Grillad oxytterfilé med färskpotatissallad

 
 
     
 
 
När man är ute på sjön är det kanonbra med färdigmarinerat kött som är vakuumförpackat, det tar mindre plats, risken för kladd i kylen är minimal men framförallt enkelt att bara öppna paketet vid grillen och bara grilla på!
 
En potatissallad funkar alltid, koka lite färskpotatis, låt ånga av något, lägg i vad du har till hands t ex några tomater, sockerärtor, fetaost häll på lite olivolja salt och peppar.
 
En god enkel sås som passar till allt grillat är 1 burk créme fraich paprika chili, pressa i 1 vitlöksklyfta krydda med lite chilipeppar om du vill ha mer hetta och rör om.
 
 

Jordgubbstårta!

 
En riktigt härlig sommartårta!
 
1 tårtbotten i 3 delar
2,5 liter jordgubbar
2 dl blåbär
3 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
1,5 dl yogurt naturell
 
Rensa jordgubbarna och dela dom i stora bitar, blanda ihop lemoncurd och yogurt.
Bred ut hälften av lemoncurdblandningen på första tårtbottnen, fördela sedan hälften av jordgubbarna, gör likadant med nästa lager. Lägg på sista tårtbottnen, vispa grädden och bred över, garnera med blåbären!

Lasagne med lammfärs och getost!

 
En riktigt god lasagne!
 
4 port
 
Lasagneplattor, färska eller torkade
 
500 g  lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 g körsbärstomater på burk
2 msk balsamvinäger
1 - 2 tärningar grönsaksbuljong
Svarttpeppar och rosmarin
 
1 liter mjölk
2 msk smör
2 msk mjöl
Salt och vitpeppar
 
2 hg getost typ chevre
 
Hur!
 
Fräs färsen och ställ åt sidan, hacka löken och stek glansig i lite olja, tillsätt tomater balsamvinäger och grönsaksbuljong, låt koka på svag värme 20 minuter, tillsätt färsen och låt koka ytterligare 5 minuter smaka av med kryddorna.
 
Smält smöret i en kastrull rör ner mjölet och vispa i mjölken, låt koka upp salta och peppra.
 
Dela osten i bitar, smörj en form och varva såserna med lasagne plattor och ost, avsluta med bechamelsås och ost, strö på lite rosmarin, gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter om det är färsk pasta, annars enligt förpackning.
 
Servera med en god sallad!

Black Russian

 
En gammal goding till drink! Smaskens på fördäck i solnedgången!
 
4 cl vodka
2 cl Kahlúa
is

Sommar!

 
Jag önskar er alla en härlig sommar! Det kommer endast att vara lite sporadiskt med inlägg under resten av juli månad. Här är en härlig bild från Härön, det blåser ganska friskt men solen skiner!

Pasta med kantarellsås

 
Det sägs att det kommer att bli massor av svamp i år, alltid något positivt ut av det dåliga sommarvädret, här kommer en kanongod pastasås på kantareller!
 
4 port
1 burk kantareller eller 3 - 4 dl färska
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
5 dl matlagningsgrädde
1 - 2 tärning svampbuljong
2 msk soja
peppar
 
Pasta efter smak
4 st goda lammkorvar
Riven parmesanost
Lite ruccola eller basilika
 
Finhacka löken och fräs genomskinlig i oljan, tillsätt svampen stek tills värtskan gått ur, tillsätt grädde buljong och soja. Låt stå och puttra på svag värme ca 10 min smaka av med peppar.
Servera med pastan , korv och sallad, strö lite parmesan över.

Fiskburgare med ugnsstekt zucchini mangosalsa och guacamole

 
Variant till den vanliga hamburgaren, mycket enkelt att göra och perfekt sommarmat!
 
4 port
 
600 g fiskfärs av vit fisk, t ex sej, kolja eller torsk
1 ägg
1 hackad röd chilifrukt
2 msk riven ingefära
2 msk fint hackad koriander
Rivet skal av 1 lime
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar eller cayennepeppar
 
1 zucchini
1 pressad vitlöksklyfta
olivolja
salt
 
Mangosalsa
 
2 st avocado
2 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1/2 pressad lime
Salt
 
Hamburgerbröd
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
olivolja
 
Sallad, tomater och skivad rödlök
 
Hur!
 
Blanda ihop fiskfärsen med övriga ingredienser, forma till 4 burgare och stek på medelstark värme 3 - 4 minuter på varje sida.
 
Skiva zucchinin tunt lägg på plåt med bakplåtspapper, fördela vitlök och salt på skivorna och ringla över lite olivolja, ställ in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader, eller tills det börjar få fin färg.
 
Mosa avocadon med vitlök, sambal oelek, lime och salt.
 
Häll lite olja på bröden och fördela den pressade vitlöken, stek i panna eller ställ in några minuter i ugnen.
 
Servera fiskburgarna i bröden tillsammans med tillbehören!

Grillad lammytterfilé med ugnsrostad färskpotatis!

 
Grillat lamm är aldrig fel och nu när det finns gott om örter i rabatten så passar det bra att göra en riktigt god örtblandning att krydda både kött och potatis med.
 
4 port
 
600 g lammytterfilé
Blandade färska örter t ex rosmarin, persilja, timjan, oregano
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 msk olivolja
rivet skal av 1 citron
 
Färskpotatis
100 g smör
lite riven ost
 
2,5 dl crème fraich
1/2 tsk tryffelolja
salt och svartpeppar
 
Sallad
 
Hur!
 
Hacka ihop de färska örterna och vitlöken det ska bli ca 1 1/2 dl.
Ta en 1/2 dl av hacket och blanda med smöret.
Blanda ihop citronskalet, olivolja, salt och peppar med resten av hacket.
Dela lammet i 4 bitar och gnid in kötter med grönskashacket, ställ åt sidan.
Tvätta potatisen, lägg i en ugnsfast form och ställ in i ugnen 225 g i 20 min, ta ut formen och fördela
smör och riven ost på potatisen och ställ in ytterligare ca 10 minuter tills potatisen är klar.
Böanda ihop crème fraich med tryffeloja, salt och peppar, låt gärna stå en stund så kommer smaken fram bättre.
Grilla lammet och servera med potatis, sås, ev överblivet vitlökssmör och en god sallad till!
 
 
 

Islatte

   
 
Iskaffe är hur enkelt som helst att göra, man behöver inte pallra sig till något café utan kan sitta på altanen och njuta.
 
Islatte
 
En dubbel espresso eller 3/4 dl starkt svart kaffe
1/2 - 1 tsk vaniljsyrup
Mjölk
Is
 
Brygg kaffet och ställ gärna in i kylen eller frysen för att svalna.
Blanda allt i ett glas och servera, passar perfekt nu på sommaren när varmt kaffe inte alltid känns så lockande.
 
eller lite lyxigare...
 
Frapino
 
En dubbel espresso eller 3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl mjölk
Ca 3 dl vaniljglass
 
Mixa ihop ingredienserna med en mixerstav eller i en mixer! 
Himmelskt gott! 

Citroncupcakes med smultronmaräng

 
Vackra och goda små bakverk!
Det kryllade av smultron i trägården så det blev en ny variant av cupcakes idag.
En grymt god topping, smultronmaräng!
 
Citronmuffins
 
120 g mjöl
150 g strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk citronsaft + rivet citronskal från en citron
40 g rumstempererat smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop mjöl, socker, bakpulver, citronskal, citronsaft och smör med en elvisp till en grynig konsistens.Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills den blandats ned i smeten. Blanda i ägget och vispa några minuter till en slät smet.
Fyll formarna till 2/3 och grädda i 15-20 minuter. Jag använda silikonformar som jag smörjde först, ett riktigt hett tips, de håller formen och är lätta att diska. Låt muffinsarna kallna och gör marängen.
 
Smultronmaräng
Man kan byta ut smultronen mot andra bär och då kan man eventuellt hoppa över att mixa bären, beroende på sort, hallon behöver t ex. inte mixas.
 
90 g äggvita
1 tsk citronsaft
40 g socker
50 g socker
100 g jordgubbar
30 g socker
 
Vispa äggvita, citronsaft och 40 g socker till ett fast skum. Tillsätt ytterligare 50 g socker och vispa till ett hårt skum. Mixa smultronen till puré och blanda sedan ner 30 g socker. Tillsätt smultronpurén i 2 omgångar under ständig vispning i marängen. Fortsätt sedan vispa till ett fast skum. Sedan är det bara att spritsa det ovanpå muffins bränna av med en gasbrännare.

Fisksoppa med lax, räkor och pilgrimsmussla

 
En enkel och god fisksoppa som går snabbt att göra!
 
4 port
 
200 g lax
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 palsternacka
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl vatten
4 dl matlagningsgrädde
2 fiskbuljongtärning
4 Pilgrimsmusslor
8 stora räkor
olivolja
chilipeppar
salt

Hur!
Skär fisken i sockerbitsstora bitar ställ in i kylen. Hacka löken, skär palsternackan i tändsticksstavar. Lägg lök och palsternacka i en kastrull och fräs några minuter i olivolja, tillsätt vinet och smula i fiskbuljongen låt koka några minuter innan vatten och grädde tillsätts. Koka 10 minuter på svag värme smaka av med kryddorna och lägg i fisken och låt koka upp.
Stek pilgrimsmusslorna och räkorna i olja krydda med chili och salt, trä upp på spett och servera till soppan tillsammans med ett gott bröd.

Misslyckad gnocchi

 
Skulle göra gnocchi på ett nytt recept innehållande jordärtsskocka, fungerade inte alls det blev bara en degig äcklig massa....
Så det blev att koka lite pasta till köttet istället, och gnocchin, jo den hamnade i komposten!
 

Kims goda müsli

 
Den här müslin brukar min dotter Kim göra, den är lätt att göra och blir riktigt gott, dessutom blir det mycket billigare än att köpa färdig om man vill ha en lite lyxigare sort som den här.
 
7 dl rågflingor
5 dl havregryn
2 dl rispuffar
1 dl linfrön
2 dl bovete
1 dl pumpafrön
1 dl tranbär
1dl  russin
1 dl rostade kokosflakes
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk honung
 
Blanda alla torra ingredienser utom kokosflakes i en bunke, koka upp vatten, olja och honung och blanda ned bunken. Strö ut blandningen på 2 bakpappersklädda plåtar och ställ in i ugnen, 175 grader i 25 minuter, rör om några gånger under gräddningen, Låt svalna och blanda ned kokosflakes, häll upp i någon fin burk.

Blomkålsris

 
Blomkålsris är riktigt gott, nyttigt och enkelt att göra. Kan användas i stället för t ex bulgur och passar suveränt till grillat!
 
4 port
 
1 stort blomkålshuvud
2 msk olivolja
2 msk smör
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad koriander
 
Skär bort stammen på blomkålen och kör i omgångar i matberedare tills det är finfördelat.
Finhacka chilin och vitlöken och stek tillsammans med blomkålen i en stor stekpanna ca 10 minuter, rör ner koriandern och servera.

Sashimi på lax

 
Sashimi är verkligen snabblagad mat! Så här på sommaren passar det utmärkt som förrätt, varför inte på stående fot under tiden som grillen går! Går bra att förbereda och täcka med plast och förvara i kylen tills det är dags att äta.
 
Det finns numer vacuumförpackad salmialax som inte behöver frysas, använder du vanlig lax ska den ha varit fryst i minst 2 dygn.
 
4 port
 
150 g lax
1 msk sesamfrön
2 msk wasabi
lite giri (inlagd ingefära)
1 lime
koriander
Soja sås
 
Hur!
 
Skiva laxen och lägg på ett fat, strö på sesamfrön, servera med tillbehören.

Cupcakes med kokos

 
Härliga cupcakes med kokos! Satsen räcker till 12 små eller 6 stora cupcakes.
 
120 g mjöl
140 g strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
40 g rumstempererat smör
1 1/4 dl kokosmjölk
1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk vaniljessens
1 ägg
 
Glasyr
250 g florsocker
80 g rumstempererat smör
1/4 dl kokosmjölk
Rostade kokosflakes eller kokosflingor
 
Hur!
 
Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samman på låg hastighet till en grynig blandning.
Blanda kokosmjölk, kokosflingor och vaniljessens och vispa sedan ned vätskan i mjölblandningen tills allt har blandats, tillsätt ägget och vispa ordentligt.
Fyll formarna till två tredjedelar och grädda i 175 grader 20 - 25 minuter, låt svalna på galler.
 
Glasyren gör du när bakverken har svalnat, rör ihop florsocker och smör till en slät smet med elvisp, sänk till låg hastighet och häll långsamt i kokosmjölken. När all kokosmjölk har blandats ned vispar du på hög hastighet ca 5 - 10 minuter, glasyren skall bli vit, lätt och fluffig.
 
Bred på glasyren på dina cupcakes och garnera med rostade kokosflakes eller kokosflingor.
 

Makrill med ingefära och chili

 
Nyfångad makrill blir till en kalas lunch i båten!
 
Några makrillfiléer
1 bit ingefära (ca 2 cm)
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chilipeppar
Salt och peppar
olivolja
 
Hur!
 
Strimla ingefära, vitlök och chilipeppar och stek snabbt i olja, ställ åt sidan.
Salta och peppra fisken stek med den köttiga sidan nedåt i olja några minuter, vänd sedan fisken och strö på ingefärsblandningen stek färdigt.
Kanongott på en knäckemacka!