Potatisgratäng med skinka!

 Sista resterna av julskinkan hamnade i denna goda gratäng, enkelt med en allt i etträtt som sköter sig själv i ugnen! Byt ut skinkan mot kassler eller rester från en stek!
Servera gratängen med en god sallad.
 
2 port
 
4 - 5 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g skinka eller annat kött
2,5 dl matlagningsgrädde
Timjan
Salt och peppar
Några skivor ost
 
Hur!
 
Skiva potatis, lök och vitlök, lägg hälften av potatisen i en form, lägg på lök och skinka, krydda med lite timjan, salt och peppar. Lägg på resten av potatisen, krydda lite till och häll över grädden. Ställ in i ugnen 225 grader 15 minuter, ta ut formen och hyvla över lite ost, ställ in i ugnen ytterligare 15 -20 minuter.
 

Crabcakes med nudlar och zucchinisallad!

 
Crabcakes med nudlar och en supergod zucchinisallad, enkelt och gott!
 
4 port
 
300 g fiskfärs på vit fisk
1/2 krabba, urtagen
1 ägg
1 tsk grön curry
1 tsk fisksås
1/2 lime, saften
Panko eller ströbröd
4 vitlöksklyftor
Olivolja
 
1 zucchini
1 röd pepparfrukt
1 kruka mynta
1/2 lime, saften
2 msk risvinäger
salt
 
100 g glasnudlar
2 morötter
2 avocado
Romansallad
Thai sweet chilisås
 
Hur!
 
Blanda ihop fiskfärs, krabba, ägg, curry, fisksås och lime. Skär vitlöken i tunna skivor, stek i olja till gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper. Forma små biffar av fiskfärsen, doppa i panko och stek i oljan från vitlöken.
Riv zucchinin, hacka pepparfrukt och mynta, blanda ihop i en skål med lime och vinäger, smaka av med salt.
Koka nudlarna enligt förpackningen, riv morötterna, dela avokadon.
Fördela sallad, morötter, avocado och nudlar på tallrikar, toppa med crabcakes och servera med zucchinisallad och thai sweet chilisås.

Skrynklig Canarisk potatis och mojosås!

 
De här saltkokta potatisarna med mojosås är riktigt goda och passar till allt grillat, här med lammytterfilé, lite pill med såsen men det är det värt!
 
4 port
 
700 g små delikatesspotatis
1 dl grovt salt
 
2 röda paprikor
5 vitlöksklyftor
1 - 2 st urkärnade röda chili
1 tsk spiskummin
2 msk vitvinsvinäger
1,5 dl olivolja
Salt och peppar
 
Hur!
 
Dela parikorna i halvor, ta ur kärnorna, lägg på bakplåtspapper och grilla på högsta värme tills skalet börjar svartna. Lägg paprikan i en plastpåse och låt svalna, dra sedan av skalet.
Hacka vitlök och chili grovt, lägg i en mixer tillsammans med paprika, spiskummin och vinäger. Kör mixern och häll i olivolja i en tunn stråle till en sås, smaka av med salt och peppar.
 
Lägg potatis (oskalad) och salt i en kastrull och fyll på med vatten så att det knappt täcker, koka kraftigt utan lock, häll av vattnet och låt ånga av. Skalet blir lite skrynkligt och vitt av saltet.
Servera potatisen med mojosåsen!
 
 

gratinerade havskräftor!

 
Vitlöksgratinerade havskräftor, en perfekt start på middagen. Godast blir det med färska kräftor, men det går bra även med kokta, halvera då tiden i ugnen eftersom de lätt blir torra.
Bäst resultat blir det att gratinera kräftorna på tallriken de ska ätas på eftersom inget smör går till spillo, men om det inte går så lägg på en plåt täckt med folie.
Servera med ett gott bröd att suga upp den goda såsen.
 
4 port
 
8 kräftor
Bröd
 
Vitlökssmör
150 g rumsvarmt smör
4 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
2 msk hackad dill eller persilja
Salt och peppar
 
Hur!
 
Finhacka vitlöksklyftorna och blanda ihop med smör och kryddor.
Dela kräftorna i halvor, ta bort tarmen, fyll halvorna med smöret och gratinera i 225 grader 8 - 10 minuter.
Servera omgående.

Tortillas med hjortkött, mango och getostkräm!

 
Tacos är det många som har som fredagsmys, gott och snabblagat. Här är en variant baserat på hjortkött med trattkantareller, mangosalsa, getostkräm, het chili och sallad. Supergott, det funkar naturligtvis bra med något annat viltkött eller lammkött.
 
4 port
 
1 paket tortillas medium (8 st)
 
600 g grytbitar hjortkött
20 g torkade trattkantareller
2 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk enbär
salt och peppar
 
1 mango
1 spansk chilipeppar
1/2 röd lök
1/2 kruka koriander
1/2 lime (saften)
 
1,5 dl lättcrème fraich
100 g getost typ chevre
1 msk flytande honung
1 nypa rosmarin
salt och peppar
 
Tillbehör
Röd jalapeno hot
Tacosås hot
Romansallad
Tomater
 
Hur!
 
Lägg trattkantarellerna i vatten 30 minuter.
Skär köttet i strimlor, grovhacka chalottenlöken, skiva vitlöken och krossa enbären grovt. Stek köttet med salt och peppar i omgångar ställ åt sidan, fräs svamp och lök några minuter, lägg i kött, enbär och 1 dl av svampspadet, låt koka ihop under omrörning, smaka av med salt och peppar.
Skär mango i tärningar, hacka chili, lök och koriander, blanda ihop i en skål med limesaften.
Mosa ner getosten i crème fraich och rör ner honung, smaka av med kryddorna.
Värm tortillasbröden enligt förpackningen och låt var och en ta för sig av de olika fyllningarna och tillbehören.

Kycklingwok med nudlar!

 
Snabblagat, enkelt och riktigt gott, servera gärna med lite tillbehör som t ex thai sweet chilisås, hackad koriander, mango chutney eller sambal oelek.
Har du ingen wokpanna går det lika bra med en vanlig stekpanna.
 
2 port
 
250 g kycklinglårfilé
1 - 2 msk sesamfrön
1 paket snabbnudlar á 85 g
1 morot
1 palsternacka
1 näve grovt strimlad spetskål eller annan kål
3 sparrisar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 spansk chilipeppar
2 msk riven ingefära
2 msk soja
2 msk sesamolja
2 msk olivolja
1 msk fisksås
1 dl hackad koriander
 
Hur!
 
Skär kycklingen i bitar och stek i lite olivolja och sesamolja, krydda med salt, peppar och sesamfrön, ställ åt sidan.
Koka nudlarna enligt förpackningen och häll av spadet.
Skär morot och palsternacka i tändsticksstora bitar, dela sparrisen på längden i kvartar och dela i 2 eller 3 bitar, skär rödlöken i klyftor, vitlök och chilipeppar i skivor.
Hetta upp pannan med olivolja, lägg i alla grönsaker, soja, sesamolja och fisksås, stek några minuter under omrörning lägg i kyckling och nudlar och låt allt bli ordentligt varmt, blanda i koriander och servera direkt.

Stekt rimmad torsk med dillgremolata!

Rimmad torsk är supergott och det gör att den håller ihop bättre när den steks, här med dillgremolata, ugnsrostade rödbetor, potatismos och skirat smör.
 
4 port
 
700 g torsk
1 l vatten
3 msk salt
1,5 msk socker
Lite cayennepeppar och smör till stekning
 
1 dl hackad dill
2 fint hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar
 
Lös upp salt och socker i iskallt vatten, skär torsken i portionsbitar och lägg i lagen, låt stå 30 minuter, ta upp och torka av. Krydda med cayennepeppar och stek i smör.
Blanda ihop dill, vitlök, olivolja och smaka av med salt och peppar.
Gör potatismos, koka eller stek rödbetor och skira smör.
 
 

Rostas med hasselbackspotatis, ugnsrostade rödbetor och gorgonzolasås!

 
En riktigt god middag med en härligt krämig sås, välj närproducerat kött, dyrare visst, men så mycket godare.
Den här rostasbiten var lika mör och fin som oxfilé. Servera gärna med en god sallad.
 
4 port
 
700 g rostas
Salt och peppar
2 msk smör
 
8 - 10 potatisar
Salt, peppar och paprikapulver
Olivolja
1/2 dl riven stark ost
 
4 - 6 rödbetor
Salt
Olivolja
 
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk soja
150 g gorgonzola
Svartpeppar
 
Skala och skiva potatisarna nästan igenom, lägg i en form, dofta över kryddorna och ringla lite olivolja på potatisen. Ställ in i ugnen, 200 grader, 20 minuter, ta ut och fördela osten på potatisen och ställ in ytterligare  10 -15 minuter i ugnen.
Tvätta rödbetorna och dela i halvor eller kvartar, lägg i en form, salta och ringla lite olja över. Ställ in i ugnen, 200 grader, 20 - 30 minuter.
Koka upp grädden tillsammans med buljongtärning och soja, lägg i osten och låt koka på svag värme 5 - 10 minuter, smaka av med peppar.
Dela köttet i 4 bitar, krydda och stek i smör några minuter på varje sida.
Servera genast på varma tallrikar tillsammans med en god sallad och ett gott rödvin.
 

Sallad med rökt hjortstek och grönmögelost!

 
En smakrik sallad som passar bra som förrätt med ett gott bröd och en god olivolja.
 
4 port
 
1 påse blandad sallad
8 skivor rökt hjortstek
100 g grönmögelost
2 - 3 msk granatäpple
balsamvinäger
 
Fördela sallad, kött, ost och granatäpple på 4 tallrikar, droppa över lite balsamvinäger.

Pizza med julskinka och oliver!

 
Rester av julskinka i frysen passar bra på en pizza.
 
Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl 37 gradigt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6 - 7 dl vetemjöl

Smula ner gästen i en bunke tillsätt lite av vattnet och rör om tills gästen har löst sig, tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet blande ner mjölet och rör om till en smidig lite kladdig deg, låt gäsa i 45 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig, kavla ut den i rundlar eller på en bakplåt.

Under tiden som degen gäser så förbereds övriga ingredienser.

Tomatsås
1,5 dl chunky salsa medium (taco sås)
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja

Blanda ihop i en skål
 
Topping
2 dl riven ost
Några skivor julskinka
1 gul lök
1 dl oliver
8 körsbärstomater
6 st peperoni
 
Skär julskinkan i strimlor, skiva löken och dela tomaterna. Bred på såsen och fördela toppingen på pizzadegen, ställ in i ugnen 225 grader 15 - 20 minuter.

Ostfylld stekt strömming med dillpotatismos!

 
Stekt strömming fylld med philadelfiaost smaksatt med senap, potatismos och lingon, riktigt gott!
 
4 port
 
600 g strömmingsfilé
100 g philadelfiaost
2 msk dijonsenap
1 dl hackad dill och gräslök
Ströbröd eller panko
Smör att steka i
 
6 - 8 potatisar
2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 dl hackad dill
Salt och vitpeppar
 
Lingon och en god sallad
 
Hur!
 
Blanda ost senap och dillhack, fördela smeten på hälften av strömmingsfiléerna och lägg sedan ihop med resten av filéerna. Panera med ströbröd och stek i smör, lägg filéerna i en form och håll varmt i ugnen på 70 grader.
Koka potatisen och mosa med varm mjölk, smör och kryddor.

Crème brûlée!

 
Cème brûlée är kung bland efterrätter och är enkel att göra till många. Den funkar utmärkt att göra en dag i förväg för att brännas på vid servering.
 
6 port
 
5 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
1 dl socker
6 äggulor
Råsocker
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och 1/2 dl socker, koka upp under omrörning, låt svalna något.
Vispa äggulor och 1/2 dl socker vitt och pösigt. Lyft ur vaniljstången och vispa ner gräddblandningen i äggvispet.
Ställ i kylen över natten så att alla luftbubblor försvinner.
Rör om lite lätt och häll upp smeten i 6 portionsformar, grädda i vattenbad (se till att vattent är varmt) 150 grader 45 minuter. Låt formarna svalna och förvara i kyl tills det är dags att äta.
Strö över lite råsocker och bränn av med gasolbrännare till en gyllenbrun karamellskorpa, dekorera med lite färska bär.

Löksoppa!

 
Het löksoppa med lite sting smakar underbart till lunch efter en härlig långpromenad i vintervädret!
Enkelt och snabblagat, servera med ett gott bröd och en stark ost!
 
2 st gul lök
2 st chalottenlök
2 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 liter vatten
1,5 dl vitt vin
2  st tärningar grönsaksbuljong
1 krm cayennepeppar
1 tsk timjan
 
Hur!
 
Skiva löken och vitlöken, fräs i smör ca 10 min till löken är mjuk och glansig, tillsätt vatten, vin, buljongtärning och kryddor. Låt koka 15 minuter, smaka av med kryddor.

Fillodegsknyten med salsiccia, spenat och philadelfiaost!

 
Jättegoda knyten som passar bra som drinktilltugg eller på buffén, går bra att förbereda och ha liggande på plåten tills det är dags att sätta in dom i ugnen strax före de ska ätas, då de är godast nygräddade.
 
8 st
 
8 ark fillodeg
1 färsk salsiccia
1 vitlöksklyfta
1 påse färsk babyspenat
salt och peppar
100 g philadelfiaost
2 - 3 msk smält smör
1 nypa torkad örtkrydda
 
Hur!
 
Hacka korven i mindre bitar, finhacka vitlöken fräs några minuter i lite olja under omrörning, lägg i spenaten och stek ytterligare någon minut, smaka av med salt och peppar, ta av från plattan och låt svalna.
Lägg en matsked av korvblandeningen och en klick ost på fillodegsarken, pensla runt om med lite smör, vik ihop till paket och lägg på en plåt med bakplåtsppapper. Hit går bra att förbereda.
Vid servering, pensla knytena med lite smör, dofta över lite örter och ställ in i ugnen 200 grader 5 - 10 minuter tills knytena har fått lite färg.

Kyckling med pestobönor och gratinerad potatismos!

 
 
Örtkryddad majskyckling med stora vita bönor i pesto och potatismos med vitlök och pesto som gratinerats i ugn, superenkelt och kanongott. Går bra att förbereda för att värma på när det är dags att äta, servera gärna en god sallad till.
 
4 port
 
4 majskycklingfiléer
3 msk blandade örter
Salt och peppar
Olivolja
 
1 burk stora vita bönor
2 msk pesto
1/2 röd spansk peppar
 
6 - 8 potatisar
2 dl mjölk
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1/2 spansk peppar
2 msk olivolja
 
Hur!
 
Dela kycklingfiléerna i 3 - 4 bitar, krydda runt om med örter salt och peppar, stek i olja på mellanstark värme.
Skölj bönorna i kallt vatten, blanda med pesto och hackad peppar i en skål.
Koka potatisen och mosa den tillsammans med mjölk och smör, fördela moset i 4 ugnsfasta portionsformar. Hacka vitlök och peppar, strö över potatisen och ringla över lite olivolja, ställ in i ugnen 200 grader 5 - 10 minuter.
Servera kycklingen med bönor, potatismoset och sallad.

Pasta med chiliköttbullar i mustig tomatsås!

 
Hittade lite köttbullar i frysen som blivit över i julas, passar utmärkt att använda i den här pastasåsen, enkelt och gott så här i vinterkylan!
 
2 port
 
15 - 20 Chili köttbullar
2 port pasta
1/2 dl riven parmesanost
Basilika
 
Tomatsås
 
2 st schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk körsbärstomater i tomatsås
1/2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 - 3 msk balsamvinäger
1 - 2 tsk oregano
1/2 tsk tabasco
salt
Hur!

Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken, låt svettas i en kastrull. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, balsamvinäger, oregano och tabasco. Låt såsen koka på svag värme 1/2 - 1 timme, smaka av med kryddorna och låt köttbullarna koka med såsen de sista 10 minuterna.
Servera med nykokt pasta, grovt riven parmesanost och några blad basilika.

Lyxfrulle


 
Varför inte börja dagen med en riktigt stor och god frukost i helgen? Min dotter är en riktig frukost människa, så här kommer hennes tips på en riktigt snabb men ändå lyxig frukost!

Havregrynsgröt

1 dl Havregryn
2 dl Vatten
2 msk Kokosflingor
1 msk Hela linfrön
1 nypa Salt

Till servering

1 Mosad banan
Kanel 

Koka samman alla ingredienser tills du får önskad konsistens, ta bort från plattan och blanda i bananen noggrant. Servera med kanel och mjölk om så önskas! Du behöver inte socker eller sylt eftersom bananen är så söt! 

För att lyxa till det kan du byta ut mjölk och flingor.

Yoghurtdröm

Turkisk yoghurt
Kvarg
Cashewnötter självklart går vilka nötter som helst bra!
Kiwi
Honung

Blanda kvarg och yoghurt 50/50 ungefär och toppa med nötter, frukt och honung!

En enkel och riktigt god frukost som tar mindre än 10 minuter att göra! Njut!
 

Ceviche!

 
Ceviche kommer från latinamerika och smakar underbart gott, här med en touch av Bohuslän.
Fisken ska ha varit fryst minst 2 dygn.
 
6 port
 
100 g lax
100 g hälleflundra
100 g pilgrimsmusslor
100 g skalade räkor
1 spansk pepparfrukt
8 cm gurka
1/2 röd lök
1 mango
1 kruka koriander
 
Marinad
 
Saft av 3 lime
Saft av 1/2 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
 
Hur!
 
Blanda alla ingredienserna i marinaden, skär fisk och musslor i små kuber och lägg i en skål tillsammans med räkorna. Häll marinaden över och låt stå i kylskåp 3 - 4 timmar, rör om någon gång, fiskköttet ska bli ljust och fast.
Skär pepparfrukten och gurkan i småbitar, finhacka löken, skär mangon i kuber och hacka koriander grovt.
Häll av marinaden och blanda fisken försiktigt med resten av ingredienserna och lägg upp i glas.