Hallondrink!

 
En bärig frisk och läskande drink som passar bra i vårsolen!
 
6 cl Bacardi Razz
Granatäppeldricka
3 Hallon
1 kvist mynta
några isbitar
 
Lägg hallon, is och bacardi i ett glas, fyll på med granatäppeldricka och dekorera med en kvist mynta!

Hängmörad biff med klyftpotatis och mojosås!

 
En riktigt god hängmörad biff smakar bäst med enkla tillbehör som potatis, sallad och en god sås.
Kött från en gård i närområdet är att rekommendera, smakar mycket bättre än importerat.
 
2 port
 
2 skivor biff med kappa
Salt och peppar
 
2 bakpotatisar
Rökt paprikapulver
olivolja
smör
 
Mojosås
 
Sallad
 
Hur!
 
Låt köttet bli rumstempererat, salta och peppra, stek i lika delar olja och smör i het panna några minuter. Köttet är godast om det är rött eller rosa innuti.
Skär potatisen i klyftor och lägg i ugnsform ringla över lite olivolja, krydda med paprikapulver, salt och peppar, blanda ihop så att kryddorna fastnar runt om. Ställ in i ugnen 225 grader ca 20 minuter, rör runt någon gång under tiden.
Servera köttet med potatis, mojosås och en god sallad.
 

Lammfilé med couscoussallad!

 
Pärlcouscous är en större variant av couscous som är jättegott att göra sallad av som tillbehör till kött. Här blev det lammfilé och i salladen champinjoner, tomat, lök, chili och mozarella!
 
2 port
 
300 g lammfilé
Salt och peppar
 
2 port pärlcouscous
1 tärning grönsaksbuljong
6 champinjoner
6 körsbärstomater
1/2 röd lök
1 mozarella
1 chilipeppar
 
1 dl créme fraich paprika chili
1 pressad vitlöksklyfta
 
Hur!
 
Koka couscousen i grönsaksbuljongen enligt förpackningen och låt svalna något. Skiva och stek champinjonerna 5 minuter i lite olja, dela tomaterna, strimla löken, skär osten i bitar, strimla chilin, blanda sedan ihop allt med couscousen.
Blanda ihop créme fraich med vitlök. Krydda köttert och stek snabbt i olja, det ska vara rosa innuti.
 

Grillad chorizo med tryffelstuvad blomkål och vitlökschampinjoner!

 
Körv e gött!!
Stuvad blomkål med tryffelsmak och vitlöksgratinerade champinjoner är kanongott till grillad korv, liksom grovkornig dijonsenap och het salsa eller chilisås istället för ketchup.
Skär lite snygga snitt i korvarna så spricker dom inte.
 
2 port
 
4 st goda korvar, gärna olika sorter
 
6 st champinjoner
2 msk smör
1 vitlöksklyfta hackad
1 krm sambal oelek
 
1 litet blomkålshuvud
2 msk smör
2 msk mjöl
1,5 - 2 dl mjölk
salt, svartpeppar och cayennepeppar
Tryffeloja
 
Tillbehör, saltgurka, senap och chilisås.
 
Hur!
 
Blanda ihop smör, vitlök och sambal oelek. Ta bort fötterna på svampen och fyll dom med vitlökssmöret, gratinera i 225 grader 10 minuter.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter, koka i lättsaltat vatten 5 minuter.
Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull, späd med mjölken till lagom konsistens, lägg i blomkålen och låt koka några minuter på svag värme. Smaka av merd kryddorna, vid servering smaksätt med tryffelolja.
Grilla eller stek korven och servera med champinjoner, blomkål och tillbehör!

Grillad fläskfilé med ljummen potatissallad!

 
Äntligen har värmen börjat komma så att man kan grilla igen, årets första grillning blev på marinerad fläskfilé serverad med en kanongod ljummen potatissallad och barbequesås.
 
2 port
 
400 g fläskfilé
1 dl grillolja
 
200 g färsk potatis eller delikatesspotatis
6 körsbärstomater
1/2 röd lök
75 g fetaost
1 näve plocksallad
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
 
Skär fläskfilén i skivor och lägg i en skål med grilloljan och låt marinera några timmar i kylen.
 
Tvätta potatisen och dela i 4 bitar och koka mjuka. Dela tomaterna i halvor, strimla löken, skär osten i kuber och blanda ihop olivolja och vitlök. Låt potatisen ånga av ett par minuter häll på olivoljan och lägg i tomater ost och lök, rör om försiktigt, lägg på locket på kastrullen och låt stå under tiden som köttet grillas.
Vid servering rör i salladen och dra några varv med pepparkvarnen.

Stekt gös med vitlöksbröd!

 
Stekt gös smakar jättebra tillsammans med vitlöksbröd, sallad och en god senpassås, enkelt och snabblagat.
 
2 port
 
400 g gösfilé
1 ägg
1 dl panko eller ströbröd
1 tsk salt
1 tsk peppar
2 msk olja
 
4 skivor bröd
2 vitlöksklyftor pressade
1 msk olivolja
 
Sallad
tomater
1/2 röd lök
1 paprika
 
1 dl lättcréme fraich
1 msk dijonsenap
2 msk kapris
svartpeppar
 
Hur!
 
Blanda ihop panko, salt och peppar, vispa ihop ägget på en tallrik, dela fisken i 6 - 8 bitar. Doppa fisken i ägg och sedan i pankon, stek gyllenbrun i olja.
Blanda ihop olivolja och vitlök, bred blandningen på ena sidan på bröden, stek några minuter på var sida.
Hacka kaprisen grovt och blanda med créme fraich och senap, smaka av med peppar.
Lägg fisken mellan brödbitarna, servera med sallad och sås.

Rostas med saltkokt potatis, smörstekt spetskål och getostkräm!

 
Smörstekt spetskål med chili och vitlök smakar riktigt gott till en god körrbit, här tillsammans med en getostkräm och saltkokt potatis!
 
4 port
 
800 g rostas
Salt och peppar
 
Delikatesspotatis
1/2 dl grovt salt
 
1/2 - 1 spetskål
1/2 purjolök
1 röd chilipeppar
3 vitlöksklyftor
3 msk smör
1 msk olivoija
 
2 dl lättcréme fraich
200 g getost typ chevre
1 msk honung
salt och peppar
 
Hur!
 
Dela köttet i 4 eller 8 bitar, salta och peppra runt om och stek i lika delar smör och olja, köttet ska vara rosa innuti.
Koka potatisen i vatten med mycket salt.
Skär kålen i 2 cm breda skivor, strimla purjolöken grovt, hacka chili och vitlök, stek alltsammans snabbt i smör och olja under omrörning, det ska fortfarande vara spänst i kålen, smaka av med salt och peppar.
Smula ner osten i créme fraichen och nlanda ihop med honung salt och peppar.

Köttbullar i currysås med sparrisris och mango chutney!

Har varit i Dubai på Spice market!!! Ajajaj hur mycket goda och konstiga kryddor som helst! Köpte med mig en kanongod curry som jag använt här. Det funkar så klart med vanlig curry, smaka dig fram hur stark såsen ska vara, olika sorters curry är olika starka!
 
4 port
 
 500 g köttbullar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 - 2 msk curry
1 msk rökt paprikapulver
4 dl créme fraich
1 tärning grönsaksbuljong
salt
 
4 port ris
1 knippe sparris
 
mango chutney
 
Hur!
 
Hacka löken och stek glansig i olja tillsammans med curry och paprikapulver, tillsätt créme fraich och buljongtärning, låt koka på svag värme 5 minuter. Smaka av såsen med salt och och curry, lägg i köttbullarna och koka ytterligare 5 - 10 minuter.
Koka riset, skär sparrisen i bitar och låt koka med riset de 3 sista minutrarna.
Servera köttbullarna med riset och mango chutney!

Smulpaj med kokos, hallon och blåbär!

 
En riktigt mumsig efterrätt som känns lite lyxig om man gör den i portionsförpackning, men funkar så klart utmärkt att göra i en större form! Värm den gärna innan servering, finns inget godare än varm paj!
 
4 port
 
1 ask hallon
1 ask blåbär
 
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1/2 dl kokosflakes
1 msk flytande honung
3 msk smält smör
1 + 1 msk råsocker
 
2 dl kesella vanilj
Mynta
 
Hur!
 
fördela bären i 4 skålar som tål ugn, spara några för dekoration.
Blanda ihop kokos, honung, smör och 1 msk socker och strö över bären, toppa med de sista bären och socker. Ställ in i ugnen 200 grader 15 - 20 minuter, servera ljummen med kesella och en kvist mynta,

Sotad lax med ris och picklad lime!

 
En härligt god lax, mild inuti och mycket smak utanpå, sallad med bönor och picklad lime, kan inte blir bättre!
 
4 port
 
4 bitar lax
1 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad citron eller citronpeppar
Olivolja
 
1 burk stora vita bönor
1/2 spansk pepparfrukt
1/2 röd lök
sallad
 
ris
picklad lime
 
Hur!
 
Krydda laxen runt om med kryddorna, stek i het panna några minuter, fisken ska vara rosa innuti.
Skölj bönorna i kallt vatten, strimla pepparfrukt och lök, blanda ihop med salladen.
Servera laxen med ris, picklad lime och sallad

Pizza med skinka och gorgonzola!

 
Pizza smakar alltid bra när man gör den själv! Servera en god sallad till.
 
2 port
 
1 sats pizzadeg
 
Tomatsås
 
1,5 dl chunky salsa medium (taco sås)
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja

Blanda ihop i en skål
 
Topping
 
200 g skinka i strimlor
1/2 röd lök i skivor
1/2 chilifrukt strimlad
150 g gorgonzola
10 svarta oliver
Basilika och timjan
 
Hur!
 
Bred såsen på pizabotten och fördela sedan skinka, lök chili, gorgonzola och oliver över. Grädda i 250 grader 15 - 20 minuter, toppa med färsk baslika och timjan.

Crabcakes med grönsaker i rispapper och glasnudlar!

 
Knaprigt och gott blir dessa grönsaksknyten inlindade i rispapper, här serverade med crabcakes, glasnudlar och en stark sås.
 
4 port
 
Cabcakes
 
1 morot
1 palsternacka
1/2 gurka
4 st sparris
8 ark rispapper
 
1/2 dl soja
1 msk risvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 hackad stark pepparfrukt
1  msk hackad koriander
 
Lite sallad, kokta glasnudlar och avocado passar bra som tillbehör.
 
Gör crabcakes enligt det länkade receptet.
Skär morot, palsternacka, gurka och sparris i strimlor. Blöt ner rispapper ett i taget i varmt vatten, (se instruktion på paketet) och fyll med grönsaker, rulla ihop till ett litet paket. Lägg gärna några blad från koriander eller thaibasilika i botten för dekoration.
Blanda ihop såsen i en skål och låt stå och dra någon timme.
 

Falafel!

Falafel är enkelt att göra och kan smaksättas efter tycke och smak, här med vitlök, chili och sesamfrön.
Pröva först med att steka en för att se om konsistensen är ok, om den är för lös så tillsätt lite mer mjöl.
Servera dom nystekta med en god sallad.
 
4 port
 
1 burk kikärtor
1 ägg
2 msk mjöl
2 vitlöksklyftor pressade
1 tsk spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk sesamolja
Ströbröd och sesamfrön
1 dl olivolja
 
Hur!
 
Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av. Kör kikärtor, ägg, mjöl vitlök, spiskummin, ingefära, salt och sesamolja i en mixer till en slät massa. Blanda ihop ströbröd och sesamfrön på en tallrik, forma små bollar eller kakor av smeten, panera med ströbrödet och stek i olja tills de får fin färg.
 

God köttsoppa!

 
En riktigt god mustig köttsoppa som är enkel att göra men blir godare av att stå å puttra på svag värme någon timme. Servera ett gott bröd och ost till.
 
2 port
 
200 g grytbitar av nötkött
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 l tomatjos
1,5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 krm cayennepeppar
1 tsk rökt paprikapulver
1 potatis
1 morot
 
Hur!
 
Skär köttet i sockerbits stora bitar och bryn runt om i olivolja. Hacka löken och stek glansig i olivolja i en gryta, lägg i köttet, tomatjos, vatten, buljongtärning, cayennepeppar och paprikapulver. Låt soppan koka på svag värme 45 minuter. Skär potatis och morot i små tärningar och lägg i grytan, låt koka ytterligare 15 - 20 minuter tills de mjuknat, smaka av med salt och peppar.

Parmalindad kyckling med rostad vitlök!

 
Krydda kycklingen och låt den ligga någon timme så tar smakerna åt sig bättre!
Börja med att rosta vitlöken så kan du använda den goda oljan som blir över till kycklingen.
 
2 port
 
2 majskycklingfiléer
4 skivor parmaskinka
1 kvist rosmarin
1/2 kruka timjan
Salt och peppar
2 msk olivolja från vitlöken
 
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
 
Potatismos
Sallad
 
Hur!
 
Skär vitlöken i tunna skivor, stek i olja tills de börjar få fin färg, passa så att det inte bränner. Lägg på hushållspapper för att rinna av.
Ta bort skinnet på kycklingen, hacka ihop rosmarin och timjan, blanda ihop med salt, peppar och olivolja, gnid in kycklingfiléerna runt om och linda sedan in dom i skinka. Lägg i en form att vila en stund, stek i ugn 225 ca 20 minuter.
Servera kycklingen med potatismos, sallad och strö den rostade vitlöken över.