Oxfilé med potatismos i fillodeg!

 
En perfekt bjudrätt som går bra att förbereda för att sedan bli klar i ugnen när gästerna anlänt! Servera med lite rostade grönsaker eller en god sallad.
Gör potatisknytena i ugnsfasta portionsskålar eller muffinsplåt.
 
6 port
 
6 bitar oxfilé
Salt och peppar
Smör
 
12 ark fillodeg (20x20 cm)
Olivolja
8 - 10 potatisar
2 dl mjölk
2 msk smör
1,5 dl riven parmesanost
1 - 2 tsk tryffelolja
 
1 chalottenlök
1 msk smör
1 dl vatten
2 tärning grönsaksbuljong
4 dl lätt cremé fraiche
2 - 3 msk soja
2 - 3 msk whisky
 
Hur!
 
Salta och peppra köttet, bryn det runt om i smör i het panna, lägg på en plåt med bakplåtspapper.
 
Tina fillodegsarken, skala och koka potatisen, låt den ånga av en stund. Mosa potatisen och blanda ihop med smör och mjölk till lagom konsistens, rör ner ost och tryffelolja och smaka av med salt och peppar.
Pensla arken med lite olivolja och lägg 2 st omlott med den oljade sidan nedåt i formarna, fördela potatismoset och tryck sedan försiktigt ihop degen över så att det ser ut som en blomma, ställ in i kylen.
 
Skala och hacka löken, fräs mjuk i smör, tillsätt vatten och buljongtärningar låt koka 5 minuter. Tillsätt cremè fraich soja och whisky låt koka på svag värme ytterligare 5 minuter, smaka av.
 
Vid servering, ställ in köttet och potatisen i 200 grader varmluftsugn ca 10 minuter, kontrollera med termometer om köttet är klart (55 - 65 grader). Värm såsen.
Lyft försiktigt upp potatisknytena ur formarna och lägg upp på varma tallrikar.

Kommentarer :

#1: Pia

Gottgottigottgott!

skriven

Kommentera inlägget här :