Grillad marulk, kräftor och rotfrukter!




Marulk är en kanonbra fisk att grilla eftersom den är så fast i köttet.

4 port

600 g marulk
1/2 dl msk olivolja
1 1/2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta

4 havsräftor
2 msk chiliolja
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor

6 - 10 morötter (beror på storlek)
2 - 3 palsternackor

Hur!

Blanda olivolja med sambal oelek och pressad vitlök, pensla fisken och låt marinera 1 - 2 timmar i kylen.

Hacka 2 vitlöksklyftor fint ovh blanda ihop i en skål med chiliolja och olivolja, dela kräftorna på längden och pensla köttet med lite av vitlöksblandningen.

Om morötterna är stora dela dom på längden i 2 eller 4 delar, likadant med palsternackan.

Salta och peppra fisken, pensla rotfrukterna med lite olja och grilla, lägg på kräftorna mot slutet med skalsidan nedåt.

Servera med färskpotatis, vitlöksblandningen och en bbq sås.

Creolsk gryta på fläskfilé!



En härlig gryta med mycket smaker som passar utmärkt att göra till många!

4 port

600 g fläskfílé
2 st starka ölkorvar typ Jambalya eller liknande
1/2 röd paprika
1 msk mjöl
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
1/2 tsk råsocker
1/2 - 1 dl syltlök
1/2 - 1 dl svarta oliver
svartpeppar

Ris eller potatis
Sallad

Hur!

Putsa fläskfilén och skär i skivor, skär korven i skivor och paprikan i mindre bitar.
Stek korven så att den får färg lägg över i en gryta, salta och peppra köttet och bryn det i fettet från korven och lägg i grytan. Häll 1 dl vatten i stekpannan, rör om.
Häll mjölet över köttet och korven, tillsätt vattnet, grädden, kalvfond och socker, låt koka upp under lite omrörning. Låt stå och puttra i 15 minuter tillsätt paprika, syltlök och oliver, låt koka ytterligare 5 minuter.

Servera med ris eller potatis och en god sallad.

Thai sweetchilisås med jordgubbar



Den här jättegoda såsen passar till grillad kyckling eller fläskkött.

1 - 2 dl thai sweet chilisås
4 - 6 jordgubbar

Häll upp såsen i en skål, skiva jordgubbarna och rör ner.

Godaste lunchen på egenfångad makrill!



Fredag 25 maj söder om Hönö åker dörjen i. Årets första makrill fastnade på kroken och blev till en härlig lunch dagen efter!




Stekt i olja med citronpeppar, cayennepeppar och salt!

Mojito!




Nu när vi har fått riktig sommarvärme är det gott med en svalkande drink, så varför inte en Mojito!

6 cl ljus rom
1/2 lime
1 msk sockerlag
Bladen från 2 - 4 myntakvistar
Sodavatten
Is

Muddla myntabladen med sockerlag och pressad lime, häll i rom och is, toppa med sodavatten!

Grillad lax med örtsmör och färskpotatis



Att grilla fisk är gott, fisken går dock lätt sönder när man ska vända den på grillen ett tips är att ta en bit folie som perforerats med små hål och grilla fisken på det.

4 port

4 bitar lax
1/2 dl olivolja
1 tsk chipotle paste
2 msk soja

100 g smör
1 - 2 vitlöksklyftor
1 dl fint hackad gräslök och persilja
salt
svartpeppar

sallad
rödlök
jordgubbar
balsamvinäger
olivolja

Färkspotatis
tomater

Hur!

Blanda olja, chipotle pastan och sojan, pensla fisken med marinaden och låt stå ett par timmar i kylen.

Finhacka vitlöken, blanda med smöret och örterna, smaka av med salt och peppar.

Gör en sallad med skivade jordgubbar och rödlök, ringla över liter balsamvinäger och olivolja.

Grilla fisk och tomater servera med nykokt färskpotatis, sallad och örtsmör.

Grillad kronärtskocka




Nu är det tid för kronärtskocka som är fantastiskt gott! Den kan ätas ensam med olja eller smör och salt eller som tillbehör till tex grillat och varför inte då grilla även den!

Bryt av stammen och ansa de nedersta bladen, koka i lättsaltat vatten 30 - 40 minuter, häll av och låt svalna något.
Dela kockorna i halvor, gröp ur håret och de innersta bladen, pensla insidan med olivolja. Hit går bra att förbereda.

Grilla några minuter på var sida och servera med en god olivolja och balsamico eller smör.

Spagetti med kräftor i saffranssås!



En lyxig pastarätt som går snabbt att göra!

4 port

spagetti eller hemmagjord pasta

1 burk kräftor i lag
3 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1 - 2 röd spansk peppar
2 vitlöksklyftor
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 msk olja

Hur!

Dela pepparen på längden, ta ur kärnorna och strimla, finhacka vitlöken. Fräs peppar, vitlök och olja i en liten kastrull tills det blir glansigt tillsätt saffran och låt fräsa någon minut. Häll i grädde och buljong och låt småkoka ca 10 minuter

Grillad ryggbiff och potatis med tryffelsås




Grillat är gott här är även potatisen grillad! Både potatisen och såsen blir godare om det får stå en stund.

4 port

4 skivor ryggbiff eller annat kött
Olivolja
salt och peppar

Färskpotatis
1/2 dl olivolja
1 tsk liquid smoke
1 tsk salt

2 dl lätt crème fraiche
1/2 - 1 tsk tryffelolja
salt
svartpeppar

Hur!

Tvätta potatisen och koka den, häll av vattnet och låt ånga av en stund. Dela större potatisar i 2 och lägg i en påse tillsammans med olja, liquid smoke och salt, skaka påsen lite så att det blir olja runt om, lägg åt sidan tills det är dags att grilla.

Blanda crème fraiche, tryffelolja, salt och peppar.

Grilla köttet och potatisen servera med såsen och kanske en grönsallad till.

Jordärtsskockssoppa!




Den här supergoda jordärtsskockssoppan med parmesan- och parmaflarn är lätt att göra och går utmärkt att förbereda för att värmas vid servering!

4 port

300 g jordärtsskocka
150 g potatis av mjölig sort
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 dl grädde
vitpeppar
tryffelolja

1 dl riven parmesanost
4 skivor lufttorkad skinka

Skala skockor och potatis, dela i bitar och koka mjuka i vatten, buljong och vin.
Kör med stavmixer eller matberedare till en slät soppa, tillsätt grädden på slutet. Om konsistensen blir för tjock så späd med mer vatten. Låt koka upp igen och smaka av med peppar.

Lägg osten i 4 avlånga högar och skinkan bredvid på ett bakplåtspapper, ställ in i ugnen 225 grader ca 5 minuter, passa så att det inte bränner, ta ut och låt svalna.

Häll upp soppan i skålar eller koppar droppa i lite tryffelolja och servera med ost, skinka och ett gott bröd.

Grillad fläskytterfilé med quinoa




Nu kommer värmen och grillen kommer fram!

4 port

600 g fläskytterfilé
marinad

4 port quinoa
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 knippe sparris
sockerärtor
1 liten rödlök
4 jordgubbar
balsamvinäger

1 dl Thai sweet chilisås
3 jordgubbar

Marinera köttet och låt stå någon timme.

Skär sparrisen och sockerärtor o biitar, strimla löken och skiva jordgubbarna.
Koka quinoan enligt förpackningen med en tärning grönsaksbuljong, när det är 3 minuter kvar av koktiden lägg i sparris och sockerärtor. När quinoan har ångat av en stunde blanda ner lök och jordgubbar, smaka av med balsamvinäger.

Blanda sweet chilisåsen med skivade jordgubbar.

Grilla köttet och ät med tillbehören

Dry Martini!




Det är aldrig fel med en god drink!

Dry Martini

5 delar gin
1 del martini extra dry
några goda oliver

Oxfilé med ugnsstekt potatis och tryffelsås!



Det är ju aldrig fel med en bit oxfilé!!

4 Port

4 bitar oxfilé
salt och peppar
1 msk olja
1 msk smör

4 - 8 potatisar
1 dl riven parmesanost
cayennepeppar
salt
olivolja

körsbärs tomater
1 knippe sparris
1 vitlöksklyfta
salt
olivolja

2 dl lättcreme fraich
1 tsk tryffelolja
salt och svartpeppar

Tvätta potatisen och dela i halvor, lägg i en ugnsfast form, salta, peppra och ringla över olivolja sätt in i ugnen 225 grader. Efter 15 minuter ta ut och strö över osten och ställ in i ugnen ca 10 minuter tills dom är klara.

Lägg sparris och tomater i en form skiva vitlöken och strö på. Ringla lite olja över och salta, ställ in i ugnen 225 grader 5 - 10 minuter.

Blanda cremefraich tryffelolja salt och peppar, smaka av. Låt gärna stå en stund i kylen så att smakerna gifter sig.

Stek köttet, servera med potatis, grönsaker och tryffelsåsen!

Stekt makrill med spetskål och chili!



Makrill är gott! Om fiskelyckan står bi i sommar så kommer det att komma ett antal trevliga tips på denna fisk!

4 port

8 fileér makrill
1 ägg
1,5 dl ströbröd
0,5 dl quinoa (kan uteslutas)
1 msk citronpeppar
2 msk smör
1 röd chilipeppar
3 vitlöksklyftor
2 msk olja

1 liten spetskål
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 msk smör
salt
peppar

Färskpotatis
tomater

Hur!

Vispa ihop ägget i en tallrik, blanda ströbröd, quinoa och citronpeppar på en annan tallrik. Doppa fisken först i ägget sedan i ströbrödet och stek några minuter på varje sida, lägg på ett fat och håll varma i ugnen 100 grader under tiden du steker.

Skiva vitlöksklyftorna och stek i olja i en liten kastrull tills de blir lite ljusbruna, akta så att de inte bränner. Lägg på ett hushållspapper för att rinna av, spara oljan till kålen. Strimla chilin på längden lägg åt sidan.

Skär spetskålen i centimeterbreda skivor, ta bort rotstocken, hacka vitlöken, dela chilin på längden ta bort kärnorna och strimla den sedan. Stek i en kastrull i oljan från vitlöken och smör några minuter, kålen ska bli blank och mjukna något men ha lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt och peppar.

Strö den stekta vitlöken och chilin över fisken, servera med spetskålen, tomater och kokt färskpotatis med en klick smör.

Mustig tomatsås som bas till pasta



Detta är en fantastiskt god tomatsås som man antingen äter som den är tillsammans med pasta och lite riven parmesanost, eller så kan man lägga i korv, kött, fisk, räkor, oliver....... bara fantasin sätter stopp!

4 port

2 st schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk hela körsbärstomater i tomatsås
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 - 3 msk balsamvinäger
1 - 2 tsk oregano
1/2 tsk tabasco
salt

Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken, låt svettas i en kastrull. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, balsamvinäger, oregano och tabasco. Låt såsen koka på svag värme 1 - 1,5 timme, smaka av med kryddorna och servera med pastan.

Granatäpple!



Granatäpple är en supergod och nyttig frukt som kan användas till mycket, håller sig 4 - 5 dagar i kylen efter att du tagit ur kärnorna, förvara i en burk med lock.

Frukost, lägg på filen tillsammans med tex pumpafrön, linfrön, nötter eller müsli.
Lunch, kanske en kycklingsallad toppad med granatäpple.
Middag, lägg i salladen eller i en fruktsallad till efterrätt.

Goda brödet!




Ett supergott bröd som är mycket enkelt att göra men som har lång jästid sammanlgt 3,5 timme.

10 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
6,5 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Lös jästen i vattnet, blanda ner mjöl och salt, degen blir lite kladdig, låt degen vila under bakduk 30 minuter.

Doppa handen i kallt vatten, ta försiktigt tag i degens kant dra och vik in mot mitten varvet runt. Gör detta 3 gånger med 30 minuters mellanrum, efter sista gången låt degen vila 1 timme.

Strö rikligt med vetemjöl på en handduk, skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut till en kvadrat, vik sedan långsidorna in mot mitten, vänd degen så att kanten kommer nedåt. Vik över handduken löst, låt jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader, ställ en plåt i mitten och en på nedersta hyllan av ugnen. Vänd över degen på ett bakplåtspapper och lägg över på den varma plåten, lägg några isbitar på den nedre plåten. Grädda i 15 minuter, öppna ugnsluckan och vädra lite, fortsätt att vädra var 5:e minut tills brödet är färdigt efter totalt 30 - 35 minuter.

Torskrygg med potatismos, rödbetor och balsamicosås!

Torsk är en fantastiskt god fisk, den här rätten är riktigt lyxig men är enkel att göra!



4 port

600 g torksrygg
1/2 dl riven pepparrot
1/2 dl riven parmesanost eller annan smakrik ost
peppar
flingsalt

4 mindre eller 2 stora rödbetor
2 msk smör
2 msk kapris

2 msk råsocker
1 dl balsamvinäger
1 - 1,5 dl rött vin
1 dl kalvfond
1 msk smör

Mandelpotatis eller annan mjölig sort
1 - 2 dl mjölk
2 msk smör
salt och vitpeppar

6 skivor Lufttorkad skinka
Riven pepparrot

Hur!

Dela fisken i 4 bitar och lägg i smord ugnsform fördela den rivna osten och pepparroten på fisken salta och peppra, ställ in i ugnen 175 grader ca 15 min, använd gärna termometer fisken är klar vid 60 grader.

Koka rödbetorna, skala och dela i bitar lägg i en skål. Vid servering smält smöret i en mindre kastrull lägg i kapris och rödbetor och låt bli varmt.

Smält socker i en kastrull, häll på balsmavinägern, passa för det kan skvätta. Tillsätt rödvin och kalvfond, låt småkoka i 15 minuter, smaka av. Vid servering vispa ner smöret i såsen.

Koka potatisen, värm mjölken och vispa ihop potatis mjölk och smör, smaka av med salt och peppar.

Lägg skinkan på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 200 grader i 5 minuter, passa så att det inte bränns, lägg på hushålls papper att svalna bryt sönder i mindre bitar.

Servera fisken på varma tallrikar med rödbetor, potatis sås och pepparrot, strö över skinkan.

Gulaschsoppa!



En härligt mustig soppa som går bra att göra en stor sats av och frysa in det som blir över!

8 port

1,2 kg märgpipa eller annat nötkött
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk olja
7 dl tomatjos
1 l vatten
1/2 dl tomatpuré
1 dl kalvfond
2 tärningar grönskasbuljong
2 stora potatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk tabasco

Hur!

Skär köttet i sockerbitsstora bitar, hacka lök och vitlök. Bryn köttet runt om i en stekpanna, fräs löken i en stor kastrull så att den blir glansig, tillsätt paprikapulvret i slutet, lägg i kött, tomatjos, vatten, tomatpuré, fond, buljong, spiskummin och tabasco. Låt soppan koka upp och koka på svag värme 1,5 timme. Skär potatis och paprika i tärningar och lägg i soppan låt koka ytterligare ca 20 min eller tills potatisen är mjuk, smaka av med kryddorna, späd med mer vatten om det behövs.

Studentmottagning!

Nu närmar vi oss sommaren och studenttider! Att ta studenten är ett minne för livet och många är vi som vill bjuda på en studentuppvaktning med god mat men ändå kunna vara med och se när det är utspring på skolan!
Här kommer tips både på en buffé och hur planeringen runt den kan göra att det mesta är klart dagen innan.



Av egen erfarenhet så vet jag att de sista 2 veckorna innan den stora dagen är det fullspäckat schema så börja i god tid att planera hur ni vill att festen ska vara, antal gäster, fast klockslag eller öppet hus, om det ska vara  sittande bord eller mingel, inne eller ute.
Bestäm er för om det ska vara porslin eller plast (det finns väldigt fina plasttallrikar och bestick att välja på).
Skriv ned vad det ska vara för mat och dryck.
Gör 2 st inhandlingslistor, en lista på sånt som går att köpa någon vecka innan och en lista på det som måste köpas dagen innan och samma dag. Det mesta kan man få med på den första listan.


Här kommer ett förslag på buffé

Kycklingspett, jättegoda, färdiga i olika smaker finns i frysdisken i paket om 50 st. Dom är tillagade och kan ätas som de är tas fram ur frysen på morgonen och kan stå framme för att tina.
Sallad, innehållande dinkel, quinoua, lätt torkade körsbärstomater, ruccolasallad, granatäpple och avocado.
Tomatsallad, körsbärstomater i olika färger, små mozarella-bollar, svarta oliver och basilika.
Sweetchilisås, blanda thai sweetchilisås med skivade jordgubbar.
Sashimi, laxsashimi med giri (inlagd ingefära) och soja.
Bröd, gärna några olika sorter och kanske något knäckebröd eller kex.
Ost, tex tallegio och gorgonzola.
Jordgubbar, ställ skålar med vaniljkesella, balsamvinäger och råsocker att doppa gubbarna i.
Macarons, i olika färger och smaker att servera till kaffet.

Pasta med svampsås och färsk lammkorv!




En riktigt god och enkel pastarätt som fungerar utmärkt utan korv som vegetariskt alternativ.

4 port

Hemmagjord pasta (se recept) eller färsk tagliatelle
8 st färska lammkorvar
300 g champignoner
2 chalottenlökar
1 msk smör
1,5 dl vatten
1,5 - 2 svampbujongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
1 tsk tryffelolja
vitpeppar
cayennepeppar
riven parmesanost
timjan

Hur!

Skiva svampen och stek tills vätskan kokat in, lägg över i en kastrull med smör och fint hackad lök och låt svettas en stund. Tillsätt vatten och buljong och låt koka 5 min, tillsätt grädde och soja låt koka på svag värme 10 min smaka av med peppar. Stek korven och koka pastan.
Just innan servering blanda ner tryffeloljan i såsen.
Servera i varma tallrikar med riven parmesan, lite timjan och några varv med pepparkvarnen.

Hemmagjord pasta!

Att göra hemmagjord pasta är inte så svårt som man kan tro, och det blir fantastiskt gott. Gör man degen dagen innan så tar det heller inte lång tid att göra pastan om man har en pastamaskin.





4 port

3 stora ägg (60 g)
150 g durumvete
150 g vetemjöl
1 msk olivolja
lite salt

Om du använder mindre ägg så minska lite på mjölmängden annars blir degen torr.

Hur!

Enklaste är att göra degen i matberedare, häll först i mjölet sedan äggen, kör igång matberedaren och häll i olivoljan under körning. Det går ganska snabbt degen blir lite grynig, ta upp och tryck ihop tillen fast degbit och lägg i plast i kylen att vila 1 timme.

Dela degen i 4 - 5 bitar på lätt mjölat bord, kavla eller använd pastamaskin, pudra på lite mjöl mellan varven om pastan blir kladdig.

Koka pastan i lättsaltat vatten några minuter tills den är al dente, låt den rinna av väl i durkslag!

Lyxig hamburgare med butternutpumpa!



Hemmagjorda hamburgare är supergott, här är en variant med halloumi, guacemole och ugnsbakad butternutpumpa!

4 port

600 g lammfärs eller nötfärs
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olja eller smör

1 butternutpumpa
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar

2 avocado
1/2 - 1 lime
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
salt

4 hamburgerbröd
halloumi
sallad
tomater
röd lök
grön jalapeño

Hur!

Blanda färsen med ägg, senap, salt och peppar, forma till 4 hamburgare och stek eller grilla. Dom blir godast om dom är lite rosa i mitten, ett tips är att bryna dom runt om och ställ in i ugnen på 150 grader tills dom är klara.

Dela pumpan och ta bort kärnorna och skalet, skär i klyftor, strimla chilin och skär vitlöken i skivor. Lägg pumpan i en form, strö på chili, vitlök, salt, peppar och ringla över oljan. Sätt in i ugnen 200 grader ca 20 min tills pumpan blivit mjuk. 

Mosa avocadon och blanda i saften av limen, pressad vitlök, sambal oelek och salt.

Skiva halloumin och stek i lite olja. Stek gärna även bröden lite grann.

Skiva tomater och rödlök, dela salladen i mindre bitar.

Lägg upp på tallrikar eller ställ fram tillbehören i skålar så får var och en göra sin egen hamburgare!

Örtträdgård!



Äntligen har det blivit tillräckligt varmt för att få ut de första kryddväxterna!
Tycker inte att det är särskilt roligt att rensa i rabatter så jag har bara en och i den odlar jag endast örter och ätbara blommor! Först ut blev rosmarin och chili, persiljan och gräslöken klarade sig från förra året!

Grillade örtmarinerade lammracks med potatissallad!






Nu börjar det varmt och man kan äntligen börja grilla!

4 port

800 g lammracks
1,5 dl hackade färska örter tex rosmarin, timjan och persilja
2 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
salt och peppar

600 g färskpotatis
10 - 15 lätt-torkade körsbärstomater
svarta oliver
75 g fetaost
0,5 dl god olivolja
svartpeppar
1 näve ruccolasallad eller spröd salladsblandning

2 dl lättcremefraich
1 pressad vitlöksklyfta
1 - 2 msk citronsaft
salt och peppar

Hur!

Putsa lammracksen från senor och dela i 4 delar. Riv skalet på 2/3 av citronen, finhacka vitlöken, hacka ihop citronskal, vitlök, örter, 2 msk olivolja, 2 msk citronsaft samt salt och peppar. Gnid in kötter med örtblandningen och låt stå i kylen, gärna några timmar.

Dela potatisen i 2 eller 4 delar koka och låt svalna något. Blanda ner tomater, oliver, olivolja och vrid några varv med pepparkvarnen vid servering blanda ner fetaosten och salladen.

Blanda ihop såsen, smaka av med salt och peppar.

Grilla köttet och servera med den goda potatissalladen och såsen!

Hälleflundra med dillslungad potatis!



4 port

800 g hälleflundra
50 g smör
färskpotatis
dill
1 knippe sparris
12 st körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
2 dl riven pepparrot

Dela fisken i 4 bitar, salta och peppra, stek i 25 g smör ett par minuter på varje sida, stek inte för länge då blir fisken torr.
Koka potatisen med ett par dillkvistar, låt ånga av lite lägg sedan i 25 g smör i kastrullen och låt smälta lägg i 1 dl grovt hackad dill och rör om försiktigt.
Bryt av nederdelen a sparrisen och lägg i en form tillsammans med tomaterna, skiva vitlöken och strö över häll på olivolja och lite flingsalt. Ställ in i ugne i 200 grader 5 - 10 minuter.
Servera med riven pepparot och kanske lite skirat smör!

Glömd kyckling med sparris och saltkokt potatis!





Den här goda kycklingen kom till en sommar för flera år sedan och har sedan dess varit en stor favorit. Jag hade lagt kyckling i marinad på fredag eftermiddag för att ta med ut i båten för grillning på kvällen, men den blev kvar i kylskåpet hemma! Minnet är ju inte alltid på topp... Så det blev grillning hemma på söndagen istället av välmarinerad kyckling som vi nu upptäckte hade blivit alldeles mör och god.

4 port

4 kycklingfiléer
1,5 dl soja typ Kikkoman
0,5 dl olivolja
1 msk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära

Blanda ihop marinaden och lägg i kyckllingen, låt marinera 2 dygn.
Om du har lite bråttom kan du dela på filéerna i 4 delar på längden och marinera några timmar eller till nästa dag och gör grillspett, passar utmärkt på bufféen med lite sesamfrön på och är goda både varma och kalla.

Grilla kycklingen eller ugnsstek.

Tillbehör

1 knippe sparris
8 skivor lufttorkad skinka, Parma eller liknande
600 - 800 g små färskpotatis eller delikatesspotatis
1 dl grovsalt
2 dl crème fraiche paprika chili
1 vitlöksklyfta

Bryt av änden av sparrisen och linda in sparrisarna en eller två i en skiva skinka, grilla tillsammans med kycklingen några minuter på varje sida eller stek i stekpanna.
Lägg potatisen oskalad i en kastrull häll på saltet, häll på vatten så att de översta potatisarna ligger ovanför vattenytan koka utan lock på hög värme, när de är klara häll av vattnet och lägg i en skål utan att täckas över skalet blir lite skrynkligt och vitt av saltet.
Blanda ihop crème fraiche och pressad vitlök.

Servera med en god sallad!