Fisksoppa med saffran och aioli!

 
En len och grymt god soppa som går utmärkt att förbereda, servera den med en klick aioli och ett gott bröd!
 
4 port
 
1 nät musslor
1/2 kg räkor
150 g lax
200 g torsk eller annan vit fisk
1 bananchalottenlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 morot
2 potatisar
3 dl vitt vin
1 dl vatten
5 dl matlagningsgrädde
2 tärningar fiskbuljong
2 msk tomatpuré
1 kuvert saffran
Cayennepeppar
 
Hur!
 
Skrapa rent musslorna, släng de som inte stänger sig eller är trasiga. Hacka löken fint och fräs blank i olja tillsätt vatten och vin, låt koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock 5 minuter, ta av kastrullen från plattan och låt svalna något. Plocka upp musslorna , spara spadet, ta ur dom ur skalen och lägg i en skål vid sidan om, släng de som inte öppnat sig.
Skala och tärna potatisen, skär moroten i tunna stavar. Häll i grädden i musselspadet, låt koka upp, tillsätt buljongtärning, tomatpuré, saffran, potatis och morot, låt koka på svag värme 30 minuter, smaka av med cayennepeppar och vin.
Skala räkorna och skär fisken i sockerbitsstora bitar, hit går bra att förbereda.
Vid servering koka upp soppan, dra av kastrullen från plattan, lägg i musslor, fisk och räkor, lägg på lock och låt stå 5 minuter, rör om försiktigt och servera.

Kommentera inlägget här :