Marinerad helstekt fläskytterfilé med björnbärssås!

 
Fläskytterfilé är en mör, saftig god köttbit, dessutom inte så dyr, som blir kanon efter ett par dagars marinering, perfekt att bjuda på eftersom det mesta går att förbereda.
 
4 port
 
800 g fläskytterfilé
1/2 dl soja
1/2 dl olivolja
1 tsk chiliflakes
3 skivade vitlöksklyftor
 
Sås
 
3 dl björnbär
2 msk råsocker
1 dl rött vin
2 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 tsk smör
 
Hur!
 
Putsa köttet, lägg i en plastpåse. Blanda marinaden och häll på köttet, försök få ut så mycket luft som möjligt och knyt ihop påsen, förvara i kyl 2 dagar, vänd på påsen några gånger.
Bryn köttet runt om i en stekpanna och lägg sedan i en form och stek i ugnen, 170 grader, tills innertemperaturen är 62 grader. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter under folie, skär upp.
 
Lägg björnbär och socker i en nonstick kastrull och låt smälta under omrörning, tillsätt vin, fond och vinäger, låt koka i 15 minuter. Sila av bären, hit går bra att förbereda, vid servering hetta upp såsen och rör ner smöret.
 
Servera tillsammans med kokt potatis och en god sallad, gärna med några björnbär i!

Mickes Gubbröra!

 
Gubbröra är en klassiker, perfekt att göra på rester efter en sillunch. Det här reseptet kommer från min kära svåger Micke!
 
1 burk matjesfileér
5 - 6 kokta kalla potatisar
1 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs (går bra att byta ut mot gräddfil)
4 msk kaviar
1 liten rödlök
1/2 dl hackad purjolök
1/2 dl dill
Svartpeppar
2 hårdkokta ägg
Knäckebröd eller något annat gott bröd
 
Hur!
Skär sill och potatis i tärningar, hacka lök och dill, blanda samman allt utom äggen och smaka av med peppar. Ställ i kylen några timmar eller över natten.
Skiva äggen och servera röran på knäckebrödsbitar eller som en härlig lunchmacka med en isande kall öl!

Björnbärspaj med kokos och vaniljkesella

 
 
 
Nu är det gott om björnbär att plocka, söta och goda, men akta er för taggarna!
Här är har jag gjort i portionsformar men det går lika bra att göra i en stor form.
 
4 port
250 g björnbär
1 tsk potatismjöl
1 tsk socker
60 g smör
2 msk socker
1/2 dl havregryn
1/2 dl kokos
1 burk vaniljkesella
 
Hur!
 
Lägg bären i formarna/formen strö på potatismjöl och socker. Smält smöret och blanda med socker, havregryn och kokos till en grynig massa, fördela över bären (hit går bra att förbereda för senare gräddning). Sätt in i ugnen, 200 grader i 15 minuter, servera varma med kall kesella.
 

Ugnsbakade ägg med het tomat och bönsås!

 
En höjdarfrukost en slö helgmorgon eller till brunchen! Servera med ett gott bröd till så att man kan suga upp den goda såsen.
 
2 port
 
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 liten röd lök
2 msk balsamvinäger
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 burk körsbärstomater i sås (400 g)
1/2 burk borlottibönor (200 g)
2 ägg
salt och peppar
1/2 dl riven parmesanost
 
Hur!
 
Sätt ugnen på 200 grader. Använd en stekpanna som går att sätta in i ugnen. Skiva löken fint och stek i oljan tills den blivit mjuk, tillsätt vinäger, chili, koriander, paprika, tomater och bönor. Låt koka upp under omrörning, smaka av med salt och peppar, knäck äggen i pannan, strö på parmesanen och baka i ugnen 8 - 10 minuter.

Sprött knäckebröd

 
 
Det här knäckebrödet är jätte enkelt att göra och supergott, en skiva vällagrad ost på mums!
 
1 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja
Flingsalt
Sesamfrön
 
Hur!
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll på vattnet och blanda, tillsätt sist oljan, rör till en jämn smet.
Fördela smeten på 2 plåtar med bakplåtspapper och bred ut till ett tunt lager. (Enklast är att lägga ett bakplåtspapper över och platta ut med kavel.) Strö på flingsalt och sesamfrön, grädda i varmluftsugn 150 grader ca 1 timme.
 

Lammfärsbiff med kantarellsås och mandelpotatis

 
 
Nu är det inte bara svamptider även mandelpotatisen har sin bästa tid nu, eftersom mandelpotatis lätt kokar sönder är det enklast att koka den med skalet på.
 
800 g lammfärs
1 ägg
1/2 dl färska finhackade kryddor t ex timjan, rosmarin, oregano
1nypa chiliflakes
salt och svartpeppar
 
500 g färska kantareller
1 chalottenlök
1 msk smör
2 msk kantarellfond
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk soja
vitpeppar
 
Mandelpotatis och sallad
 
Hur!
 
Blanda färsen med ägg och kryddor, forma till 4 biffar och stek.
 
Lägg kantarellerna i en stekpanna och stek på medelvärme tills vätskan har kokat in.
Finhacka chalottenlöken och fräs i en kastrull med smöret, tillsätt svampen, vatten och fond, låt koka 5 minuter. Tillsätt grädde och soja låt koka 15 minuter smaka av med peppar. Om du tycker att såsen blir för lös så red med lite maizena.
 
Servera biffarna med sås, mandelpotatis och en god sallad!

Enkel kräftsoppa!

   
 
 
Devisen man tager vad man haver fick gälla här!
Kräftsoppa perfekt att göra på kräftor som blivit över från kräftskivan, denna gjordes ute på sjön så det fanns inte så mycket ingredienser att välja på men det blev kanongott ändå!
 
4 port
 
1 kg kräftor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 liter vatten
2 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré (eller ketchup)
1 tärning fiskbuljong
cayennepeppar
 
Skala kräftorna och lägg skalen i en kastrull, lägg kräftstjärtarna åt sidan, hacka löken, fräs lök och kräftskal i olivolja några minuter, tillsätt vatten, vin, tomatpuré och buljongtärning låt koka i 30 minuter.
Sila av skalen och tillsätt grädden, låt koka i 10 minuter, smaka av med cayennepeppar.
Fördela kräftstjärtarna i 4 soppskålar, häll på den varma soppan, toppa gärna med en klick aioli.

Irish Coffee!

 
En riktig klassiker som smakar extra gott en skön sommarkväll efter en dag på havet!
 
4 cl Irländsk blended whiskey
2 tsk farinsocker
starkt kaffe
lättvispad grädde
 
Irish Coffee ska serveras i glas, häll i whiskey och farinsocker tillsätt hett kaffe och rör om tills sockret löst upp sig, häll försiktigt den vipade grädden över baksidan på en sked och toppa med lite farinsocker.

Baconlindad marulk!

Marulk är perfekt att grilla, en ful fisk men ack så god!

4 port

800 g marulk i skivor
1 paket bacon
Salt, svartpeppar, chilipeppar
Olivolja

Hur!

Salta och peppra fisken och vira in i bacon, låt ligga någon timme. Grilla eller stek servera med potatis och en god sallad.

Halstrad tonfisk med vitlökssparris och avokado!

Färsk tonfisk är supergott och enkelt att göra!

4 port

4 skivor tonfisk
1 knippe sparris
2 vitlöksklyftor
2 avokado
Sallad
Tomater
Soja
Salt, peppar och chilipeppar
Olivolja

Hur!

Strö salt, peppar och chilipeppar på tonfisken, stek i olja på hög värme någon minut på var sida, fisken ska vara röd i mitten.
Skiva vitlöken tunt och stek i lite olja tillsammans med sparrisen några minuter.
Dela avokadon och häll soja i halvorna.
Servera fisken med sallad, tomater, sparris och avokado.

Grillad sparris med lufttorkad skinka

 
  
 
Picknick vid havet en skön sommarkväll är aldrig fel, enkelt att ta med för att grilla är sparris och lufttorkad skinka att mumsa på medans köttet grillas.
 
1 knippe sparris
8 - 10 skivor skinka typ parma
 
Hur!
 
Bryt av nederdelen av stjälkarna på sparrisen, vira en skiva skinka runt en eller två sparrisar, grilla några minuter runt om på het grill så att skinkan blir knaprig men att sparrisen fortfarande ha rtuggmotstånd!

Vårrulleknyten med svamp och spenat

   
 
Små knyten av vårrulledeg eller phillodeg är enkelt att göra och passar bra som drinktilltugg eller på buffén, fyllningen kan varieras i det oändliga tänk bara på att den inte får vara för blöt. Här kommer förslag på två olika, räcker till 8 - 10 st av varje sort.
 
1 paket fyst vårrulleg eller phillodeg
50 g smält smör
 
Svampfyllning
 
2 st portabellosvampar
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
2 msk hackad koriander
Smör
salt, peppar
 
Ost och spenatfyllning
 
1 påse färsk spenat
smör
100 g riccottaost
50 g valnötter
salt och peppar
 
Hacka svamp, löken och peppar, stek i smöret 10 - 15 minuter tills all värska är borta, salta och peppra, låt svalna, blanda ner koriander.
Lägg spenaten i en liten kastrull med smöret och fräs några minuter, låt svalna. Hacka valnötterna, blanda spenat, ost och nötter, slata och peppra.
 
Tina degplattorna, fukta en handduk och lägg plattorna på handduken, vik över så att de täcks, de torkat fort och blir då svåra att arbeta med.
Ta loss en platta i taget, pensla smör runt kanterna lägg en klick av fyllningen mitt på plattan och vik ihop till knyten, lägg på en plåt med bakpapper.
Hit går bra att förbereda och förvara i kylen, pensla knytena med smör och baka i ugnen 225 grader ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
 

Pimpad havregrynsgröt!

 
 
Att starta dagen med en ordentlig frukost gör att man orkar mer och mår bra! Den här gröten smakar inte som vanlig havregrynsgröt utan har tuggmotstånd och sötma från frukten, och tar bara några minuter att göra.
 
2 port (eller 1 för den hungrige)
 
1 dl havregrynsgröt
0,5 dl linfrö
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl solrosfrön
2,5 dl vatten
1 nypa salt
1 banan
2 msk granatäpplekärnor
2 msk keso äpple, päron, vanilj
 
Hur!
 
Koka havregryn, linfrö, kokos, solrosfrö, salt och vatten några minuter till lagom konsistens. Blanda ner mosad banan och servera med keso och granatäpple!

Grillade lammracks

 
En stilla sommarkväll ska tillbringas ute på en skön ö i goda vänners lag, i väntan på att grillen blir varm smakar det mumma med en vällagrad parmesanost och ett gott rött vin!
    
 
 
  Grillat lamm är en riktig höjdare, här marinerat i vitlök och chili!
 
4 port
 
800 g lammracks
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
Salt och peppar
 
Hur!
 
Pressa vitlöken, finhacka pepparfrukten och blanda ihop med olja, salt och peppar. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden, låt stå ett par timmar. Grilla på het grill servera med potatis och en god sallad.

Torskrygg med smörstekta kantareller!

 
Torskrygg är fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga, här med smörstekta kantareller med tomater, saltkokt potatis och avocado.
 
2 port
 
400 g torskrygg
400 g färska kantareller
1 chalottenlök
1 vitlöksklyfta
5 cm purjolök
8 körsbärstomater
färskpotatis
1/2 dl grovt salt
1 avocado
Dill
Smör
Salt och peppar
 
Hur!
 
Rensa kantarellerna och hacka chalottenlök och vitlök, skär purjon i strimlor. Stek kantarellerna tills vätskan dunstat bort tillsätt 2 msk smör lök och tomat, stek tills löken är genomskinlig, salta och peppra.
Koka potatisen med skalet på med det grova saltet under kraftig kokning utan lock, häll av och låt ånga av skalet blir vitaktigt av saltet och lite skrynkligt.
Salta och peppra torsken och stek i smör.
Lägg upp torsken på tallrikar och fördela kantarellerna över fisken och toppa med dill, servera med potatis, avocado och lite skirat smör.

Kycklingsoppa med glasnudlar!

 
 
En spicy kycklingsoppa med glasnudlar, enkelt och gott en regnig dag!
 
4 port
 
200 g kyckling
200 g champinjoner
1 paket glasnudlar á 100 g
10 cm purjolök
1,5 liter vatten
3 tärningar kycklingbuljong
6 st torkade piripiri
2 cm ingefära skuren i 4 - 6 bitar
Salt och chilipeppar
Hackad koriander
 
Hur!
 
Dela kycklingen i mindre bitar, strimla purjolöken, dela svampen i bitar om de är stora. Koka upp vatten och buljongtärningar, lägg i kyckling, svamp, piripiri och ingefära låt koka på låg värme 20 minuter, lägg i purjolöken och smaka av med salt och chilipeppar.
Koka nudlarna enligt förpackningen och fördela i 4 djupa tallrikar, häll på soppan och toppa med hackad koriander.
 
 

Köttbullar på lammfärs!

 
 
Köttbullar med potatis och brunsås är aldrig fel, extra goda blir dom på lammfärs!
 
4 port
 
1 kg lammfärs
1/2 dl vatten
2 msk skorpmjöl
1 ägg
1 tsk chiliflakes
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk franska örter
salt och svartpeppar
 
Rör ihop skorpmjöl och vatten, låt stå och svälla några minuter, Blanda ihop färsen med övriga ingredienser, rulla till köttbullar eller forma till pannbiffar och stek.
Servera med kokt potatis, sås, rårörda lingon, inlagd gurka och en god sallad!

Kokta rödbetor med chevre och pinjenötter!

 
 
 
Kokta rödbetor jättegott, som förrätt med lite bröd eller som tillbehör till t ex grillat.
 
1 knippe rödbetor
100 g chevre eller fetaost
50 g pinjenötter
Flingsalt
 
Hur!
 
Tvätta av och koka rödbetorna mjuka i saltat vatten, låt svalna något och dra bort skalet, dela om dom är stora.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills dom får fin färg.
Fördela ost och pinjenötter över rödbetorna och strö på lite salt.

Kantarellpaj!

 
   
 
Nu är det kantarelltider, här är en riktigt god paj med kantareller och getost, passar bra som lunch med en god sallad till!
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt
 
Fyllning
600 g färska kantareller
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
100 g riven västerbottenost
100 g getost typ chevre
Salt och peppar
1 paket bacon (uteslut om du vill ha en vegetarisk rätt)
 
Hur!
Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg och tryck ut i en form (24 cm) och ställ i kylen 30 min.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.
 
Rensa svampen och dela de större i bitar, hacka löken. Stek svampen tills all vätska är borta tilsätt lite smör och löken, stek ytterligare några minuter.
Vispa ihop ägg, grädde, och västerbottenost.
Lägg svampblandningen i pajskalet, spara lite av svampen som dekoration, häll på äggblandningen och fördela getosten över pajen, grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
Skär baconet i småbitar och stek knaprigt, lägg på hushållspapper för att rinna av, lägg svamp och bacon på toppen av pajen när den är klar.