Kyckling med tapenad och blomkålsris!

 
 
Ugnsstekt kycklingfilé, enklare kan det inte bli och den stekta blomkålen brukar slinka ner utan problem, på både stora som små, även om de annars inte gillar blomkål.
 
4 port
 
4 st majskycklingfiléer
1 citron
1 dl tapenade
Salt och peppar
Olivolja
 
1 blomkålshuvud
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan
Salt och peppar
olivolja
 
2,5 dl lättcréme fraich
1 - 2 tsk tryffelolja
Salt och svartpeppar
 
Hur!
 
Skär ett par snitt genom skinnet på kycklingfiléerna fördela tapenaden i skårorna och tryck in lite under skinnet, salta och peppra, skiva citronen och lägg citronskivorna på kycklingen. Ställ in i ugnen 200 grader 20 - 30 minuter, kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Dela blomkålen i buketter och skär bara bort det grövsta av stammen, kör snabbt i matberedare tills det är finfördelat, finhacka chili och vitlök. Stek blomkålen med chili, vitlök och timjan i olja på medelvärme 15 - 20 minuter, smaka av med salt och peppar.
Blanda créme fraich, olja, salt och peppar, låt gärna stå och mogna i kylen nån timme eller tills nästa dag.

Viltgryta på hjort och kantareller med pumpamos!

 
En härlig höstmiddag, tänk på att grytan ska koka i 2 timmar. 
Pumpamoset är helt suveränt gott, ett bra alternativ för dig som håller på med GI eller LCHF.
 
4 port
 
Gryta
500 g hjortkött eller annat vilt
1 stark ölkorv
1 st gul lök
2 st morötter
2 vitlöksklyftor
3 dl rödvin
2 dl vatten
2 lagerblad
1 msk enbär, krossade
2 msk viltfond
10 smålökar
100 g förvällda kantareller
Smör
 
Pumpamos
1 butternut pumpa
1 röd chiili
4 st vitlöksklyftor
Olja
Salt och peppar
1 msk pumpafrön
 
Skär köttet i 2 cm stora kuber, slanta korv och morötter, hacka löken. Bryn köttet och korven runt om, fräs lök och morötter glansigt i en gryta, lägg i kött, korv, vin, vatten, lagerblad, enbär och viltfond, låt koka i 1,5 timme.
Skala smålöken och lägg i grytan tillsmammans med svampen och koka ytterligare 30 minuter, smaka av med salt och peppar.
 
Skala och kärna ur pumpan, skär i bitar, kärna ur och hacka chilin, skala vitlöken, lägg allt på ugnspapper, ringla över lite olivolja, salta och dra några varv med pepparkvarnen. Ställ in i ugnen 200 grader 20 - 30 minuter, tills pumpan är mjuk. Lägg allt i en skål och mixa med en stavmixer eller matberedare, det går bra att värma det försiktigt i en kastrull under omrörning, strö pumpakärnor över vid servering.
 
Servera grytan med moset, lite gelé och en sallad.

Uer med trattkantarellsås, palsternackschips och mandelpotatis!

 
Uer är en fantastiskt god fisk som är ganska fast i köttet och som tål smakstarka tillbehör.
 
2 port
2 filéer av uer
1 palsternacka
100 g trattkantareller
1 schalottenlök
1 dl vatten
1,5 dl grädde
1 tärning svampbuljong
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Smör
Körsbärstomater
 
Skala och skiva palsternackan tunt med osthyvel, lägg på ugnspapper och ställ in i ugnen 175 grader varmluft 5 - 10 minuter, passa eftersom de lätt blir bränt, låt svalna.
Rensa svampen, dela om de är stora, hacka löken, fräs i smör tills vätskan kokat in i svampen. Tillsätt vatten och svampbuljong. låt koka ihop några minuter, rör ner grädde, soja , balsamvinäger och kalvfond, låt koka på svag värme 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Lägg tomater i en form och ställ in i ugnen 200 grader 10 minuter.
Salta och peppra fisken och stek i smör på medelstark värme några minuter på varje sida.
Servera fisken med palsternackschips, trattkantarellsås kokt potatis och varma tomater.

Sniglar i vitlökssmör!

 
Sniglar provencale är en gammal klassiker, servera dom med ett glas rött vin och ett gott bröd att suga upp smöret med, kanske inte så nyttigt men aj aj så gott!
 
4 port
 
1 burk sniglar
150 g smör
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk sambal oelek
2 msk hackad persilja
salt och peppar
 
Häll av spadet och låt sniglarna rinna av på hushållspapper, blanda ihop smör, vitlök, sambla oelek och persilja, smaka av med salt och peppar. Lägg sniglarna på 4 ugnsfasta fat eller skålar, lägg en klick smör på varje snigel. Gratinera i ugn 225 grader 5 - 10 minuter, smöret ska börja puttra och servera direkt.

Ugnsrostade rotfrukter!

 
Nu på höstkanten är rotfrukterna som finast och att baka dom i ugnen blir så himla gott, det blir en lite nötig smak och den bakade citronen passar bra till. Mina favoriter är palsternacka och rödbeta.
 Passar bra  till både kött och kyckling, servera gärna med aioli eller riven parmesan med tryffelolja.
 
4 port
 
2 st palsternackor
4 st morötter
4 rödbetor
1 knippe sparris
8 vitlöksklyftor
1 rös chili
2 citroner
Olivolja
Flingsalt
Peppar
 
Skala rotfrukerna och dela i 4 - 6 bitar på längden, skala vitlöksklyftorna, bryt av änden på sparrisen, dela citronerna i halvor och strimla chilin grovt. Lägg allt på en plåt med ugnspapper, ringla över lite olivolja salta och peppra, ställ in i ugnen 200 grader ca 25 minuter tills det är mjuka och fått fin färg.
 

Tortilla med fläskkött och mangosalsa!

 
Tortillas med fläskkött, bönor, en god mangosalsa och varma majschips, en god snabblagad middag.
 
4 port
 
1 pkt mjuka tortillas (8 st)
700 g fläskytterfilé eller annat kött
1 st paprika
2 st rödlök
Olivolja
2 - 3 msk fajitas kryddblandning
Svartpeppar
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
1 dl chunky salsa
1 st mango
1 st röd chili
1/2 lime, saften
2 msk hackad koriander
3 msk mangochutney
1 påse majschips
1,5 dl riven ost
Pepperoni
Sallad
 
Hur!
 
Börja med att göra salsan, skär mango i bitar, hacka 1/2 röd lök och chilin, blanda ihop med lime, koriander och mangochutney, låt stå en stund innan servering.
Strimla köttet i ca 1 cm breda strimlor, skär paprika och resten av löken i klyftor och stek i olja med fajitas kryddblandning och svartpeppar.
Skölj bönorna i kallt vatten och värm i en kastrull tillsammans med chunky salsa.
Lägg ut tortillabröden och fördela kött och bönor, rulla ihop och lägg på en plåt, använd tandpetare om det är svårt att få rullarna att hålla ihop, strö på lite ost och fajitas krydda, lägg på en plåt i ugnen 200 grader 5 - 10 minuter.
Lägg chipsen i en skål, blanda med resten av osten och några pepperoni ställ in i ugnen 200 grader tills osten smält.
Servera med en sallad, salsan och majschipsen!

Chiligryta på köttfärs och bönor!

 
Mustig het god gryta med köttfärs, tomat och bönor, variera grönsaker och bönor efter tycke och smak eller vad som finns hemma i skafferiet. Grytan är enkel och snabblagad, men ska puttra en timme, fungerar utmärkt att göra dagen före, servera med ett gott bröd.
 
8 port
 
1 gul lök
3 morötter
2 solo vitlökar
2 chilifrukter
1 kg köttfärs, gärna lamm
olivolja
1,5 liter vatten
1 burk körsbärstomater
1 dl röder linser
1/2 dl tomatpuré
2 msk paprikapulver
2 msk kalvfond
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk hackad timjan
2 msk worchestersås
2 tsk tabasco
1 burk svarta bönor
1 burk stora vita bönor
Svartpeppar
 
Hur!
 
Skala och tärna lök och morötter, hacka vitlök och chili, fräs i olja i en stor gryta tills glansigt. Fräs köttfärsen smulig i stekpanna med lite peppar, lägg ner i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna utom bönorna och låt puttra på svag värme 1 timme, späd med mer vatten om grytan känns tjock, smaka av med peppar och tabasco.
Vid servering skölj bönorna i kallt vatten, rör ner i grytan och låt koka upp.
 

Äppelkaka på mandelmjöl!

  
 
Vet inte om man ska kalla det för äppelkaka eller äppelpaj? Men riktigt god blev den och den är glutenfri!
 
4 pers
 
2 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
2 äggvitor
1/2 dl florsocker
2 äpplen
1 msk sirap
1 burk vaniljkesella
 
Hur!
 
Blanda mjöl och vaniljpulver, vispa äggvitor och socker till en fast smet, vänd ner mjölet i äggvitan och bred ut i en smord form. Skala och skiva äpplena och lägg på smeten. Ställ in i ugnen 175 grader i 30 minuter. Pensla på lite sirap på äppebitarna för att få upp lite glans.
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljkesella.

Vitlöksgratinerade champinjoner!

 
Passar bra som förrätt med ett gott bröd till eller som tillbehör till en god köttbit.
Blir godast om man använder skogschampinjoner men det går också bra med vanliga. Om det blir smör över så spara och använd till en god köttbit eller ugnsbakad potatis.
 
4 port
 
16 champinjoner
100 g smör, rumstempererat
1 - 2 vitlöksklyftor finhackade
1 tsk sambal oelek
2 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
 
Rör ihop smör, vitlök, sambal oelek, persilja, salt och peppar. Bryt av foten på svampen och fyll hattarna med smör, lägg i en form eller portionsformar, och ställ in i ugnen 225 grader ca 10 minuter, smöret ska koka.

Hummersoppa!

En riktigt god och len soppa som bara är ett måste om du har ätit hummer.
Spara skalen när du äter hummer, lägg dom i en plastburk i kylen och gör fonden nästa dag. Fonden kan sedan frysas in för att tas fram när det är dags att göra denna lyxiga soppa.
Fungerar även bra att göra på skal av ca 1 kg kräftor.
 
4 port
 
Fond
 
Skal av 2 st hummrar
2 morötter
2 chalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
4 dl vatten
3 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 tärning hönsbuljong
 
Soppa
 
Hummerfond
2 dl grädde
2 msk konjak
1/2 pkt saffran
1 nypa cayennepeppar
1/2 dl grädde + 2 msk maizena
2 msk olivolja eller olja med dillsmak
3 msk finhackad dill
 
Hur!
 
Fond
Skär morötter och lök i bitar, hacka vitlöken och fräs i smöret några minuter i en kastrull, lägg ner hummerskalen häll på vatten, vin, tomatpuré och lägg i buljongtärningen. Låt koka i 45 minuter, sila av och häll tillbaka fonden i kastrullen.
Låt fonden koka ihop tills det är ca 5 dl kvar, hit går bra att förbereda. Du kan frysa in fonden till ett senare tillfälle, den håller sig även några dagar i kylen.
 
Soppa
Koka upp fonden, häll i grädde, konjak och saffran, låt koka på svag värme 10 minutersmaka av med cayennepeppar. Red av soppan med grädde och maizena, den ska inte bli för tjock.
Blanda ihop olivolja och dill.
 
Häll upp soppan i tallrikar och droppa över lite av dilloljan, servera med ett gott bröd till.

Pasta med gorgonzolasås!

Gorgonzola är ju aldrig fel och dessutom är detta riktig snabbmat! Få ingredienser plus att såsen och köttet blir klart på samma tid som det tar för pastan att koka.
 
4 port
 
Pasta tex snäckor
400 g lövbiff eller annat kött
1 bananchalottenlök
olivolja
2,5 dl matlagningsgrädde
1 - 2 msk kalvfond
150 g gorgonzola (stark)
Peppar
Tomat och basilika
 
Koka pastan enligt förpackningen. Strimla köttet och stek snabbt, lägg åt sidan. Finhacka löken, stek glansig i en kastrull i lite olja, häll i grädde och kalvfond låt koka upp tillsätt osten, låt koka på svag värme några minuter. Smaka av med peppar, var försiktig med salt då gorgonzola ofta är ganska salt i smaken, rör ner köttet.
Häll såsen över pastan och servera med tomater och några blad basilika.

Stekt strömming med pepparrot, pressgurka och potatismos!

  
 
Stekt strömming gör man ju oftast på klasssikskt vis, panerad i ströbröd. Här är en variant med lite mer sting i smaken, fylld med pepparrotsost och toppad med ingefära, vitlök och chili, som tillbehör pressgurka med chili och dill.
 
4 port
 
800 g strömmingsfiléer
100 g färskost med pepparrotssmak
1 msk riven pepparrot
1/2 dl hackad dill
1 ägg
2 - 3 dl panko eller vanligt ströbröd
Olivolja
 
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1 röd chilipeppar
 
1/2 gurka
1 dl vatten
1 msk ättika
2 msk socker
1/2 hackad röd chili
1 dl hackad dill
 
  Potatismos, lingon och riven pepparrot.
 
Skiva gurkan tunt med osthyvel och krama ur lite vätska, blanda vatten ättika och socker, rör om tills sockret löst sig, tillsätt chili dill och gurka och blanda om. Ställ in i kylen 1 timme under press.
 
Lägg upp hälften av strömmingsfiléerna och fördela ost, pepparrot och dill på, salta och peppra lite, lägg på resterande filéer. Vispa upp ägget, doppa fisken i först ägg sedan panko och stek i olivolja.
 
Strimla vitlök, ingefära och chilipeppar stek i olivolja snabbt på hög värme, låt rinna av på hushållspapper.
 
Toppa fisken med vitlöksfräset och servera med ett gott potatismos, lingon, pepparrot och pressgurkan.

Fläskfilé med bacon och ugnsstekt butternutpumpa!

  
Enkelt och snabblagat, pumpa blir väldigt gott att ugnssteka och passar bra ihop med chili och vitlök.
 
2 port
 
400 g fläskfillé
1 paket bacon
Färsk timjan
Salt och peppar
 
1 butternutpumpa
2 st färska vitlökar
1 röd chilipeppar
Salt och peppar
olivolja
 
En blandad sallad (Här med sallad, hallon, granatäpple och en skvätt balsamvinäger)
 
Hur!
 
Putsa köttet och skär i skivor, salta, peppra och lägg en kvist timjan på varje bit som sedan lindas om med bacon. Stek några minuter på var sida tills genomstekt.
 
Skala och kärna ur pumpan, skär i klyftor och lägg på bakplåtspapper. Skär av toppen av vitlökarna, kärna ur och strimla chilin och strö över pumpan och vitlöken, ringla över lite olivolja och salt. Ställ in i ugnen 200 grader ca 25 minuter.

Cheesecake med kokos och hallon!

 
Vid vår senaste resa hittade vi på taxfree en kul likör som heter Girl med smak av kokos och vanilj som passar jättebra till desserter. Här har jag smaksatt cheesecaken med Girl och använt kokos istället för digestivekex i botten, den blev försvinnande god.
 
Botten
2 dl riven kokos
1 dl kokosflakes
30 - 50 g smält smör
 
Bunke 1
3 äggulor
200 g philadelfiaost
1 dl girl likör, eller annan kokossmakande likör
 
Bunke 2
3 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
 
Bunke 3
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
 
Garnering
1 ask färska hallon
1 msk kokosflakes
Myntablad
 
Använd en form med löstagbar kant och lägg ett bakplåtspapper i botten så är det lätt att ta ur cheesecaken och lägga den på ett fat vid servering.
Blanda kokos och smält smör till en lagom konsistens och tryck ut i formen.
Vispa äggulor och ost så att det blandar sig, tillsätt likören.
Vispa grädde och vaniljsocker fast.
Vispa äggvitor och socker till en fast smet, du ska kunna vända bunken upp och ner.
Rör ner bunke 2 i bunke 1, vänd sedan försiktigt ner bunke 3 i smeten och häll i formen. Ställ in i frysen minst 6 timmar men helst över natten.
Ta ur glassen ur formen och lägg på ett fat, dekorera med hallon, kokos och några myntablad.

Tzatsiki med chliipeppar!

 
 
Tzatsiki är gott och passar till både kyckling, kött, grillade grönsaker eller kanske bara ett gott bröd att doppa. Här är en variant med lite mer sting i, kanongod!
 
2,5 dl turkisk matyogurt
10 cm gurka
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor pressade
1 röd chilifrukt finhackad
Salt och peppar
 
Hur!
 
Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna, riv gurkan grovt och krama ur saften. Blanda yougurt, gurka, olja, vitlök och chili, smaka av med salt och peppar, låt gärna stå i kylen någon timme.

Pizza med chorizo, lök, oliver och tomat!

 
 
 
Hemmagjord pizza är bra mycket godare än köpepizza, här toppad med ruccola och krasseblommor.
 
4 port
Pzzadeg se recept
eller köp färdig
 
Sås
1,5 dl chunky salsa medium (finns i tacohyllan)
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1/2 tsk svartpeppar
1 msk olivolja
 
Topping
1,5 dl riven ost (gärna med lite smak)
3 st färska chorizokorvar, starka i skivor
1/2 skivad röd lök
2 st vitlöksklyftor skivade
1 dl svarta oliver
6 körsbärstomater, delade
 
Tillbehör
Ruccolasallad
 
Hur!
 
Rör ihop såsen och bred ut den på degen, fördela toppingen och ställ in pizzan i ugnen 250 grader 10 - 15 minuter, strö på lite ruccolasallad och servera.

Morot och löksoppa med topping!

         
Nu när höstmörkret och kylan börjar krypa på är det gott med en mustig het soppa, med tillbehör att lägga i och ett gott bröd så blir det en perfekt rätt att bjuda på. Soppan kan med fördel göras dagen innan så att den får mogna, det går bra att ställa kastrullen på utsidan om det inte är minusgrader. Frys in det som blir över.
Toppingen kan varieras efter tycke och smak eller vad som finns hemma.
OBS! Du måste använda en kastrull som rymmer minst 8 liter.
 
10 port
 
1 kg morötter
6 st gula lökar
5 stora vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
3 - 4 liter vatten
600 g röda linser
3 burkar passerade tomater
4 msk paprikapulver
6 tärningar grönsaksbuljong
1 - 2 msk sambal oelek
1 msk svartpeppar
1 msk salt
 
Tillbehör
2 burkar majs
3 dl svarta oliver
1 tärnad gurka
4 st finhackade chilifrukter
3 tärnade paprikor i olika färg
5 st starka ölkorvar i skivor
5 dl turkisk yogurt
 
Hur!
Skala och hacka lök, tärna morötterna, fräs i oljan några minuter, tillsätt 3 liter vatten och resten av ingredienserna. Låt soppan koka på svag värme 1,5 timme, rör om då och då, späd med mer vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och sambal oelek.
 
Lägg tillbehören i skålar och låt gästerna toppa sina soppor, servera gärna det goda brödet
och ost till.

Ryggbiff med trattkantarellris!

 
  
 
Nu när det är svamptider får man passa på att ta vara på vad skogen har att erbjuda. Att blanda i stekt svamp i ris blir kanongott funkar bra med all svamp men här har jag använt trattkantareller.
 
4 port
 
4 skivor ryggbiff
Olivolja och smör
Salt och peppar
 
400 g trattkantareller
1 msk smör
1 - 2 chalottenlök
1/2 buljongtärning svampbuljong
2 msk vatten
4 port vildrisblandning (går även bra med vanligt ris)
Timjan
 
Blandad sallad
Tomater
Färska fikon
1/2 rödlök skivad
Balsamvinäger ocu olivolja
 
Stek kantarellerna till vätskan kokat in, stek löken blank i smör, tillsätt kantareller,vatten och buljong, låt koka ihop några minuter. Koka riset enligt förpackningen, blanda ner svampen och toppa med lite färsk timjan.
Stek köttet, blanda ihop salladen och ringla över lite balsamvinäger och olivolja.

Ugnstekt kyckling med citronmozzarella!

  
Citron och kyckling passar bra ihop och den ugnsbakade mozzarellan med sardeller smakar gudomligt gott!
 
2 port
 
2 kycklingfiléer
1/2 röd chilipeppar
Rosmarin
Köttet av 1/2 citron
Salt och peppar
 
1 citron
1 mozzarella
4 sardeller
1/2 röd chilipeppar
 
1,5 dl matlagningsyogurt
Köttet av 1/2 citron
Cayennepeppar
Salt
 
Potatis
Körsbärstomater
2 st Solo vitlökar
 
Dela citronen i 2 delar och gröp ur köttet, skär av lite på topparna så att skalhalvorna står stadigt. Dela mozzarellan i 2 bitar och lägg i citronskalen, toppa med sardeller och några strimlor chilipeppar.
 
Skär en ficka i kycklingfiléerna och fyll med hackad chili och rosmarin, lägg i hälften av citronköttet, salta och peppra. vik ihop filéerna och lägg i en form, ringla över lite olivolja.
 
Rör ihop yogurt, citron, peppar och salt.
 
Skär potatis i halvor, lägg i en form, snitta vitlökarna och lägg med potatisen, ringla över lite olivolja.
 
Ställ in kyckling och potatis i 200 grader, efter 15 minuter ställ in citronerna och lägg i tomaterna med potatisen låt stå ytterligare 15 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.

Viltfärsbiff med potatismos, kantarellsås och rotsakschips!

 
Så här års finns det ofta viltkött i butiken, biff på viltfärs är kanongott och dessutom ett magert alternativ.
Chips på rotfrukter är superenkelt att göra själv, pröva även med palsternacka och morötter.
 
4 port
 
600 g viltfärs
1 ägg
1 tsk finhackad rosmarin
1 nypa chiliflakes
salt och peppar
 
2 st potatisar
2 st rödbetor
 
400 g färksa kantareller
1,5 dl lättcrème fraich
1 svampbuljongtärning
salt och vitpeppar
 
Mandelpotatis
Mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Friterad vitlök
 
Hur!
 
Blanda ihop färs, ägg och kryddor, forma till 4 biffar och bryn runt om, lägg i en form i ugnen 120 grader ca 15 minuter, de ska vara rosa innuti.
Skala och skiva så tunna skivor du kan av potatis och rödbetor, lägg på ett bakplåtspapper i ugnen 175 grader varmluft i ca 30 minuter, stäng av ugnen och låt stå kvar 15 minuter. Ta ut chipsen droppa över lite olivolja och salta med flingsalt.
Stek kantarellerna tills vätskan kokat in, smula ner buljongtärning, tillsätt crème fraich och låt småkoka 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Koka potatisen och blanda med vitlök och varm mjölk till lagom konsistens, smaka av med salt och peppar, toppa med friterad vitlök (skiva vitlök tunt och stek i olja några minuter).
 
 

Bruschetta!

 
Köpte dessa fantastiskt goda Piennolo tomater som växer på Vesuvius sluttningar. Tomaterna knyts ihop i en ring så att skapas en stor klase (piennolo), som hängs upp där det är torrt och luftigt, sedan kan tomaterna plockas efter behov. Tomaterna har ett ganska fast kött och nästan lite knaprigt skinn, de håller sig i flera månader.
 
4 - 6 skivor lantbröd eller liknande
6 - 8 tomater eller 2 normalstora
1/2 liten rödlök
8 svarta oliver
1 msk grovt hackad basilika
1/2 mozzarella
olivolja
flingsalt
 
Hur!
 
Rosta brödskivorna utan att de tar färg, Hacka tomater, lök och oliver, blanda ihop i en skål med bailikan, häll av vätskan som bildas.
Lägg brödet på en plåt fördela tomatröra och ost, ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen 200 grader 5 - 10 minuter, strö på lite flingsalt.

Kokt hummer!

 
     
 
Färsk hummer är det inte så ofta man äter, men ack så gott!! Särskilt när det är egen fångst.
Godast är det att äta den ljummen med bara lite aioli till.
Tips! Spara skalen och gör denna fantastiskt goda hummersoppa!
 
2 hummrar
5 l vatten
1 dl grovsalt
1 msk socker
1 knippe krondill
 
Hur!
 
Koka upp vattnet tillsammans med salt, socker och dill, se till att det stormkokar när du lägger ner hummrarna med huvudet före. Koka 8 minuter, ställ ut kastrullen och låt hummern svalna i spadet.

Snabbmat "Kycklinglårfilé med majschips"

 
   
 
Ibland behöver det gå snabbt med att få fram mat på bordet innan blodsockernivån går i botten och det blir riktigt, riktigt kinkigt (gäller likväl små som stora barn!!). Den här rätten tar typ 15 minuter.
Här har jag använt kycklinglårfilé, för det var det som fanns hemma men det går lika bra med vanlig kycklingfilé, fläskkött typ karré eller kotlett,eller biff eller nåt annat kött.
 
4 port
400 g kött
1/2 dl olivolja
1/2 dl soja
1 msk sesamolja
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 msk sesamfrön
 
1 påse majschips
lite riven ost ( vad som finns men gärna någon med lite smak)
pepperoni
Chunky salsa
 
Skär kycklingen/köttet i bitar, blanda olja , soja och kryddor, blanda ner köttet. Det blir godare om det får står en liten stund men e det bråttom så e det!
Stek köttet, lägg majschipsen i en skål, strö på ost och några pepperoni, värm i micro 1 minut eller i ugn tills osten smälter. Servera med salsan.