Tortilla med krabbkakor, vitlökszucchini och guacamole!

 
 
En variant på tortilla, det blir ju mest att man äter detta med kött men det blir lika gott med fisk eller skaldjur.
 
4 port
 
Små krabbkakor
1 zucchini
2 vitlöksklyftor skivade
olivolja
1 burk svarta bönor
1/2 hackad rödlök
3 msk chunky salsa medium hot
Sallad
tomater
1/2 skivad rödlök
Guacamole
Thai sweet chili sauce
Minced koriander
Pepperoni
1 paket mjuka tortilla (8 st)
1 påse majschips
 
Gör krabbkakorna.Skiva zucchini tunt på längden och lägg på ett bakplåtspapper, strö på den skivade vitlöken, flingsalt och ringla över lite olja, ställ in i ugnen på 225 g i ca 10 minuter, lägg upp i en varm skål.
Skölj bönorna och värm i en kastrull tillsammans med rödlök och salsa, rör om försiktigt.
Blanda sallad tomater och skivad rödlök i en skål.
Värm tortillabröden enligt förpackningen.
Servera tillsammans med de olika såserna att toppa med.
 

Oxytterfilé med ugnsstekta grönsaker och chevre!

 
 
En bra rätt att bjuda på, ser lite avancerad ut men busenkel att göra.
 
4 port
 
600 - 800 g oxytterfilé eller oxfilé
4 -6 potatisar
4 - 6 rödbetor
1/2 zucchini
300 g chevre (gärna den mindre sorten för finare skivor)
olivolja
salt och peppar
flytande honung (gärna med tryffelsmak)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
 
Skär köttet i 12 bitar, skär zucchinin i 8 ca 1/2 cm tjocka skivor, Skala potatis och rödbetor och skär i 1/2 cm tjocka skivor.
Lägg zucchini, potatis och rödbetor på plåt (2 st) med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö på flingsalt och vrid några varv med pepparkvarnen, ställ in i 200 g varmluftsugn ca 30 minuter.
Finhacka vitlöken och lägg i en skål med olivolja.
Stek köttet, lägg upp på tallrikar, varva kött och zucchini lägg på lite vitlök. Varva potatis, rödbetor och skivor av chevre, ringla över lite honung.
Servera med en sallad och resten av vitlöken och naurligtvis ett gott rött vin.
 

Kokt krabba!

 
 
Vi var egentligen ute efter hummer men men man får ta vad man får och krabba är inte fy skam, så det blev hem och koka krabba, vi får hoppas på bättre hummerlycka nästa gång vi vittjar!
 
4 krabbor
 4 - 5 l vatten
1 öl
1,5 dl grovt salt
1 tsk socker
1 knippe krondill eller vanlig dill
 
Hur!
 
Koka upp vattnet och lägg i krabborna, låt koka i 15 minuter. Fyll upp diskhon med kallt vatten och ställ ner kastrullen så att kokningen avstannar, krabborna ska svalna i spadet annars blir dom torra.
 
Ät dom med hovmästarsås eller aioli, mumsmums.

Äggröra med kantareller

 
En krämig äggröra är aldrig fel till frukost eller brunch, ett lite nyttigare tillbehör än bacon är kantareller och det blir himmelskt gott med några droppar tryffelolja på toppen!
 
2 port
 
4 ägg
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar
150 g färska kantareller
tryffelolja
 
Stek kantarellerna tills all vätska kokat in salta och peppra lite. Smält smöret i en kastrull på låg värme, vispa ihop äggen och hälften av grädden med lite salt och peppar, stek i smöret under ständig omrörning. När äggen har lagom konsistens ta bort kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden då avstannar tillagningen och äggen håller sig krämiga.
Lägg upp ägg och kantareller på tallrikar och droppa över lite tryffelolja och lite flingsalt.

Moules marinés

 
 Musslor är ju så gott och godast tycker jag dom är så här i  en soppa på vitt vin och grädde, med ett gott bröd att doppa. 1 nät med musslor räcker som förrätt för 2 personer eller huvudrätt för 1 person.
Riktig mysmat som går enkelt och snabbt att göra. 
 
1 nät blåmusslor
2 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 msk smör
1 fiskbuljongtärning
1 msk hackad persilja och timjan
2 dl torrt vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar
 
Hur!
 
Skrapa musslorna och skölj dom i kallt vatten, släng de som inte stänger sig.
Finhacka löken och chilin, låt svettas i smöret några minuter utan att ta färg i en stor kastrull. Tillsätt buljong, vin och kryddor och låt koka upp, lägg i musslorna och koka under lock ca 5 minuter, rör om några gånger under tiden. Lyft ur musslorna, släng de som inte öppnat sig, sila spadet och häll tillbaka i kastrullen tillsätt grädden och koka 5 minuter, smaka av med salt och peppar, lägg i musslorna och låt koka upp. Servera med ett gott bröd att doppa i såsen.

Gratinerad kronärtskocka med mozzarella och sardiner!

    
 
 
En fantastiskt god förrätt som bara måste smakas!
Går utmärkt att förbereda och ha på lut i kylskåpet tills det är dags för gratinering, servera gärna ett gott bröd till.
 
4 port
 
2 st kronärtskockor
2 st mozzarellaostar
8 st sardellfiléer, italienska
2 st citroner
1 dl god olivolja
Flingsalt och peppar
 
Koka kronärtskockorna 25 - 45 minuter, låt svalna något. Dela kockorna på mitten, ta ur håret och de innersta tunna bladen, lägg på en plåt. Riv skalet på 1 citron, dela mozzarellan i 2 bitar och rulla i citronskalet, lägg i kronärtskockshalvorna. Häll på ca 1 tsk olivolja och 1 tsk citronsaft på varje och fördela sardellfilérna på toppen. Hit går bra att förbereda. Ställ in i ugnen 200 grader ca 10 minuter, servera med en god olivolja, citron, flingsalt och peppar.

Lammfärsspett med chili tzatsiki!

 
   
 
 
Nu när hösten stormar in smakar det härligt med citronkryddade lammfärsspett, ugnsrostade grönsaker och en supergod tzatsiki med chili. Om det skulle bli några spett över är dom lika goda att doppa i såsen kalla och mumsa på, perfekt på buffé.
 
4 port
 
Lammfärsspett
 
800 - 1000 g lammfärs
2 ägg
1 vitlöksklyfta, pressad
Rivet skal av 1 citron
1 msk citronsaft
1 tsk chiliflakes
salt och peppar
Grillpinnar
 
Rostade grönskaker
 
Potatis
Rödlök
Broccoli
Vitlök
Kvisttomater
Eller vad som finns hemma
Olivolja
Salt och peppar
 
Chili tzatsiki
 
2,5 dl turkisk matyogurt
10 cm gurka
2 vitlöksklyftor pressade
1 röd chilifrukt finhackad
Salt och peppar
 
Hur!
 
Blanda färsen med samtliga ingrediense, forma till korvar och stek i stekpanna. Stick i grillpinnar och lägg upp på fat.
Dela potatisen i halvor eller kvartar, skär rödlöken i klyftor, lägg potatis, rödllök, broccoli och vitlök i en form, ringla över lite olivolja, strö på lite flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Sätt in i ugnen 225 grader i 15 minuter, lägg på tomaterna och ställ in ytterligare ca 15 minuter.
Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna, riv gurkan grovt och krama ur saften. Blanda yougurt, gurka, vitlök och chili, smaka av med salt och peppar, låt gärna stå i kylen någon timme.

Renskav med trattkantareller, chili och vitlöksmos!

 
Nu har även trattkantarellerna börjat dyka upp i skogen som passar jättebra tillsammans med vilt. Här en gryta på renskav med chili och vitlök serverad med ett gott mos och sallad.
 
2 port
 
1 paket fryst renskav
150 g trattkantareller
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
3 dl matlagningsgrädde
1 - 2 msk kalvfond
1 msk grovt krossade enbär
Salt och peppar
 
Mandelpotatis
1 - 2 dl mjölk
1 - 2 vitlöksklyftor
vitpeppar
 
Hur!
 
Stek renskavet enligt förpackningen och ställ åt sidan. Hacka lök och chili, stek svampen tills vätskan kokat in, tillsätt lite olja, lök och chili, låt steka några minuter under omrörning. Lägg i kött, grädde, fond och enbär, låt koka på låg värme  5 - 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Blanda den kokta mandelpotatisen med varm mjölk, pressad vitlök och vitpeppar.

Omelett med zucchini och färska fikon!

 
En kanongod lunchomelett som bara tar några minuter att göra.
 
2 port
 
1/2 zucchini
1 msk olivolja
4 ägg
2 msk vatten eller mjölk
salt och peppar
2 fikon
Blandad sallad
Tomater
Balsamvinäger
 
Hur!
 
Skiva zucchinin tunt och stek i olja tills dom får lite färg lägg åt sidan, vispa ihop ägg, vatten och salt i en skål och häll i stekpannan och rör försiktigt tills den börjar stanna. Fördela zucchinin på omeletten och dra några varv med pepparkvarnen, vik omeletten dubbel och låt den steka någon minut till. Servera omeletten med en sallad toppad med tomater, färska fikon och en god balsamvinäger.

Cupcakes med äpple!

Kanongoda cupcakes med äpple, valnötter och ingefära.
 
Räcker till ca 8 st
 
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 mald ingefära
1 nypa salt
100 g rumstempererat smör
1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 dl mjölk
1 ägg
1 rivet äpple
1,5 dl hackade valnötter
 
Glasyr
 
50 g philadelphiaost
2 msk smör
200 g florsocker
1 tsk vaniljpulver
 
Hur!
 
Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en stor skål, ställ åt sidan.
Rör smör och socker pösigt, vispa i ägg och slutligen mjölken, gör en fördjupning i mjölblandningen och häll i smörblandningen. Rör försiktigt tills allt är blandat och tillsätt till sist morötterna och valnötterna.
Fördela smeten i formar och grädda i 180 grader 25 - 30 minuter.
 
Rör ost och smör mjukt tillsätt sedan flosocker och vaniljpulver, bred glasyren över muffinsarna.
 

Brysselkål med tryffelolja!

 
Brysselkål är kanongott och passar till det mesta i köttväg, här med smak av tryffel.
Koka brysselkålen i ca 5 minuter, lägg upp i en skål och häll över 1 tsk tryffelolja, rör om lite.
 

Kycklingfilé med ingefära, chili och vitlök!

 
Godast blir det med färsk majskyckling som fått ligga i marinaden en dag.
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
1 dl olivolja
1 dl soja kikkoman
1 tsk sambal oelek
 
3 cm ingefära
2 vitlökar solo
2 röd chilipeppar
2 morötter
2 stänger selleri
1 röd paprika
 
Het chilisås eller sambal oelek
ris
blandad sallad
 
Hur!
 
Dela kycklingfiléerna i 3 delar på längden, blanda ihop olja, soja och sambal oelek i en skål, lägg i kycklingen låt stå i kylen någon timma eller till dagen efter.
Strimla ingefära, vitlök och chili i tändsticksstora bitar, stek några minuter på hög värme i olja, ställ åt sidan.
Strimla morötter och paprika, skiva sellerin, stek tillsammans med kycklingen.
Toppa kycklingen med ingefärshacket och servera med sås, ris och sallad.

Gratinerade musslor med vitlökssmör!

 
En enkel och god förrätt som går bra att ha på lut i frysen!
 
4 port
 
1 paket frysta blåmusslor
100 g smör, rumstempererat
1 - 2 vitlöksklyftor finhackade
1 tsk sambal oelek
2 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
Ett gott bröd
 
Hur!
 
Blanda ihop smör och kryddor med en gaffel, fördela musslorna på ugnsfasta tallrikar och lägg en klick smör på varje mussla, ställ in i ugnen på 225 grader i 5 - 10 minuter. Servera med ett gott bröd att doppa i smöret.
 
Tips!
 
När du ändå gör vitlökssmör så gör en ordentlig sats, lägg i plastfolie och forma till en rulle och frys in.
Sedan är det bara att ta fram och skära upp så mycket som du behöver, passar utmärkt till t ex bakpotatis, en god köttbit eller kanske gratinerade kräftor.

Spagetti med älgkorv och kantareller!

 
Nu börjar hösten smyga sig på och det är tid för svamp och vilt, här i en busenkel pastarätt som går snabbt  och lätt att svänga ihop!
 
4 port
 
Spagetti
4 st älgkorvar
Kantareller eller annan färsk svamp
2 chalottenlök
1 dl riven parmesan
1 dl pesto
1 msk olivolja 
1 tsk tryffelolja
Salt och peppar
 
Hur!
 
Finhacka löken och stek tillsammans med svampen tills vätskan kokat in, koka pastan och blanda ihop med svampen och olja, stek korven. Lägg upp på varma tallrikar och toppa med parmesan och några varv med pepparkvarnen, servera med pesto vid sidan av.

Biff Wellington med tryffelmos!

 
Inbakad oxfilé är riktigt gott, här med potatismos smaksatt med parmesan och tryffelolja och en jättegod björnbärssås.
 
4 port
 
800 g oxfilé
1 paket färdig mördeg
1/2 paket bacon
250 g champinjoner
2 chalottenlök
Salt och peppar
1 ägg
 
Mandelpotatis
ca 2 dl mjölk
1/2 dl riven parmesanost
1 - 2 tsk tryffelolja
  
3 dl björnbär
2 msk råsocker
1 dl rött vin
2 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 tsk smör
 
Hur!
Finhacka bacon, svamp och lök, lägg baconet i stekpanna och fräs några minuter, tillsätt svamp och lök, stek i 5 - 10 minuter tills vätskan i svampen är borta, ställ åt sidan att svalna. Putsa köttet, salta och peppra, stek runt om och låt svalna. Lägg mördegen på ett bakplåtspapper, bred ut svampblandningen men lämna några centimeter runt om, lägg på köttet och nyp ihop degen och skär bort ev överflödig deg. Vänd paketet så att skarven kommer nedåt, vispa ihop ägget och pensla degen, sätt in i ugnen 175 grader till 55 graders innertemperatur. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp.
 
Koka potatisen, värm mjölken och blanda med potatis, ost och olja  till lagom konsistens, smaka av med salt och peppar.
 
 Lägg björnbär och socker i en nonstick kastrull och låt smälta under omrörning, tillsätt vin, fond och vinäger, låt koka i 15 minuter. Sila av bären, hit går bra att förbereda, vid servering hetta upp såsen och rör ner smöret.
 
 
 

Rödtunga med pesto och parmesan!

  


Rödtunga är en perfekt fisk att göra rullader av, här i italienskt stuk. Servera gärna med färsk pasta eller kokt potatis.
 
4 port
 
4 - 6 rödtungefiléer
1 dl pesto
20 st oliver med ansjovis
1 msk smör
3 dl lätt créme fraiche
1,5 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
Svartpeppar
1 dl riven parmesanost
 
Hur!
 
Sätt ugnen på 175 grader, klicka i smöret i en ugnsfast form. Dela fisken i två delar på längden, bred ut peston på filéerna och dra några varv med pepparkvarnen, rulla ihop och lägg i formen. tryck i en oliv i varje rullad och lägg resten runt om. Smula buljongtärningen och blanda med créme fraiche, 1/2 dl vin och lite peppar. Häll 1 dl vin över fisken och bred créme fraichblandningen över, toppa med riven parmesan och gratinera i ugnen 20 minuter.

 

Fiskfärsbiffar med krabba!

 
Riktigt riktigt goda blev dom här biffarna med fiskfärs och krabba, kryddade med bl a grön curry vilket ger en asiatisk smak. Funkar även utmärkt att göra i små munsbitar, att doppa i Thai Sweet Chilisauce till en kall öl.
 
2 port
 
200 g fiskfärs av vit fisk
2 stora krabbklor urtagna (eller en burk)
1 ägg
1 tsk grön curry
1 tsk fisksås
Saften av en 1/2 lime
1 röd chili finhackad
Salt och peppar
1 - 2 dl panko ströbröd
Rapsolja
 
 
Mangosalsa (se recept)
 
Servera med vildris, wasabi och Thai sweet chilisauce
 
Blanda ihop fisk, krabba, ägg och kryddor till en smet, stek en liten klick för att smaka av med kryddningen. Forma 4 biffar och vänd dom i panko, stek i oljan.

Baconlindad fläskfilé med ugnsbakad zucchini!

 
Bacon är en bra smakförhöjare som passar till det mesta, här är det fläskfilé som blir dressad! Den ugnsstekta vitlökszucchinin till är helt suveränt god!
 
1 fläskfilé
1 - 2 paket bacon
Salt och peppar
 
1 zucchini
2 st vitlöksklyftor
olivolja
 
Servera med färskpotatis, tomater och en klick crème fraich paprika/chili.
 
Hur!
 
Putsa köttet och skär i 2 cm tjocka skivor, salta och peppra, linda in skivorna i bacon och stek några minuter på var sida.
 
Skiva zucchini tunt på längden, lägg på ett bakplåtspapper, skiva vitlöken tunt och fördela över tillsammans med lite slat, ringla till sist på lite olivolja och ställ in i ugnen 200 grader ca 10 minuter.

Pankopanerad makrill med chili, ingefära och vitlök

 
En suveränt god förrätt med lite sting, godast blir det med lite mindre storlek på makrillen!
 
4 port
 
4 st små makrillar eller 2 stora
1 - 2 dl panko (japanskt ströbröd)
2 st chilifrukter
3 cm ingefära
3 vitlöksklyftor
olivolja
4 skivor bröd, gärna grovt
Blandad sallad
Chili aioli
 
Hur!
 
Filéa makrillen, vänd den i panko och stek på medelastark värme.
Strimla chili, ingefära och 2 av vitlöksklyftorna, fräs några minuter i olja.
Pressa 1 vitlöksklyfta och fördela på brödskivorna, ringla över lite olja och stek till gyllenbrun färg.
Lägg upp bröd fisk och chiliblandningen tillsammans med en god sallad på tallrikar, servera aioli till.
 

Grillad broccoli

 
Grillad broccoli är riktigt gott, gärna med en klick vitlökssmör till!
 
Dela broccolin i bitar och koka några minuter, det ska vara tuggmotstånd, kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Ta en bit folie och gör lite hål med en gaffel, lägg broccolin på och ringla över lite olivolja, salt och peppar, lägg allt på grillen!