök, kryddpeppar, och lagerblad, låt koka på svag värme 1 timme.Låt köttet svalna i spadet.
Blanda ihop marinaden och häll över köttet i en plastpåse, lägg i kylen till nästa dag.
Skär sötpotatisen i klyftor och koka i saltat vatten 5 minuter, skölj i kallt vatten och låt rinna av.
Grilla köttet helt tillsammans med sötpotatisen som penslats med olja

Tomat och mozzarellasallad!

Gott till grillen!
En sallad som är enkel och god passar till det mesta!!
 
Blandade små tomater
Mozzarellabollar
Färsk röd lök
Kalamataoliver
Några kvistar basilika
1 msk god olivolja
 

Nudelwook med chorizo och chili!

 
Wook är gott, kanon att göra på lite rester i kylen, här blev det med ett par chorizokorvar!
Servera med mangochutney och soja!
 
2 port
 
 Stark chorizokorv
1 pkt snabbnudlar
1 morot
1 palsternacka
3 cm ingefära
1 rödlök
1 röd chilipeppar
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 msk soja
1 msk sesamfrön
 
Hur!
 
Koka nudlarna enligt förpackningen utom kryddpåse, skölj i kallt vatten och ställ åt sidan.
Skär morot, palsternacka, ingefära, lök och chili i strimlor. Dela korven på längden.
Stek korven och ställ åt sidan, stek grönsakerna i oljan några minuter, tillsätt nudlar, korv och soja, låt bli genomvarmt. Lägg upp på tallrikar och strö sesamfrön över.

Plockmat, charkuterier och goda grönsaker!

 
Så här i sommartider passar det perfekt med lite plockmat till lunch!
Duka fram lite av varje och låt gästerna plocka för sig, lufttorkad skinka, korv, ostar, oliver och någon primör. Till det lite bröd, en god olivolja och ett kylt glas rosé.
Sedan är det bara att umgås och njuta i solen!

Sommarpasta med stekt zucchini!

 
Snabbmat när den är som bäst!
 
2 port
 
Pasta
1/2 zucchini
En god olivolja
Hyvlad parmesan
Svartpeppar
 
Hur!
 
Skär zucchinin i skivor och stek i lite olivolja, blanda ner i pastan, ringla över lite god olja, dra några varv på pepparkvarnen och toppa med hyvlad parmesan!

Potatissallad med sugersnaps och senapsdressing!

 
En potatissallad med sting som passar utmärkt till grillat!
 
4 port
 
0,5 kg färskpotatis
150 g sugersnaps
3 stänger selleri i skivor
1/2 dl hackad gräslök
1 näve ruccolasallad
3 msk kapris
3 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 dl gräddfil
svartpeppar
 
Hur!
 
Skrapa potatisen, dela i halvor eller kvartar, koka låt sugersnapsen koka med de sista 2 minuterna.
Häll av vattnet och låt svalna.
Blanda ihop senap, vinäger, olja och gräddfil, häll på potatisen tillsammans med selleri, gräslök, ruccola och kapris, blanda runt och låt stå nån timme.
Servera till en god grillad korv eller köttbit!

Kallrökt lax med marinerade alger, färskpotatis och gräddfil!

 
En blandning av svenskt och asiatisk som härlig sommarlunch!
 
4 port
 
8 skivor kallrökt lax
1/2 röd lök hackad
1 dl hackad gräslök
2 dl alger
2 msk sesamolja
1/2 hackad röd chilifrukt
Färskpotatis
2 dl gräddfil
Några salladsblad
 
Hur!
 
Tillred algerna enligt förpackningen och blanda ihop med sesamolja och chili, låt stå och dra en stund.
Koka potatisen och lägg upp allt på tallrikar, servera gärna ett gott knäcke och ost till!
 

Hallon med nötcrunch och citronyoghurt!

 
En perfekt efterrätt att ta med på picknicken!
Lägg i små plastskålar och klä med gladpack, annars är det fint att lägga upp i glas, gott för både stora och små!
 
4 port
 
2 dl hackade blandade nötter
2 msk råsocker
1 msk flytande honung
2,5 dl turkisk yoghurt
2 msk lemoncurd
1 ask hallon
1 kvist mynta
 
Hur!
 
Lägg nötterna i en stekpanna tillsammans med socker och honung, stek under omrörning tills de karamelliserat sig, låt svalna.
Blanda yoghurt och lemoncurd.
Lägg lite av nötterna i botten på glaset eller skålen , fortsätt med några hallon, häll på yoghurten och toppa med resten av nötterna och hallonen, garnera med lite mynta.

Pizza med lammstek och färsk vit sparris!

 
Lyxig pizza på rester av en lammstek, ölkorv och färsk vit sparris!
 
Det här räcker till 2 runda pizzor eller en plåt, sätt ugnen på 250 grader.

Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl 37 gradigt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6 - 7 dl vetemjöl

Smula ner gästen i en bunke tillsätt lite av vattnet och rör om tills gästen har löst sig, tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet blanda ner mjölet och rör om till en smidig lite kladdig deg, låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig, kavla ut den i rundlar eller på en bakplåt.

Under tiden som degen jäser så förbereds övriga ingredienser.
 
Sås
1,5 dl chunky salsa medium (finns i tacohyllan)
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1/2 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
 
Topping
150 g lammstek eller annat kött
1 ölkorv typ jambalaya
1/2 röd lök
6 vita sparrisar
150 g riven ost
Basilika
 
Blanda ihop ingredienserna till såsen och bred ut på pizzadegen.
Skala sparrisen och dela på längden om de är tjocka, koka 3 minuter i vatten med lite citron i
Skiva köttet, korven och löken och lägg på pizzan tillsammans med osten och sparrisen.
Grädda i 225 grader ca 15 minuter, strö över färsk basilika!

Grillad svärdfisk med jordgubbar och marinerade alger!

 
Grillad marinerad svärdfisk är perfekt att lägga på grillen, smakar kanon till sweetchilisås med jordgubbar och alger med sesamolja och frön! Servera ris och avocado till.
Grilla några jordgubbar också, jättegott!
 
4 port
 
4 skivor svärdfisk
1/2 dl thai sweetchilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
 
2 dl alger
1 msk sesamolja
1 msk soja
sesamfrön
 
1 dl thai sweetchilisås
200 g jordgubbar
1 kvist mynta
 
Ris
2 avocado
 
Hur!
 
Blanda ihop marinaden och pensla fisken, låt stå ett par timmar i kylen.
Blanda ihop alger, sesamolja, soja och sesamfrön.
Skiva jordgubbarna och hacka myntan, blanda ihop med chilisåsen.
Grilla fisken några minuter på varje sida på het grill, ligger den på för länge blir den lätt torr.
Servera med ris, alger, sås och en halva avocado fylld med soja!

Grillade kycklingben och rödbetor med fetaost!

 
Grillade kycklingben och rödbetor med fetaost, tzatziki och färskpotatis är en höjdare!
 
2 port
 
6 kycklingben
1 påse rubb
2 rödbetor
Olivolja
100 g fetaost
 
1 dl turkisk yoghurt
1 dl riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 hackad röd chili
salt
 
Hur!
 
Gnid in kycklingbenen i rubbing och lägg i kylen några timmar.
Blanda yoghurt, gurka, vitlök och chili, smaka av med salt låt stå och dra en stund.
Tvätta rödbetorna och skär i 1/2 cm tjocka skivor, pensla rödbetor och kyckling med olivolja och grilla.
Servera tillsammans med färskpotatis!

Sallad på ruccola och jordgubbar!

 
Nu kommer denna underbara tid med färska jordgubbar.
Jordgubbar kan användas i så mycket mer än desserter, gör tex en riktigt god sallad med mycket jordgubbar och en god balsamico! Passar utmärkt till grillat!
 
1 påse ruccolasallad
200 g jordgubbar
1 msk rostade solrosfrön
Olivolja
Balsamico
 
Hur!
 
Dela jordgubbarna i 2 - 4 bitar, rosta solrosfröna några minuter i het torr panna, blanda ihop sallad, jordgubbar och solrosfrön. Vid servering ringla över lite olivolja och balsamico!

Stekt makrill med wasabisås!

Nu har sommaren kommit och med den makrillen, nyfångad stekt makrill är en perfekt sommarlunch. Här med lite asiatiska smaker. servera med färskpotatis och lite sallad
 
2 port
 
4 makrillfiléer
1 dl panko eller ströbröd
Salt och peppar
Smör
 
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
olja
 
1 dl lättcrème fraich
1/2 tsk wasabi
1/2 lime saften
salt
 
Hur!
 
Strimla chili, vitlök och ingefära och stek i olja tills det har fått färg och är lite krispiga, lägg på hushållspapper att rinna av.
Blanda ihop créme fraich, wasabi, lime och salt, smaka av med hur mycket wasabi du behöver ha i eftersom den kan vara olika stark.
Blanda ihop panko, salt, peppar och vänd filéerna i blandningen och stek några minuter på varje sida, lägg upp fisken och fördela ingefärshacket på.
Servera med sås, sallad och nykokt färskpotatis.