Flädersaft

 
Nu står flädern i full blom och det är tid för att göra flädersaft, gott och svalkande en varm sommardag!
Tips! Blanda saften med mineralvatten, lägg i några isbitar och garnera med mynta.
 
30 st blomklasar
3 citroner
1,5 l vatten
1,2 kg socker
50 g citronsyra
2 msk riven ingefära
 
Hur!
 
Tvätta citronerna och skiva tunt, varva blommor och citroner i en spann eller stor bunke.
Koka upp vattnet häll i socker och citronsyra, rör om tills det lösta sig, lägg i ingefäran och häll över blommorna.
Låt svalna, täck sedan med lock och förvara svalt i 3 dagar.
Sila saften och häll upp i flaskor, förvara i kylen eller frys in.

Giri, inlagd ingefära

 
Inlagd ingefära är gott till mycket annat än sushi t ex gravad lax, grillad fisk eller kyckling.
Ingefäran är enkel att göra och blir mycket godare än den som man köper på burk och håller sig ett par veckor i kylen.
 
150 g ingefära
5 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl socker
1 tsk salt
 
Hur!
 
Skala och skiva ingefäran tunt, koka upp vattnet, lägg i ingefäran och låt koka upp igen, dra kastrullen från plattan och låt stå i 10 min, häll sedan av vattnet.
Värm vinäger i en kastrull och lös upp sockret och saltet under omrörning, lägg ingefäran i en glasburk, häll på lagen och ställ i kylen.
Går bra att äta direkt men blir godare om ingefäran fått stå ett dygn.
 

Ravioli med spenat och gorgonzola

          
 
Att göra egen ravioli är lite pilligt men blir jättegott, här är en variant med gorgonzolafyllning. Servera raviolin med stekt kycklingfilé och en god sallad.
 
4 port
 
1 sats pastadeg se hemmagjord pasta
1 påse färsk bladspenat
200 g gorgonzola
100 g ricotta ost
50 g valnötter
1 ägg
 
1 chalottenlök
smör
1/2 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
150 g gorgonzola
Svartpeppar
 
Hur!
 
Förväll spenaten i 2 minuter, spola i kallt vatten, krama ur vätskan och finhacka. Hacka nötterna och blanda ihop spenat,  gorgonzola, ricotta och nötter i en skål. Vispa upp ägget.
Kavla ut degen i tunna remsor, klicka på ostmassa i en rad efter ena långsidan, skär sedan tvärs, pensla med ägg runt om och vik sedan över pastan och tryck till så att det blir tätt runt om.
Koka i ca 2 minuter.
 
Hacka löken och fräs i kastrull med lite smör, tillsätt vatten och fond låt puttra några minuter. Häll i grädden, låt koka upp, tillsätt gorgonzolan, koka på svag värme några minuter smaka av med peppar.
 
Servera raviolin med gorgonzolasås, kyckling och en god sallad.

Hemmagjord lammkorv

                
 
Att göra egen korv är inte alls svårt och det blir kanongott, det som är lite knöligt är att mala köttet om du inte har en bra köttkvarn, men det går lika bra att använda färdig färs. Det låter som att det är mycket starka kryddor i korven men den blir inte så stark som man kan tro.
 
600 g nötkött (t ex högrev)
600 g lammkött (t ex bog)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
2 röd chilipeppar
2 msk sambal oelek
1 tsk chiliflakes
1 tsk tabasco
1 msk paprikapulver
2 tsk jodfritt salt
1 tsk svartpeppar
2 msk honung
2 msk liquid smoke
1 1/2 dl just öl
Olivolja
Fjälster
 
Hur!
 
Skölj rent fjälstren enligt förpackningen.
Finhacka lök, vitlök och selleri, stek glansigt i 2 msk olja. Tillsätt hackad chili, sambal oelek, chiliflöakes, tabasco och paprikapulver, låt fräsa någon minut och kyl sedan ner så att det blir kallt.
Putsa köttet och skär i tärningar, blanda med saltet och mal i köttkvarn, Blanda med lökblandningen och mal ytterligare en gång.
Blanda det malda med resten av ingredienserna och blanda ordentligt i en hushållsmaskin med degkrok i ca 10 minuter.
Provstek en klick färs och smaka av.
Stoppa i fjälster, bind med steksnöre till ca 10 cm långa korvar, låt hänga och torka i rumstemperatur ca 1 timme, lägg i plastpåsar och förvara i kyl upp till ett dygn eller frys ner.
Grilla eller stek korven.
 

Krabba och primörer i rispapper!

 
Detta är så gott... och enkelt... och jaa även väldigt nyttigt!! Perfekt som förrätt under tiden som man grillar!
Såsen kommer från min kära svägerska!
 
4 port
8 st rispapper ( finns i asiatiska hyllan)
1 burk krabba
1 tsk grön curry
1 hackad röd peppar
1/2 pressad lime
2 morötter
4 sparrisar
1 stjälkselleri
1/2 rödlök
Koriander
 
Sås
2 msk fisksås
2 msk risvinäger
1/2 pressad lime
1 hackad chili
1 pressad vitölsklyfta
1 msk hackad koriander
1 msk hackad mynta
 
Hur!
 
Blanda alla ingredienser till såsen.
 
Häll av vattnet från krabban och blanda med curry, peppar och lime.
Strimla morötter, sparris, selleri och lök fint.
Lägg rispapper i vatten enligt förpackning och fyll med grönsaker och krabba, rulla ihop och lägg på ett fat.
 
Servera med såsen att doppa i.
 

Strawberry daiqiuri

 
GLAD MIDSOMMAR!!
 
Midsommar är jordgubbar så varför inte en härlig jordgubbsdrink att läska sig med efter dansen runt midsommarstången! Drinken smakar jättegott även utan rom.
 
4 glas
 
1 liter jordgubbar
2 dl mörk rom
1 - 2 dl sockerlösning (beroende på hur söta gubbarna är)
1 lime
Sodavatten
Krossad is
Några myntablad
 
Spara 4 jorgubbar för dekoration rensa resten. Kör jordgubbar sockerlösning och saften av limen i en mixer eller matberedare till en slät kräm, häll upp i en kanna och ställ in i kylen så att den blir riktigt kall.
Häll i romen och rör om ordentligt.
Lägg krossad is i glasen, häll på jordgubbsblandningen och fyll på med lite sodavatten, garnera med jordgubbar och mynta.

Grillad tonfisk med kronärtsskocka

 
Grillad tonfisk är riktigt god sommarmat och enkel att grilla, här har den fått sällskap med kronärtskocka, avocado med sojasås och en sallad.
 
4 port
 
4 skivor tonfisk
Sesamfrön
Salt och peppar
 
4 kronärtsskockor
Olivolja eller smör
Flingsalt
 
2 avocado
 
blandad sallad
tomater
2 msk pumpakärnor
 
Hur!
 
Salta och peppra fisken, strö på ordentligt med sesamfrön och klappa in.
 
Koka kronärtsskockorna 30 - 40 minuter beroende på storlek, dela i halvor och gröp ur håret och de innersta bladen, häll i lite olivolja och flingsalt i skålen som billdats.
 
Dela avocadon i halvor, häll i sojasås i kärngropen.
 
Stek pumpakärnorna i torr stekpanna några minuter, blanda ihop salladen och strö över pumpakärnorna.
 
Grilla eller stek tonfisken på ganska hög värme 1 minut på var sida, den ska vara röd i mitten, servera med tillbehören.
 
 

Fröigt knäckebröd

 
Ett jättegott lättlagat knäckebröd med mycket frön som passar superbra till ostbrickan!
 
2,5 dl kärnvetemjöl fullkorn
2,5 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrö
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 tsk salt
3,5 dl vatten
Flingsalt
 
Hur!
 
Blanda alla torra ingredienser utom flingsalt i en bunke, tillsätt vattnet och rör om till en jämn smet, den ska vara lite lös och klistrig. Bred ut degen på 2 plåtar med bakplåtspapper och strö på flingsalt.
Grädda knäckebrödet i varmluftsugn i 160 grader 20 minuter.
Ta ut plåtarna, skär knäckebrödet i bitar, sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 50 minuter tills knäckebrödet fått fin färg.

Kycklingtortillas med guacomole




Tortillas är alltid lika gott och går att variera i det oändliga, här är en god variant med kyckling!

4 port

1 förpackning soft tortillas medium size
600 gram kycklingfilé
1 röd lök
1 röd paprika
2 msk olivolja
Taco krydda eller fajita krydda (finns många sorter att välja på i kryddhyllan)

2 st avocado
2 st vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 pressad lime
Salt

Sallad
Tomater
1/2 röd lök

1 påse tortilla chips (gärna med lite smak)
1 dl riven ost typ präst eller liknande
Grön stark jalapeño

Hur!

Skär kycklingen och paprikan i strimlor, skär löken i mindre klyftor, stek i olja tillsammans med kryddor, lägg i en uppvärmd skål.

Mosa avocadon och blanda i pressad vitlök, sambal oelek och lime, smaka av med salt.

Skär tomater i mindre bitar, skiva löken och blanda ihop med salladen.

Varva chips, ost och jalapeños i en ugnsfast skål, ställ in i ugen i 150 grader tills osten smält eller värm snabbt i micron.

Värm bröden enligt förpackningen, servera i skålar för var och en att göra sin egen tortilla! 

Grillad fläskytterfile med potatissallad!




Gott och enkelt att göra även till många, funkar bra att förbereda så varför inte pröva till midsommar!

4 port
600 - 800 gram fläskytterfile
Marinad med hickorysmak

600 gram färskpotatis
1 knippe sparris
10 st körsbärstomater
1 röd lök
150 gram chévre
1/2 dl olivolja
salt och peppar

Hur!

Skär köttet i skivor och marinera några tilmmar i kylen.

Tvätta potatisen och koka, låt sedan svalna och dela i 2 eller 4 bitar.
Skär sparrisen i bitar och koka 2 minuter skölj i kallt vatten, dela tomaterna i halvor, skiva rödlöken.
Blanda allt försiktigt i en skål tillsammans med olja, salt och peppar, dela osten i mindre bitar och strö över salladen. Ställ i kylen tills det är dags att grilla.

Jordgubbar!



Nu är det äntligen jordgubbstider!!

Svenska söta jordgubbar kan man äta hur mycket som helst! Jordgubbar med grädde eller glass är ju naturligtvis en klassiker men pröva att doppa i råsocker och en god balsamvinäger eller vaniljkesella!! Mums!

Grillad marulk med bulgur och mangosalsa!




Nu blev det grillad marulk igen, det är så supergott!

4 port

4 bitar marulk
1/2 dl olivolja
1 msk chipotlepasta
1 tsk chiliflakes

Bulgur mix
1/2 paket mozzarellabollar

1 mango
1/2 kruka koriander
1/2 röd lök
1/2 knippe gräslök
1 röd chili
1 lime

Blandad sallad

Blanda marinaden och pensla fisken låt stå i kyl några timmar.

Skär mangon i mindre bitar hacka koriander, chili och lök, blanda samman och pressa i lime.

Koka bulgur enligt paketet, låt svalna något och rör ner mozzarellan.

Grilla fisken och servera med tillbehören.

Pizza med grillat fläskkött och sparris!




Den här gången blev det pizza på rester ifrån gårdagens grillning,blev riktigt gott med lite barbequesmak dels från köttet men hade även i grillsås.

Det här räcker till 2 runda pizzor eller en plåt, sätt ugnen på 250 grader.

Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl 37 gradigt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6 - 7 dl vetemjöl

Smula ner gästen i en bunke tillsätt lite av vattnet och rör om tills gästen har löst sig, tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet blande ner mjölet och rör om till en smidig lite kladdig deg, låt gäsa i 45 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig, kavla ut den i rundlar eller på en bakplåt.

Under tiden som degen gäser så förbereds övriga ingredienser.

Sås
3 msk tomatpure
3 msk chilisås
2 msk olivolja
1/2 dl färdig barbeque sås med hickorysmak
1 msk oregano

Topping
200 gram grillat kött
6 st sparrisar
1 tomat
1 mozzarella
1/2 rödlök

Blanda ihop såsen.

Skär kött, tomat mozzarella och rödlök i skivor, dela sparrisen i bitar.

Bred på såsen på pizzabottnarna och fördela toppingen baka i ugn i 250 grader 10 - 15 minuter.

Grillad lax med primörer i paket!




Det här är ett suveränt sätt att grilla fisk på eftersom den lätt faller söner på grillgallret, vill du ha en hel middag i paketet lägg då även i kokt färskpotatis.

4 port

600 g lax
1/2 dl olivolja
2 msk  chipotle pasta
4 spröda morötter
4 sparrisar
4 vårlökar
4 msk smör
4 msk vitt vin

Skär laxen i bitar, blanda ihop olja och chipotle pasta lägg i en skål med laxen att marinera i kylen några timmar.

Dela morötter och sparris i halvor, förväll 2 minuter. fördela fisk, grönsaker, smör och vin i folieark tillslut arken så att det är helt tätt.

Lägg på grillen ca 5 minuter, servera med färskpotatis och en god sallad.

En jättegod svalkande drink på vattenmelon och rom!



En riktigt god sommardrink som funkar lika bra utan rom som alkoholfritt alternativ.

En 1/2 melon räcker till 4 drinkar.

Vattenmelon
Vit rom
Is

Ta bort skalet på melonen och skär köttet i bitar, mixa i en blender eller matberedare, späd med lite vatten om konsistensen känns för tjock. Häll upp i en kanna och ställ i kylen så att det blir riktigt kallt.

Häll upp 6 cl rom i ett glas, rör om melonsaften och fyll upp glaset toppa med några isbitar. 

Pasta med oxfilé och tryffelparmesan!



Snabblagad busenkel lyxpasta!

4 port

Spaghetti eller annan pasta
4 bitar oxfilé
1 dl riven parmesanost
1 msk tryffelolja
1 msk olivolja
basilika
salt och peppar

Blanda parmesanosten med tryffelolja och olivolja, koka pastan. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen, blanda ner osten lite snabbt och lägg upp på tallrikar tillsammans med kött och basilika, dra några varv med pepparkvarnen över.

Marinerad kyckling med potatsissallad och senapscreme




En god sommarmiddag som äts kall vilket gör att den går utmärkt att förbereda för att tas fram när gästerna kommer. Kycklingen blir godast om den får marinera i 2 dagar i kylen.

10 personer

2 kg bröstfilé av majskyckling
1 dl olivolja
1 dl soja
2 msk sambal oelek
2 msk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor

2 kg färskpotatis
1 knippe sparris
1 rödlök
1 påse ruccola
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

5 dl crème fraiche
3 msk dijonsenap
1/2 tsk cayennepeppar
salt
1/2 dl finhackad färsk timjan

1 kg körsbärstomater
1 påse mozzarellabollar
några blad basilika

Hur!

Stek kycklingen i ugnen, 200 grader i ca 30 minuter kontrollera att den är genomstekt, låt svalna.

Tvätta potatisen, dela sparrisen i 3 delar. Koka potatisen, låt svalna och skär den i 2 eller 4 delar. Koka sparrisen i 2 minuter skölj i kallt vatten, skiva rödlöken tunnt. Blanda ihop potatis, sparris, lök, olivolja och kryddor, rör om försiktigt. Hit går bra att förbereda.

Blanda ihop crème fraiche med senap och kryddor, ställ in i kylen någon timme.

Lägg tomater och mozzarella i en skål.

Skär kycklingen i bitar, blanda ner ruccola i potatissalladen och servera med sås, tomater och ett gott bröd, tex det goda brödet.

Färskpotatis med pesto



Grillat är gott!! Fläskkött och korv passar jättebra på grillen här har vi grillat marinerad fläskytterfilé och färsk chorizo med tomat och mozzarellasallad och färskpotatis som fått gona till sig i hemmagjord pesto. Koka potatisen och låt den ånga av något rör ner pesto och låt stå 10 minuter under lock.

Pesto
1 kruka basilika
25 g pinjenötter
1 hackad vitlöksklyfta
1/5 dl rivwen parmesanost
1 dl olivolja

Kör basilika, nötter och vitlök i matberedare, tillsätt oljan under gång lite i taget tillsätt osten.

Brieost med kanderade nötter



Supergott med dom söta nötterna till osten, passar utmärkt på buffén!

1 brieost
1 - 1,5 dl grovt hackade blandade nötter tex valnöt, hasselnöt och cashew.
2 msk flytande honung
0,5 dl råsocker

Lägg allt i en kastrull med släpplättt beläggning, låt koka upp så att sockret smälter under omrörning, passa så att det inte bränner. Häll ut blandningen på ett bakpapper coh låt svalna, bryt sönder i mindre bitar och lägg på osten.

Tomat och mozzarellasallad



En riktigt härlig sallad som passar till det mesta, eller som lunch med bara lite god lufttorkad skinka och en bit bröd till!

Blandade små tomater
mozzarellabollar
färsk rödlök
Basilika
Svarta oliver
Några droppar god olivolja
Flingsalt

Blanda ihop i en skål klart!!

Hur mycket? Till 4 pers 500 g tomater och en påse mozzarella, låter mycket men jag lovar det går åt!!!

Pasta med tonfisksås



En supergod enkel pastarätt!

4 port

Spaghetti
1 burk tonfisk i vatten
1/2 dl gröna oliver utan kärna, skivade
2 st schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk hela körsbärstomater i tomatsås
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 - 3 msk balsamvinäger
1 - 2 tsk oregano
1/2 tsk tabasco
salt
Parmesanost

Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken, låt svettas i en kastrull. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, balsamvinäger, oregano och tabasco. Låt såsen koka på svag värme 1 - 1,5 timme, tillsätt tonfisk och oliver, låt koka upp. Smaka av med kryddorna och servera med lite riven parmesanost och spaghetti.

Hallonmojito!



Härligt svalkande gott!

6 cl ljus rom
1/2 lime
1 msk sockerlag
Bladen från 2 - 4 myntakvistar
6 st hallon
Sodavatten
Is

Muddla myntabladen med sockerlag och pressad lime, häll i rom, hallon och is, toppa med sodavatten!

Oxfilé med tryffelpotatis och whiskysås



Det här potatismoset är helt underbart gott!

4 port

4 bitar oxflié
Salt och peppar
Olja

800 g potatis av mjölig sort
2 dl mjölk
3 msk smör
1 dl riven parmesanost
1 msk tryffelolja
Salt och peppar

1 chalottenlök
1 tsk smör
1/2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl lätt cremé fraiche
2 msk soja
2 msk whisky

Hur!

Skala och koka potatisen och låt ånga av något, värm mjölken, mosa ihop potatisen med mjölk till en lagom konsistens, ska vara lite lös. Tillsätt smör och ost smaka av med tryffelolja, salt och peppar.

Finhacka löken och stek lätt med smöret i en kastrull, tillsätt vatten och buljong, låt koka några minuter. Tillsätt cremé fraiche, soja och whisky låt koka på svag värme 5 min, smaka av.

Stek köttet och servera med potatismos, sås och lite grönsaker.

Pasta med färsk chorizo och tryffelpesto

                                  


Snabbt och enkelt! Nu finns det hur mycket goda korvar som helst att välja på i butikerna, hitta din egen favorit!

4 port

Linguini godast med hemmagjord eller färsk
4 - 8 korvar (beroende på storlek)
1 knippe sparris
8 mindre tomater
Parmesanost
1/2 kruka Basilika
Tryffelpesto

Koka pastan, stek under tiden korven lägg undan å håll varmt stek sedan sparrisen och tomaterna några minuter i fettet från korven. Blanda pastan med pesto och lägg upp på tallrikar toppa med korv, sparris, tomater, basilika och lite riven parmesanost