Spareribs med spetskål och klyftpotatis!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De här spareribsen blir helt fantastiskt goda, något helt annat än färdiggrillade från affären.
De tillagas på låg värme under lång tid, men det är värt varenda minut, köttet blir så mört att det nästan faller av benen. Klyftpotatis och stekt spetskål med chili och vitlök passar suveränt till de mustiga ribsen.
 
2 port
 
Spareribs
 
1 kg tunna revben
Svartpeppar
Kryddpeppar
Paprikapulver
1/2 dl olja
1 msk liquid smoke
 
Glaze
 
1 dl chilisås
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
1 msk råsocker
2 vitlöksklyftor pressade
1 msk riven ingefära
 
Spetskål
 
1/2 spetskål
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
 
Sås
 
2,5 dl lättcréme fraich
2 msk glaze
1 msk dijonsenap
 
Hur!
 
Dela revbenen i 2 bitar, lägg köttet på ett stort ark ugnsfolie och gnid in med kryddorna, blanda oljan med liquid smoke och pensla runt om. Vik ihop fopliet till ett tätslutande paket på en plåt, ställ in i ugnen 140 grader i 3 timmar, ta ut och vänd köttet försiktikgt några gånger under tiden. Häll av spadet och pensla revbenen med glaze, ställ in i ugnen 200 grader i 20 minuter, pensla några gånger under tiden.
 
Rör ihop alla ingredienserna till glazen och låt stå minst 2 timmar.
 
Skär spetskålen i 2 cm breda skivor, skär chilipeppar och vitlök i skivor, stek i olja några minuter, spetskålen ska ha spänst kvar.
 
Blanda créme fraich, glaze och senap i en skål.

Köttsoppa med rotsaker!

 
En värmande och mustig soppa som tar en stund eftersom den ska koka 1,5 timme.
Servera med en klick aioli och det det goda brödet.
Gör gärna soppan dagen före, den blir bara godare av att stå till sig.
 
6 port
 
1 kg högrev eller annat kött
svartpeppar
300 g kålrot
200 g palsternacka
200 g morot
1 gul lök
4 vitlökklyftor
250 g skogschampinjoner
1 liter vatten
4 dl matlagningsgrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1/2 dl kalvfond
1 msk franska örter
1 msk paprikapulver
2 tsk tabasco
3 msk tomatpuré
1 dl vatten + 2 msk maizena
 
Hur!
 
Putsa köttet och skär i sockerbits stora bitar, krydda med svartpeppar, bryn i olja runt om och ställ åt sidan.
Skala rotfrukterna och skär i kuber, skala och hacka lök och vitlök, dela svampen i 2 - 4 bitar, fräs allt i olja några minuter i en stor kastrull. Lägg i resten av ingredienserna utom redningen och koka upp, låt soppan koka på svag värme under lock i 1,5 timme rör om emallanåt.
Häll på lite mer vatten om det behövs, red av soppan med vatten och maizena.
 

Svampomelett!

 
En krämig omelett med färska skogschampinjoner och lök. Lite sallad, parmaskinka eller en god salami passar bra till.
 
2 port
 
4 ägg
2 msk vatten eller mjölk
1 nypa vitpeppar
100 g skogschampinjoner
1 chalottenlök
2 msk smör
Flingsalt
 
Hur!
 
Skiva svampen, stek den 5 minuter eller tills vätskan kokat in, hacka löken, tillsätt lök och 1 msk smör och stek några minuter, lägg åt sidan.
Vispa ihop ägg, vatten eller mjölk och peppar, lägg i resten av smöret i stekpannan, häll i äggblandningen och lägg svampblandningen överst. Stek omeletten under lite omrörning och vik sedan dubbel, passa så att den inte blir för torr den ska vara krämig inuti.
Strö lite flingsalt över och servera.

Ostfylld kyckling med halvbakad potatis!

 
En saftig och god kyckling fylld med ost och lindad med parmaskinka som nästan gör sig själv, med bakpotatishalvor gratinerad i ugn.
 
4 port
 
4 majskycklingfiléer
100 g gryere ost i grova skivor
8 skivor parmaskinka
Franska örter
Salt och peppar
 
4 bakpotatisar
Olivolja
Paprikapulver
Flingsalt
Peppar
 
2,5 dl créme fraich paprika chili
1 vitlöksklyfta
Cayennepeppar
 
Vitlökssmör
Tomater
 
Hur!
 
Skär ett snitt i kycklingen och vik upp filéerna, lägg på ost och krydda med med örter, lägg ihop bitarna och linda skinkan runt. Stek kycklingen snabbt runtom och lägg sedan in i ugnen 200 grader 20  minuter.
Dela potatisarna i halvor, pensla snittytorna med olja och krydda med paprika, salt och peppar, ställ in i ugnen 20 grader 25 - 30 minuter.
Pressa vitlöksklyftan i créme fraichen och smaka av med cayennepeppar.
Servera med chilisås, vitlökssmör och tomater.

Italienskt plock blir en härlig lunch!

 
Efter att ha kört ett hårt spinningpass smakar det underbart med en lunch på italienska delikatesser och en Blody Mary. Här har vi tagit parmaskinka, tryffelsalami, mozarella och tomatsallad, inlagda kronärtskockor, lätttorkade körsbärstomater, oliver, några goda ostar med balsamico och tryffelhonung, naturligtvis även foccasiabröd och ett gott knäcke.

Kräftor!

 
Kräftfrossa bättre än så här kan det inte bli!!!!!

Pasta med strimmlad biff och trattkantareller!

En snabblagad pasta med strimlad lövbiff, trattkantareller, vitlök och chili, supergott!
 
2 port
 
Spagetti
200 g lövbiff
150 g trattkantareller
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
8 körsbärstomater
Basilika
Parmesan
Svartpeppar
Olivolja
 
Hur!
 
Koka spagettin,
Stek svampen tills vätskan kokat in.
Strimla lövbiffen, skiva vitlöken och stek snabbt i het panna tillsammans med tomaterna.
Blanda ihop pasta, svamp, kött, vitlök, tomater och skivad chili, droppa över lite god olivolja, hyvla lite parmesan över och toppa med lite basilika och några varv med pepparkvarnen.

Krämig potatisgratäng med vitlök!

 
En rktigt smarrig potatisgratäng, kanske inte så nyttig men, men, ibland så får man gotta till det!
 
2 port
 
400 g potatis
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 - 4 dl matlagningsgrädde
2 msk smör
1,5 dl riven stark ost
Salt och peppar
 
Hur!
 
Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt. Klicka ut smöret i en form, lägg i hälften av potatisen i formen, strö på löken, salta och peppra, lägg på resten av potatisen, lalta och peppra igen. Häll på grädden och ställ in i ugnen 225 grader 20 minuter, strö på osten och gratinera ytterligare 10 minuter.
Passar bra till en saftig köttbit!!

Päronkaka på kokosmjöl med citronkräm!

 
Har prövat mig fram till denna jättegoda päronkaka som är glutenfri, servera den gärna med kokosglass eller vispad grädde.
 
Pajskal
 
1 ägg
1/2 dl socker
2 dl kokosmjöl
100 g smält smör
 
Fyllning
 
3 ägg
1/2 dl socker
1 dl grädde
1 citron, skalet + saften
1 päron
 
Hur
 
Pajskal
Vispa ägg och socker poröst, vänd ner mjölet och sist smöret, tryck ut degen i en smord pajform, grädda skalet i 175 grader 15 minuter.
 
Fyllning
Rör ihop ägg och socker, tillsätt grädde och citron och häll i skalet, skiva päronet och lägg på fyllningen, ställ in i ugnen ytterligare 25 minuter.

Fisksoppa med saffran och aioli!

 
En len och grymt god soppa som går utmärkt att förbereda, servera den med en klick aioli och ett gott bröd!
 
4 port
 
1 nät musslor
1/2 kg räkor
150 g lax
200 g torsk eller annan vit fisk
1 bananchalottenlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 morot
2 potatisar
3 dl vitt vin
1 dl vatten
5 dl matlagningsgrädde
2 tärningar fiskbuljong
2 msk tomatpuré
1 kuvert saffran
Cayennepeppar
 
Hur!
 
Skrapa rent musslorna, släng de som inte stänger sig eller är trasiga. Hacka löken fint och fräs blank i olja tillsätt vatten och vin, låt koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock 5 minuter, ta av kastrullen från plattan och låt svalna något. Plocka upp musslorna , spara spadet, ta ur dom ur skalen och lägg i en skål vid sidan om, släng de som inte öppnat sig.
Skala och tärna potatisen, skär moroten i tunna stavar. Häll i grädden i musselspadet, låt koka upp, tillsätt buljongtärning, tomatpuré, saffran, potatis och morot, låt koka på svag värme 30 minuter, smaka av med cayennepeppar och vin.
Skala räkorna och skär fisken i sockerbitsstora bitar, hit går bra att förbereda.
Vid servering koka upp soppan, dra av kastrullen från plattan, lägg i musslor, fisk och räkor, lägg på lock och låt stå 5 minuter, rör om försiktigt och servera.

Charkuterier med tryffelpolenta!

 
Charkuterier är aldrig fel, här med en god tryffelpolenta!
 
4 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
0,75 dl polenta
1 dl riven parmesan
1 msk tryffelolja
salt och peppar
 
Lufttorkad skinka, salami, oliver och kanske någon god ost och lite sallad.
Hur!
 
Koka upp vattnet med buljobngen och vispa i polenta, koka under omrörning i 6 minuter, rör ner ost och tryffelolja smaka av med salt och peppar. Häll ut smeten i en vattensköljd form och låt svalna.
Skär polentan i bitar och stek i olja några minuter.
Servera med lite sallad och några goda charkuterier.
 

Pressgurka med chili!

 
Pressgurka är en gammal klassiker, här upphottad med chili som ger sting åt gurkan.
 
1/2 gurka
1 dl vatten
1 msk ättika
2 msk socker
1/2 hackad röd chili
1 dl hackad dill
 
 Hur!
 
Skiva gurkan tunt med osthyvel och krama ur lite vätska, blanda vatten ättika och socker, rör om tills sockret löst sig, tillsätt chili dill och gurka och blanda om. Ställ in i kylen 1 timme under press.

Lammfilé med trattkantarellmos!

 
Det här potatismoset blir ljuvligt gott och passar bra till lamm eller oxkött.
 
4 port
 
600 g lammfilé
Salt och peppar
 
800 g potatis av mjölig sort
250 g trattkantareller
1 bananchalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 - 3 dl mjölk
2 msk smör
Salt och peppar
 
Sallad och kanske vitlökssmör.
 
Hacka löken och stek tillsammans med kantarellerna i lite smör tills vätskan kokat in i svampen, ställ åt sidan.
Koka potatisen, värm mjölken och mosa ner den i potatisen tillsammasn med smöret, smaka av med salt och peppar och rör sist ner svampen i moset.
Dela köttet i 8 bitar och stek det i olja, servera med potatismoset och en god sallad.

Hälleflundra med zuccini och aubergine!

 
Hälleflundra är en fantasiskt god fisk, här stekt i smör med goda varma grönsaker till.
 
4 port
 
700 g hälleflundrafilé med skinnet kvar
smör
Salt och peppar
 
1 zuccini
1 aubergine
1/2 purjolök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
12 st körsbärstomater
olivolja
salt och peppar
 
100 g skirat smör
Kokt potatis
 
Börja med grönsakerna, skiva zuzzinin, bred ut skivorna och salta lite, låt stå 15 minuter och torka sedan bort vätskan som bildats. Skär zuccini och aubergine i grova stavar, skiva purjolök, rödlök och vitlök, stek i omgångar i olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast skål lägg tomaterna överst och ställ in i ugnen 10 minuter i 200 grader.
Salta och peppra fisken och stek i smör, lägg skinnsidan nedåt först och stek i 4 minuter vänd fisken och stek ytterligare 3 minuter, om du är osäker på om den är klar så dela lite på en bit och titta, den får dock inte stekas för länge då blir fisken torr.
Servera fisken och grönsakerna med kokt potatis och skirat smör.

Pasta med kräftstjärtat, chili och vitlök!

 
 
En snabblagad pastarätt med sting!
 
2 port
 
Spagetti
1 burk kräftstjärtar
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1/2 rödlök
1/2 dl olivolja
Parmesanost
Basilika
 
Hur!
 
Skiva vitlöken tunt, hacka chilin och rödlöken, lägg olivolja, vitlök och chili i en kastrull och låt puttra på svag värme några minuter. Häll av spadet på kräftorna och lägg i oljan tillsammans med löken och låt bli varmt.
Blanda ner kräftorna i den nykokta pastan och servera med lite riven parmesan och några blad basilika.
Droppa på lite chiliolja eller tabasco om du vill ha mer hetta.

Blomkålssoppa med torkad parmaskinka och parmachips!

 
 
En perfekt värmande förrätt så här i mörkret!
 
4 port
 
400 g blomkål
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1,5 dl mölk
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1,5 tärning hönsbuljong
Salt och peppar
 
4 skivor parmaskinka
1,5 dl riven parmesanost
 
Hur!
 
Hacka purjolök och vitlök, fräs några minuter i smör i en kastrull. Dela blomkålen i bitar lägg i kastrullen tillsammans med mjölk, grädde, vatten och buljong, låt koka tills blomkålen är mjuk. Mixa med stavmixer eller matberedare till ern slät soppa smaka av med salt och peppar,
Lägg parmaskinka och små högar med riven parmesan på plåt med bakpapper i 225 grader varm ugn 10 minuter, låt svalna på hushållspapper.
Servera soppan tillsammans med parma- och parmesanchips, ringla gärna lite tryffelolja på soppan!

Körsbärstomater med mozarella och sardeller!

Krösbärstomater fyllda med mozarella och toppade med sardellfiléer som fått gratineras i ugnen en stund blir syndigt gott, passar bra som förrätt med lite skinka och ost.
 
4 ports
 
12 körsbärstomater
12 små mozarellabollar
6 sardell filéer
1 msk olivolja
Flingsalt
 
Hur!
 
Skär av toppen på tomaterns och gröp ur köttet, halvera sardellerna, lägg i mozarella och toppa med sardell och lägg på locket, ringla över lite olivolja och ställ in i ugn 225 grader 5 - 10 minuter.

Lammytterfilé med gremolata och mos på potatis och blomkål!

 
Lammytterfilé är ett jättegott kött som passar bra med vitlök och citron. Kokt brysselkål med tryffelolja och potatis- och blomkålsmos smakar inte heller fel till lammet.
 
4 port
 
700 gram lammytterfilé
1 dl chackad persilja
Rivet skal av 1 citron
Lite citronsaft
3 vitlöksklyftor finhackade
Salt och peppar
Olivolja
 
500 g potatis
1/2 blomkål
1 - 2 dl varm mjölk
2 msk smör
Salt och peppar
 
Brysselkål
Tryffelolja
 
Hur!
 
Hacka ihop persilja, citron, vitlök, salt och peppar, dela köttet i 8 bitar och klappa in kryddblandningen, stek köttet i olivolja.
Skala potatisen och dela blomkålen i bitar, koka potatisen när det återstår 10 minuter på koktiden så lägg i blomkålen. Lår potatis och blomkål ånga av lte, värm mjölken och kör med mixerstav till mos och tillsätt mjölk under tiden för rätt konsistens, smaka av med salt och peppar och rör ner smöret.
Koka brysselkålen och ringla över tryffelolja.

Pannacotta med blåbär och granatäpple!

 
Superenkelt och gott, toppingen kan man variera i det oändliga och det går utmärkt att göra den dagen innan!
 
6 port
 
5 dl grädde
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 ark gelatin
1,5 dl blåbär
1 dl granatäpplekärnor
 
Hur!
 
Lägg gelatinet i blöt, värm grädde socker och vaniljpulver under omrörning tills det kokar upp, dra av från plattan och rör ner gelatinbladen. Häll gräddblandningen i portionsskålar eller glas och ställ in i kylen minst 3 timmar.
Toppa med blåbär och granatäpple vid serveringen.

Marinerad kycklinglårfilé med vildrismix och mango!

 
Kycklinglårfilé är lite saftigare kött än bröstfilén och blir kanongott efter några timmar i marinad.
 
4 port
 
700 g kycklinglårfilé
1 dl olivolja
1 dl soja typ kikkoman
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1 msk sambal oelek
 
4 port vildrisblandning
1/2 röd lök
1/2 burk vattenkastanj, strimlad
10 st sockerärtor
1/2 chili
 
1 mango
1/2 röd chili
1/2 röd lök
1/2 pressad lime
2 msk hackad koriander
2 - 3 msk mango chutney
 
2 avocado
soja
 
Hur!
 
Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen, låt stå i kylskåpet några timmar eller över natten.
Koka riset, hacka lök och chili, skär sockerärtorna grovt, rör ner i riset tillsammans med vattenkastanj.
Skär mango i kuber, hacka lök och chili, blanda ihop med lime, koriander och chutney.
Dela avocadon i halvor och häll soja i gropen av kärnan.
Stek kycklingen och servera med ris, mango, avocado och kanske en sallad och lite extra mango chutney.

Löjromstoast!

 
Dagens lunch!
 
Kan det bli godare eller enklare, en rostad brödskiva, en klick matlagningsyogurt, en stor klick löjrom, lite hackad rödlök och dill!

Hemmagjorda pommes frites med tryffelparmesan!

 
Dom här pommes friten är inte friterade utan stekta på plåt i ugnen, mycket nyttigare och försvinnande goda, särskilt med tryffelparmesan till istället för ketchup!
 
2 port
 
2 - 3 bakpotatisar eller annan potatis
2 msk olivolja
Flingsalt
 
1 dl riven parmesan
1 msk tryffelolja
 
Hur!
 
Skala potatisen och skär i lagom pommes frites strimlor och lägg i en bunke med kallt vatten i 5 minuter, eller längre om du vill förbereda (detta är viktigt för att få bort en del av stärkelsen annars klibbar de ihop i ugnen).
Häll av vattnet och torka av potatisen med lite papper, lägg på bakpapper, ringla över olivoljan och blanda runt, bred ut potatisen jämnt över plåten. Sätt in i ugnen 200 grader varmluft ca 20 minuter, rör om några gånger under tiden och smaka av när de är klara, tiden kan variera beroende på potatisen och ugnen.
 
Blanda ihop parmesan och olja, om det verkar lite torrt och tryffelsmaken är lagom så tillsätt lite olivolja.
 
Salta pommes friten och toppa med parmesanost!

Baconlindad skinkstek med vitlök och rosmarin!

 
 
Stek gör man inte så ofta även att det är både enkelt och väldigt gott. För att steken inte ska bli torr så låter jag den gå på låg värme. Potatismos, gelé och en god sallad passar bra till.
 
4 - 6 port
 
1,1 kg skinkstek
1 paket bacon
3 vitlöksklyftor
Rosmarin
Salt och peppar
 
2,5 dl grädde
1 msk soja
1 msk gelé
2 msk kalvfond
Spad från steken
1 msk maizena
1/2 dl vatten
 
Hur!
 
Skala och dela vitlöksklyftorna i två delar, gör hål i steken med en kniv och tryck i vitlöksbitarna, gnid in köttet med salt, peppar och rosmarin. Bryn steken i smör runtom och lägg i en ugnsform linda bacon runt köttet och stek i ugnen på 140 grader varmluft till 65 grader. Ta ut steken och låt vila med folie om ca 10 min.
 
Koka upp grädde, soja, gelé, kalvfond och spad låt koka på låg värme 10 minuter, red såsen med maizena utrört i lite vatten, smaka av med salt och peppar.