Halloumi och grön sparris!



Stekt halloumi och sparris är kanongott antingen som förrätt med ett gott bröd, olivolja och flingsalt eller som tillbehör till grillat eller på buffén!

Kyckling med vitlök, citron, klyftpotatis och tryffelsås!






En supergod kyckling som är snabb och enkel att göra!

2 port

2 kycklingfileer, gärna majskyckling
2 vitlöksklyftor skivade
4 skivor citron
rosmarin
cayennepeppar
svartpeppar
salt
3 - 4 potatisar
paprikapulver
några coctailtomater
olivolja
1/2 halloumi i skivor
1/2 knippe sparris
1 dl gräddfil
1 dl cremefraich
1 tsk tryffelolja
salt och peppar
Hur!

Lägg folie i en långpanna (enklare att göra rent) sätt ugnen på 200 grader.
Skär 2 snitt i varje filé tryck ner skivor av vitlök i snitten, lägg kycklingen på plåten och krydda med rosmarin, cayenne, salt och peppar lägg slutligen på skivorna av citron.
Skölj eller skala potatisen (en smaksak) skär den i klyftor och lägg runt kycklingen, krydda med salt, peppar och lite paprikapulver. ringla slutligen lite olivolja över både kyckling och potatis.
Ställ in i ugnen 15 minuter, lägg på tomaterna och låt stå ytterligar 5 - 10 minuter, skär i kycklingen för att se om den är klar.
Rör ihop gräddfil, cremefraich och tryffelolja smaka av med salt och några vred på pepparkvarnen.
Stek sparris och halloumi i olivolja.

Grillad mango med parmaskinka



Grillad mango är en höjdare, ät som förrätt eller till grillat kött, korv kyckling....., enkelt att ha med ut i båten eller husvagnen.

1 mango ger ca 6 bitar.
1 mango
6 skivor lufttorkad skinka

Hur
Dela mangon i 6 delar på längden, låt skalet vara på annars faller den lätt sönder på grillen. Vira in bitarna i en skiva parmaskinka och grilla.

Pizza med rester av stek och coleslow



Pizza är kanon att göra på rester, den här gången blev det på rester av oxrulle och några förskrämda ostbitar, glömde fota den goda pizzan innan gamarna hade satt tänderna i den!!

Det här räcker till 2 runda pizzor eller en plåt, sätt ugnen på 250 grader.

Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl 37 gradigt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6 - 7 dl vetemjöl

Smula ner gästen i en bunke tillsätt lite av vattnet och rör om tills gästen har löst sig, tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet blande ner mjölet och rör om till en smidig lite kladdig deg, låt gäsa i 45 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig, kavla ut den i rundlar eller på en bakplåt.

Under tiden som degen gäser så förbereds övriga ingredienser.

Tomatsås
1,5 dl chunky salsa medium (taco sås)
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja

Blanda ihop i en skål

Topping
150 g kött skuret i strimlor
1 kabanosskorv skivad
1/2 rödlök skivad
2 vitlöksklyftor skurna i tunna skivor
100 g getost delad i mindre bitar
10 stsvarta oliver
6 cocktailtomater
riven ost

Bred tomatsåsen på degen, fördela toppingen och avsluta med osten, baka i ugnen 250 grader 10 - 15 minuter.

Torsk med krabba och saffranssås



Det här är en snabblagad god fiskrätt som går bra att förbereda, torsken går naturligtvis bra att byta ut till någon annan vit fisk, det är också en rätt som är lätt att göra till många.

2 port

400 g torsk
1/2 krabba (kan uteslutas)
1 burk creme fraich saffran tomat
1/2 dl vitt vin
1/2 fiskbuljongtärning
salt peppar
körsbärstomater

Hur!
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela torsken i två bitar och lägg i en smord form, salta och peppra. Ta ur köttet ur krabban och fördela över fisken.
Blanda ihop creme fraich och vin, smula ner fiskbuljongtärningen och bred ut blandningen över fisk och krabba och toppa med några tomater. Hit går bra att förbereda.
Gratinera i ugnen 15 - 20 minuter, servera med kokt potatis och en sallad.

Coleslow




Det är alltid gott med en coleslow.
Den blir bara godare av att stå till sig så gör den gärna så att den får stå till sig en dag eller två.

7 dl finstrimlad spetskål eller vitkål
1 morot finstrimlad eller riven
1 liten rödlök finstrimlad
1 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs (kan uteslutas om man vill ha en lite smalare variant)
2 msk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
salt och peppar efter smak

Blanda alla ingredienser i en skål och rör om väl!
2 pressade vitlöksklyftor

Räkor med glasnudlar, rostad vitlök och mangosalsa


4 port

Räkor med glasnudlar
400 g skalade räkor
1 paket glsnudlar à 100 g
6 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 msk fisksås
6 st torkade piripiripeppar eller lite chiliflakes

Mangosalsa
1 mango
1 spansk röd peppar
1 stjälk selleri
1/2 kruka koriander
2 msk risvinäger
1/2 pressad lime

Hur?
Börja med att göra mangosalsan.
Skär mango i kuber, hacka pepparn, skär sellerin i strimlor, hacka koriandern grovt och rör ihop allt i en skål med vinäger och lime, låt gärna stå att dra en stund innan servering.

Lägg nudlarna i blöt enligt förpackningen och kyl ner ställ åt sidan.
Skala vitlöken och skär i tunna skivor, häll oljan i en kastrull och fräs vitlöken några minuter, den skall bli ljusbrun passa så att den inte bränns det går snabbt på slutet. Ta upp vitlöken och låt rinna av på hushållspapper.
Ställ tillbaka kastrullen med oljan på plattan och lägg i piripirin några minuter lägg sedan ner räkor, nudlar och fisksås låt bli varmt.

Lägg upp på tallrikar strö vitlöken över nudlarna!
Mums!!

Mangosalsa



Mangosalsa!

En het och fruktig salsa som passar till grillat, både fisk och kött.

1 mango
1 spansk röd peppa
1/2 kruka koriander
1/2 rödlök
1/2 pressad lime

Skär mango i kuber, hacka pepparn, koriandern och löken, rör ihop allt i en skål med lime, låt gärna stå att dra en stund innan servering.

Fisksoppa




En riktigt god och enkel fisksoppa

4 port

1 nät blåmusslor (kan uteslutas)
200 g lax
200 g vit fisk tex torsk eller sej
100 g skalade räkor
2 st chalottenlök
2 st vitlöksklyftor
10 cm purjolök
1 morot
2 potatisar
2 msk smör
5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
1,5 - 2 fiskbuljongtärning
vitpeppar och salt

Hur?

Skrapa rent musslorna (släng de som inte stänger sig eller har trasigt skal), hacka shalottenlöken och vitlöken.
Fräs löken genomskinlig i smör i en stor kastrull, tillsätt vatten, vin och fiskbuljong låt koka ihop någon minut tillsätt musslorna och koka i ca 5 minuter.
Lyft ur musslorna, släng skalen spara några för dekoration (musslor som inte öppnat sig ska slängas).
Skala och skär potatisen i cm-stora kuber, skär morot och purjolök i smala stavar.
Skär fisken i bitar.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen tillsätt grädden och låt koka upp igen, tillsätt potatis och morot låt koka på låg värme ca 10 minuter tills potatisen mjuknat, smaka av om salt och peppar eller mer vin eller fiskbuljong behövs.
Hit går bra att förbereda.
Vid servering tillsätt purjolöken låt koka 2 minuter tillsätt fisken och musslorna låt soppan få ett uppkok, dra av från spisen lägg i räkorna och servera.