En riktigt god och enkel fisksoppa
4 port
1 nät blåmusslor (kan uteslutas)
200 g lax
200 g vit fisk tex torsk eller sej
100 g skalade räkor
2 st chalottenlök
2 st vitlöksklyftor
10 cm purjolök
1 morot
2 potatisar
2 msk smör
5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
1,5 - 2 fiskbuljongtärning
vitpeppar och salt
Hur?
Skrapa rent musslorna (släng de som inte stänger sig eller har trasigt skal), hacka shalottenlöken och vitlöken.
Fräs löken genomskinlig i smör i en stor kastrull, tillsätt vatten, vin och fiskbuljong låt koka ihop någon minut tillsätt musslorna och koka i ca 5 minuter.
Lyft ur musslorna, släng skalen spara några för dekoration (musslor som inte öppnat sig ska slängas).
Skala och skär potatisen i cm-stora kuber, skär morot och purjolök i smala stavar.
Skär fisken i bitar.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen tillsätt grädden och låt koka upp igen, tillsätt potatis och morot låt koka på låg värme ca 10 minuter tills potatisen mjuknat, smaka av om salt och peppar eller mer vin eller fiskbuljong behövs.
Hit går bra att förbereda.
Vid servering tillsätt purjolöken låt koka 2 minuter tillsätt fisken och musslorna låt soppan få ett uppkok, dra av från spisen lägg i räkorna och servera.