Sallad med marinerad getost och hallon!

 
En supergod lunchsallad, servera med ett gott bröd och en god olivolja!
 
2 port
 
1 romansallad
2 kokta rödbetor
6 körsbärstomater
1 dl hallon
1 dl cashewnötter
100 g getost typ chevre
2 msk hallonbalsamico
 
Hur!
 
Dela getosten i små bitar, lägg i en skål, häll över hallonbalsamico och låt stå 30 minuter. Stek nötterna i torr panna tills de får färg.
Strimla salladen grovt, skär rödbetor i små tärningar, dela tomaterna i 4 delar, blanda ihop med hallon, nötter och ost, ringla över lite olivolja.

Vitlöksspäckad rostbiff med gremolata!

 
Rostbiff stekt på låg värme blir saftigt och gott, lika god varm som kall och passar utmärkt på buffén.
Köttet går bra att göra 1 dag i förväg, vänta då med att skära upp det till strax inann det ska serveras.
Det här receptet räcker för 16 personer på en buffé.
 
2 kg rostbiff
4 vitlöksklyftor
Salt och peppar
 
Gremolata
2 citroner
3 vitlöksklyftor
1 bunt persilja
1 kvist rosmarin
1 kruka timjan
olivolja
 
Hur!
 
Skala och dela vitlöksklyftorna i 3 - 4 delar på längden, stick hål i köttet med en kniv och tryck i vitlöksbitarna runt om. Klappa in köttet med salt och peppar och bryn runt om i smör, lägg på en folieklädd plåt.
Riv skalet på citronerna, finhacka vitlöken och örterna och blanda ihop i en skål med lite olivolja. Klappa in köttet med 2/3 delar av gremolatan och stek i ugnen 125 grader till en innertemperatur av 60 grader, låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.
Servera köttet med resten av gremolatan.

Toast med krabba!

 
En kanongod förrätt som går bra att förbereda i god tid.
 
4 port
 
4 skivor bröd
1 kokt krabba
2 st chalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 - 1,5 dl lätt crème fraich
1/2 knippe dill
Cayennepeppar
Salt
 
Hur!
 
Plocka ur krabban, hacka löken och fräs några minuter i smör, tillsätt krabbkött, crème fraich och klipp ner dillen. Låt puttra på svag värme 5 minuter, smaka av med peppar och salt. Hit går bra att förbereda.
Lägg bröden på tallrikar och fördela krabbstuvningen över.

Hummus!

En god röra som passar till mycket t ex att dippa grönsaker. Låt gärna röran stå över natten innan servering.
 
1 burk kikärtor
1 msk jordnötsolja
2 - 3 msk olivolja
1 pressad vitlök
Saften av 1/2 citron
 Cayenne peppar
Salt
 
Hur!
 
Kör alla ingredienser i en mixer eller med mixerstav, om smeten känns för tjock så tillsätt lite mer olja, smaka av med salt och peppar. Vid servering gör en grop i röran och häll i lite olivolja och dofta över lite cayennepeppar eller paprikapulver.
 

Oxfilé med chilipotatisgratäng!

 
Potatisgratäng är gott och kan varieras, här med mycket lök och chilipeppar som ger bra sting till det lena köttet. Servera med en god sallad till.
 
2 port
 
2 bitar oxfilé
Salt och peppar
 
5 - 6 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 spansk pepparfrukt
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Några skivor ost
 
Hur!
 
Skala och skiva potatis och lök, hacka chilin grovt. Lägg hälften av potatisen i en form, lägg på löken och chilin, salta och peppra lite, lägg på resten av potatisen, salta och peppra lite till och häll över grädden. Ställ in i ugn 200 grader i 20 minuter, hyvla över lite ost och ställ in ytterligare ca 15 minuter.
Stek köttet och servera med potatisgratäng och sallad.

Heta räkor!

En het och god förrätt, serveras med ett gott bröd att doppa i den goda oljan.
 
4 port
 
300 g skalade räkor
6 vitlöksklyftor
8 st torkade piripiri
4 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 krm franska örter
 
Hur!
 
Skala och skiva vitlöken tunt, värm upp oljan tillsammans med vitlök och kryddor och låt puttra ett par minuter. Fördela oljan i 4 ugnsfasta skålar tillsammans med räkorna, ställ in i ugnen på 225 grader, ta ut när det börjar puttra i skålarna, står de för länge blir räkorna sega.
Servera med bröd!

Spagetti med lamm och gorgonzola!

Lamm och gorgonzola passar bra ihop, här har jag bara smulat ner osten i pastan.
 
4 port
 
Spagetti
2 st lammkorvar
300 g lammytterfilé
150 g gorgonzola
1/2 dl olivolja
1 spansk peppar
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
 
Hur!
 
Skär köttet i skivor och slanta korven, krydda med salt och peppar, stek i lite olja.
Hacka vitlök och chili, koka upp i en liten kastrull med olivolja några minuter, ställ åt sidan.
Koka spagettin, häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen, häll över oljan med vitlök och chili, smula ner hälften av osten och rör om så att det blandar sig ordentligt. Lägg upp på tallrikar tillsammans med kött och korv, toppa med resten av osten och dra några varv med pepparkvarnen.

Tortillas med korv, skinka och ost!

 
Nu går de sista resterna från julen, tortillas är gott och kan fyllas med vad som finns i kylen!
Servera med varma nachochips, feferoni och en sallad.
 
4 st tortillas
 
1 paket tortillas medium (8 st)
Ost
1 röd lök, skivad
4 skivor skinka
några skivor salami eller annan korv
Cayennepeppar
 
1 påse nachochips
Feferoni
Sallad
 
Lägg ut 4 tortillas, täck med ost och strö över löken, lägg skinka på 2 och korv på 2, dofta över lite peppar och lägg på resten av bröden. Stek i torr panna några minuter på båda sidor tills osten smälter, dela i halvor och servera direkt.
Häll upp nachochipsen i en skål, strö över lite riven ost och lägg i några feferonis, ställ in i ugn 200 grader 5 - 10 minuter.

Laxgryta med bönor och mango chutney!

En mustig och god gryta, vill du ha en bra GI-gryta så lägg i lite mer bönor och hoppa riset!
 
4 port
 
500 g lax
1 burk á 380 g stora vita bönor
20 st oliver med ansjovis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk á 400 g körsbärstomater
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk balsamvinäger
1 msk råsocker
1 tsk tabasco
Salt och peppar
 
Tillbehör
 
Ris, sallad, mango chutney och hackad koriander (finns i asiatiska hyllan).
 
Hur!
 
Skär laxen i sockerbitsstora kuber, skölj bönorna i kallt vatten, skär oliverna i 2 - 3 skivor.
Hacka löken och fräs några minuter i lite olja i en kastrull, tillsätt tomaterna och vattnet, låt koka upp. Tillsätt buljong, vinäger, socker och tabasco, låt koka på svag värme 15 minuter, smaka av med salt och peppar.
Lägg i bönor och oliver låt koka ett par minuter, rör försiktigt ner laxen och stäng av plattan. Låt grytan stå under lock 5 minuter, servera med ris, sallad, chutney och koriander.

Toast med chèvre!

 
En riktigt smarrig enkel förrätt, går bra att förbereda för att gratinera i ugn när det är dags att äta!
 
4 port
 
4 skivor vitt bröd
4 skivor chèvre
Lite sallad
Några nypor rosmarin
1 - 2 msk flytande honung
 
Hur!
 
Rosta brödet och låt svalna, lägg på galler klätt med folie och fördela osten på brödet. Hit går bra att förbereda.
Gratinera i ugn 225 grader ca 5 minuter tills osten börjar smälta, lägg på tallrikar med lite sallad, strö rosmarin och ringla lite honung över, servera genast.

Lammytterfilé med vitlök, rösti, tomater och mozzarella!

Rösti är enkelt att göra, den här innehåller potatis, morot och lök, använd en stekpanna som går att ställa in i ugnen!
 
2 port
 
2 bitar lammytterfilé
Salt och peppar
Olivolja
 
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja med chilismak
 
4 potatisar
1 morot
1/2 gul lök
Salt och peppar
Smör
 
Körsbärstomater
Mozzarellabollar
Några blad basilika
några droppar olivolja
 
Hur!
 
Hacka vitlöken fint och lägg i en skål med oljan.
Riv potatis, morot och lök på grovt rivjärn, blanda ihop i en skål och låt stå 10 minuter, pressa ur överflödig vätska och krydda med salt och peppar. Stek potatisblandningen i smör, vänd röstin efter ca 5 minuter och stek yttertligare några minuter, ställ in stekpannan i ugnen 200 grader 10 minuter.
Lägg tomater, mozzarella och basilika i en skål, droppa över lite olivolja.
Krydda och stek köttet!
Ta fram röstin ur ugnen och skär den i tårtbitar, servera med köttet och tomatsalladen, toppa med lite vitlök!

Pannbiff med stekt lök!

Stekt lök är ju bara så gott! Här tillsammans med pannbiff, kokt potatis och en god brunsås!
 
2 port
 
350 g nötfärs
1 msk dijonsenap
1 ägg
Salt och peppar
Smör
 
2 gula lökar
2 msk smör
 
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
Vitpeppar
 
Kokt potatis och en god sallad
 
Hur!
 
Blanda ihop färsen med senap ägg och kryddor, forma till biffar och stek i smör.
Skala och skiva löken stek i smör tills gyllenbrun, akta så att den inte bränner.
Koka upp grädde, fond och soja låt koka 10 minuter smaka av med peppar.
Servera med kokt potatis och sallad!
 

Fläskytterfilé med hasselbackspotatis och whiskysås!

 
Hasselbackspotatis är en gammal klassiker som passar bra till en köttbit och en god sås!
 
2 port
 
400 g fläskytterfilé
salt och peppar
 
4 - 6 potatisar
Paprikapulver
Salt och peppar
Olivolja
4 - 6 skivor parmesanost
 
2 dl lättcrème fraich
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk whisky
1 msk soja
 
Hur!
 
Krydda köttet och stek i lite olja.
Skiva potatisen nästan igenom, lägg i en form och krydda med paprika, salt och peppar, ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen 225 grader 15 minuter, lägg på en bit ost på varje potatis och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter.
Koka upp créme fraichen, lägg i buljongtärning, whisky och soja, låt puttra på svag värme 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Servera köttet med potatis, sås och en god sallad!

Stekt lax med mandelpotatis och wasabisås!

 
Wasabi kan användas till mycket, det blir väldigt gott att blanda ihop till en sås med créme fraich, passar utmärkt till lax.
 
4 port
 
4 bitar lax
Chiliflakes
Torkad koriander
Salt och peppar
smör
 
2 dl lättcréme fraich
1 - 2 tsk wasabi
1 msk pressad lime
salt
 
Kokt potatis och plocksallad
 
Krydda laxen med chiliflakes, koriander, salt och peppar och stek i smör.
Blanda ihop créme fraich med wasabi och lime, smaka av med salt.
Servera laxen med sås, potatis och en sallad.

Fisksoppa med morot och chilipeppar!

 
En god soppa på lite rester från julen!
Servera med ett gott bröd och lite ost.
 
2 port
 
200 g fisk i bitar, t ex lax, torsk eller vad som finns i frysen
100 g skalade räkor
1 vitlöksklyfta
1 morot
1/2 röd pepparfrukt
1 dl vatten
1 dl vitt vin
4 dl grädde
1,5 tärning fiskbuljong
vitpeppar
Dill
Tabasco
Dillolja
 
Hacka vitlöken och skär moroten och pepparfrukten i tändsticksstavar, fräs i lite smör några minuter, häll på vatten, vin och buljongtärning, låt koka 5 minuter. Tillsätt grädden, låt koka 5 - 10 minuter smaka av med peppar och salt.
Stäng av plattan och lägg i fisk och räkor, låt stå 5 minuter, häll upp i tallrikar, toppa med dill några droppar tabasco och dillolja.

Spagetti med champinjonsås och salsiccia!

 
En god svampsås med lite sting som går snabbt att svänga ihop.
 
2 port
 
Spagetti
4 st salsiccia
150 g champinjoner
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning svampbuljong
1 msk soja
1 nypa cayennepeppar
1/2 spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1/2 dl riven parmesanost
Några blad basilika
 
Hur!
 
Skiva champinjonerna och stek dom tills vätskan kokat in, lägg över i en kastrull och häll på grädde, buljongtärning, soja och cayennepeppar. Låt såsen koka på svag värme 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Koka pastan och stek korven, skiva vitlök och pepparfrukt. Blanda pastan med såsen och lägg upp på tallrikar, toppa med korv, vitlök, pepparfrukt, parmesanost och basilika.