Drinktilltugg, färska fikon med gorgonzola!

 
Ett gott drinktilltugg som går bra att göra ett par timmar i förväg, täck med folie och låt stå framme så kommer ostens smak fram bättre.
 
Ca 24 stycken
 
4 st färska fikon
70 g gorgonzola (eller annan mögelost)
tandpetare
 
Hur!
 
Skölj fikonen och dela i 6 bitar, skär osten i kuber, sätt ihop en bit ost och fikon med tandpetare.

Laxtartar med wasabirom!

 
Ett perfekt tilltugg till skumpan på nyårsafton!
Eller gör det som en toast och det blir en kanongod förrätt!
 
4 port eller 8 munsbitar
 
4 skivor bröd
100 g lax (som varit fryst minst 2 dygn)
2 msk wasabirom (finns i välsorterade butiker, gjort av alger)
2 msk gräddfil
koriander
 Doft av cayennepeppar
 
Hur!
 
Skär laxen i små bitar, fördela på brödet, toppa med wasabirom, gräddfil och korianer.

Hälleflundra med saffranssås och rostad vitlök!

 
Detta är kanongott och snabblagat, har fuskat med såsen och använt en smaksatt crème fraich. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Fisken går bra att byta till någon annan sort.
 
2 port
 
400 g hälleflundra
Chiliflakes
Salt och peppar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk olivolja
 
1 burk cème fraich tomat saffran
1 nypa cayennepeppar
 
Potatis och tomater
 
Hur!
 
Krydda fisken runt om med chiliflakes, salt och peppar.
Skiva vitlöken och stek den gyllenbrun i smör och olja, ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Stek fisken i vitlökssmöret/oljan, lägg i tomaterna några minuter på slutet.
Värm créme fraichen och smaka av med cayennepeppar.
Servera fisken med potatis, tomater, sås och strö vitlöken över.

Små goda kuvertbröd!

 
Dom här bröden är superenkla att göra och blir så goda, går bra att göra i förväg och frysa in.
Här är dom dekorerade med pumpafrön, men ta det som du tycker om t ex sesamfrön, vallmofrön, riven ost eller flingsalt.
 
20 - 30 st (beronede på om du vill ha stora eller små)
 
1 pkt jäst (50 g)
5 dl vatten
25 g smör
1 1/2 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special
1 ägg
Frön av t ex pumpa
 
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader, smält smöret. Häll i lite av vattnet i bunken och rör om tills jästen har löst upp sig, tillsätt resten av vattnet smöret och saltet, rör om. Tillsätt 1,3 l av mjölet och arbeta ihop degen, tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig, arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Låt jäsa i 40 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den, dela i 20 - 30 bitar, forma till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper, låt jäsa 30 - 40 minuter.
Vispa ihop ägget och pensla bröden, strö över frön och grädda i 250 grader 8 - 10 minuter.
Låt bröden svalna på galler.

GOD JUL

Hej!
Vill önska alla en rktigt God julhelg!!

Grönskålschips!

 
 
Grönkålschips är grymt gott, ett nytt tillbehör på julbordet som passar både till laxen och köttbullarna!
 
1/2 Grönkålshuvud
2 msk olivolja
flingsalt
 
Hur!
 
Ta bort stammarna på grönkålsbladen, lägg tillsammans med olja och salt i en plastpåse och skaka om sa att oljan fördelas runt om. Lägg grönkålen på bakplåtspapper och ställ in i ugnen 80 grader varmluft ca 2 timmar.

Inlagd sill med ingefära och chili!

 
En kanongod sill med lite sting i, ha den på julbordet istället för den vanliga löksillen!
Tips! Om du vill göra det enkelt för dig, köp en god löksill, blanda i ingefära och chili 1 - 2 dagar innan den ska ätas.
 
8 port (på buffé)
 
420 g sillfiléer, urvattnade
3 dl vatten
1 dl 12% ättikssprit
1,5 dl socker
1 stor rödlök
1 röd chilipeppar
2 cm ingefära
20 kryddpepparkorn
3 lagerblad
 
Hur!
 
Koka upp vatten, ättika och socker, låt svalna. Skär sillen i bitar, skala och skiva löken, skär chilin i ringar, skala och skär ingefära i tändssticksbitar. Varva sill, lök, chili ingefära och kryddor i en glasburk, häll på lagen. Låt sillen stå i kylen  2 dygn.

Pasta med renskav och rostad vitlök!

 
Renskav är riktigt gott och enkelt att tillaga, har alltid ett paket liggande i frysen för tillfällen då det ska gå snabbt att fixa till middagen. Här blev det en pastasås med lök, svamp och chili, toppat med parmesan, rostad vitlök och enbärsgelé.
 
2 port
 
2 - 3 vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
 
2 port pasta
 
1 paket renskav
1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 dl torkad svamp t ex trattkantareller
2 dl grädde
1 tärning grönskasbuljong
1 msk viltfond
Salt och peppar
 
Parmesanost
Gelé
 
Skala och skiva vitlöken fint, stek i oljan i en liten kastrull tills den börjar få färg, passa så att den inte bränner, låt rinna av på hushållspapper.
 
Blötlägg svampen 10 - 15 minuter.
Stek renskaven enligt paketet i oljan från vitlöken, ställ åt sidan.
Skala och hacka löken grovt, ta ur kärnorna ur chilin och hacka, stek tillsammans med svampen några minuter, tillsätt köttet, grädden, buljongtärning, fond och smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme 5 - 10 minuter.
Koka pastan, häll av vattnet och blanda ihop pastan med renskavssåsen, lägg upp på tallrikar och toppa med vitlöken, nyriven parmesan och en klick gelé.

Janssons frestelse!

 
Janssons är ett måste på julbordet men är också en kanonbra nattamat. Godast blir den om man bara använder grädde men vill man ha en magrare variant ta då hälften grädde och hälften mjölk.
Går bra att förbereda någon dag innan, häll då på en skvätt grädde till innan den värms i ugn eller micro.
 
6 - 8 port
 
1 kg potatis av mjölig sort
1 stor gul lök
200 g ansjovisfilé + spad
4 dl grädde
2 msk ströbröd
3 msk smör
 
Hur!
 
Skala och skär potatisen i strimlor, skölj den inte, skala och skiva löken. Lägg ett lager potatis i en form, lägg på ansjovis, lök och peppra, avsluta med resten av potatisen. Häll på grädden och några skedar av ansjovisspadet, strö över ströbröd, dra några varv med pepparkvarnen och klicka ut smöret. Ställ in i ugnen 225 grader ca 45 minuter.

Lammburgare med getost!

 
En lyxigare variant av hamburgare, gjord på  lammfärs och toppad med chevre, till detta passar rödlöksmarmelad och varma nachos alldeles förträffligt!
 
4 port
 
700 g lammfärs
1 ägg
1 msk dijonsenap
1/2 msk rosmarin
svartpeppar och salt
150 g chevre
 
Små hamburgerbröd
rödlöksmarmelad
Sallad
Tomater
Nachos
100 g riven ost
Peperoni
 
Blanda ihop färsen med ägg, senap och kryddor, provstek en liten klick och smaka av kryddningen. Forma 8 hamburgare och stek i olja.
Lägg nachos i en skål, strö över riven ost och ställ in i ugnen 200 grader tills osten smält.
Lägg upp hamburgarna i bröd och toppa med chevre, servera tillsammans med sallad, rödlöksmarmelad, peperoni och nachos.

Julskinka!

 
Julskinka är ju ett måste till jul, godast blir den om man steker den i ugn på låg värme, tar lite tid men sååå gott. I vår famlj gör vi den dagen före julafton, på kvällen blir det provsmakning av varm skinka med vörtbröd, en god senap, öl och en liten snaps!
 
1 skinka
 
Till griljering
 
1 ägg
2 msk söt senap
1 msk stark senap
1 msk honung
2 msk ströbröd
 
nejlikor
1/2 dl ströbröd
 
Hur!
 
Skölj av skinkan i kallt vatten och torka av den, vira in skinkan i ugnsfolie och lägg på en plåt, ställ in i ugnen 135 grader tills innertemperaturen visar 72 grader (det tar ca 90 minuter per kilo).
Låt skinkan svalna något, ta bort nätet och en del av svålen.
Blanda ihop ägg senap honung och 2 msk ströbröd, låt stå 5 minuter, bred ut blandningen öve skinkan, dekorera med nejlikor och strö över ströbröd. Skär ett rutmönster med en vass kniv.
Griljera i 225 grader 10 - 15 minuter, passa så att det inte bränns.

Lax med täcke av cashewnötter!

 
Enkelt, snabblagat och gott, ugnsbakad lax med ett täcke av cashewnötter, vitlök och sweet chilisås.
Servera laxen med ris, tomater, sweet chilisås och gärna inlagd ingefära!
 
2 port
 
400 g lax
30 g cashewnötter
2 msk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
1/2 spansk peppar
 
10 cm gurka
1/2 spansk peppar
1 msk risvinäger
 
1 avocado
sojasås
 
Hur!
 
Dela laxen i 2 eller 4 bitar lägg i en smord form. Hacka nötterna och pepparfrukten grovt, finhacka vitlöken, blanda nötter, chilisås, vitlök och peppar, täck laxbitarna med blandningen. Ställ in formen i ugnen 225 grader 10 - 15 minuter.
 
Skär gurkan i stavar, finhacka papparfrukten, blanda ihop i en skål tillsammans med risvinäger, låt stå och dra en stund.
 
Dela avocadon i halvor och häll soja i hålet efter kärnan.
 
 

Rödlöksmarmelad!

 
Rödlöksmarmelad är supergott och passar bra som tillbehör till kött eller som förrätt med chevre.
Rosta en brödskiva, lägg på en stor klick rödlöksmarmelad, toppa med en skiva chevre och gratinera i 200 grader tills osten börjar smälta, jättegott.
 
4 rödlökar
1 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
2 msk råsocker
 
Hur!
 
Skala och skiva löken, stek i olja tills den börjar mjukna, tillsätt vinäger, vin och socker och låt puttra på svag värme tills vätskan har kokat in, smaka av om det brehövs mer vinäger eller vin.
Marmeladen går bra att förvara i kylen några dagar.

Köttbullar med chili!

 
2:a advent och julen närmar sig! En del av maten till julbordet går utmärkt att göra i god tid och ha på lut i frysen, som t ex köttbullar. Dom här bullarna är kryddade med chiliflakes vilket ger en god hetta.
OBS! Om du har halvhungriga familjemedlemmar i närheten får du räkna med ett visst svinn under tillagningen.....
 
ca 100 köttbullar
 
500 g lammfärs
1 kg nötfärs
2 ägg
3 msk dijonsenap
1 msk chiliflakes
2 msk svartpeppar
1 msk salt
2 msk franska örter
olivolja till stekning
 
Hur!
 
Blanda ihop färsen med ägg och kryddor, stek en köttbulle och smaka om kryddningen är ok. Sedan är det bara att rulla och steka!

Kyckling med citronmozarella, bulgur och grönkålschips!

 
Tack Charlotte för tipset om grönkålschips! Så himla gott, blir lite som friterad persilja fast med mycket mer smak, fungerar bra att göra dagen innan, förvara den luftigt i rumstemperatur.
Till kyckling med smak av ingefära och citrongratinerad mozarella passar chipsen kanon!
 
4 port
 
1/2 grönkålshuvud
2 msk olivolja
Flingsalt
 
4 kycklingfiléer
2 cm färsk ingefära
2 solo vitlökar
Inkråmet av citronerna i stora bitar
cayennepeppar
salt
 
2 st citroner
2 st mozarella
8 sardellfiléer
 
4 port bulgurmix
 
Hur!
 
Ta bort stammarna på grönkålsbladen, lägg tillsammans med olja och salt i en plastpåse och skaka om sa att oljan fördelas runt om. Lägg grönkålen på bakplåtspapper och ställ in i ugnen 80 grader varmluft ca 2 timmar.
 
Dela kycklingfiléerna i 2 - 3 delar, krydda runt om med cayennepeppar och salt, stek på medelstark värme.
Skär ingefära och vitlök i tändsticks bitar och stek tillsammans med citronbitar de sista minuterna på kycklingen.
 
Dela citronerna i halvor och gröp ur, skär av lite på ändarna så att de står stadigt. Dela mozarellan och lägg i citronhalvorna, toppa med sardeller, ställ in i ugnen 225 grader 5 - 10 minuter.
 
Koka bulgur enligt förpackningen.

Tortellini med salsiccia, pesto och chevre!

 
Snabbmat när den är som bäst!
Färsk tortellini med ostfyllning, färsk korv, pesto och getost, mums!
 
2 port
 
2 port färsk tortellini
4 st färska salsiccia eller annan god korv
4 msk pesto
100 g chevre
Några körsbärstomater
 
Hur!
 
Gör några snitt i korven och stek på medelvärme ca 10 minuter, lägg i tomaterna på slutet.
Koka tortellinin enligt förpackningen, blanda pastan med pesto och chevre lägg upp på tallrikar och toppa med korv och tomater!

Bagels!

 
 
 
Jättegoda bagels, lite svåra att få till så att dom blir snygga, men efter lite träning så går det bra!
 
24 st små eller 12 stora
 
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk solrosolja
1 msk flytande honung
13 dl vetemjö special
 
2 liter vatten
2 msk socker
 
Flingsalt, solrosfrön, sesamfrön, rosmarin, pumpafrön eller några andra frön
 
Smula jästen i bunken och lös upp i lite av vattnet, tillsätt restern av vattnet, salt, olja och honung, blanda sedan ner det mesta av mjölet och arbeta i maskin 5 minuter, degen ska vara ganska hård.
Jäs under bakduk 60 minuter, stjälp upp degen på bakbord och knåda in resten av mjölet, dela degen i 12 eller 24 bitar, rulla till längder och nyp ihop till en ring. Jäs bagelsen under en bakduk på en plåt med lite mjölat bakplåtspapper i 30 minuter.
Koka upp vatten och socker i en kastrull, koka degringarna i vatten ca 3 minuter, vänd på dom efter halva tiden, låt rinna av på en bit bakplåtspapper, lägg tillbaka på plåten och strö över valfria frön.
Grädda bröden 200 grader i mityter anv ugnen tills gyllenbruna 15 - 20 minuter, låt svalna på galler.

Chilikryddad lax med potatismos och saffranssås!

 
En bit lax från frysen, en burk cème fraich med smak av saffran tomat från kylen och potatis, mycket mer behövs inte för att laga en riktig kalasmiddag!
 
2 port
 
400 g lax
1 tsk chiliflakes
Salt
1 kvist dill
1 msk smör
1 burk crème fraich saffran tomat
 
Potatismos och en sallad.
 
Skär laxen i 4 tunna skivor, strö chiliflakes, salt och dill på 2 av bitarna, lägg ihop med de 2 övriga bitarna, salta och peppra lite runt om och stek i smör.
Värm crème fraichen i  en kastrull, koka potatis och gör en sallad!

Lammytterfilé med parmalindad sparris och hummus!

 
Hummus passar bra ihop med lamm och kan kryddas på olika sätt, här har jag använt vitlök och chili. Tillsammans med sparris och en sallad räcker det urmärkt som tillbehör till en köttbit.
 
4 port
 
800 g lammytterfilé
Salt och peppar
Olja/smör
 
Hummus
 
1 burk kikärtor
1/2 dl mild olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
salt
 
Sparris
 
1 knippe sparris
ca 8 skivor parmaskinka
 
Blandad sallad
 
Krydda köttet och stek i lika delar olja och smör.
 
Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten, kör kikärtorna i matberedare eller med stavmixer, tillsätt olja lite i taget, rör ner vitlöken och smaka av med chili och salt. Om röran blir för hård rör ned lite vatten.
 
Vira parmaskinka runt sparrisarna och stek snabbt i lite olja eller lägg in i ugnen 200 grader 10 minuter.

Friterad torsk med guacamole och vildris!

 
Riktigt gott blev detta, som fiskpinnar de lux, torsken är panerad i panko, japanskt ströbröd, liksom sparrisen.
Går snabbt och enkelt att göra, servera med ris och thai sweet chilisås.
 
2 port
 
400 g torskfilé
1/2 knippe sparris
Cayennepeppar
Salt
1 ägg
1 msk vatten
2 dl panko ströbröd
1 - 2 dl matolja för fritering
 
2 avocado
1 vitlöksklyfta pressad
1/2 lime saften
1/2 tsk sambal oelek
salt
 
1 påse vildrismix och thai sweet chilisås.
 
Hur!
 
Skär torsken i 10 - 12 bitar, krydda runt om med cayennepeppar och salt, dela sparrisen i 2 bitar, vispa ihop ägg och vatten.
Hetta upp oljan till 180 grader i en stekpanna, doppa sparris och fisk först i äggblandningen  rulla därefter i panko och fritera några i taget i oljan ett par minuter på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
 
Mosa avocadon med en gaffel, blanda med vitlök, lime, sambal oelek och smaka av med salt.
 
Servera med ris och thai sweet chilisås.