Sotad tonfisk med pärlcouscous och jordgubbschips!

 
Stek tonfisken hastigt i het panna och servera med en het couscous, mangosallad, sweet chilisås och jordgubbschips, fantastiskt gott!
4 port
 
4 skivor tonfisk
sesamfrön gärna både vita och svarta
salt och peppar
smör
 
4 port pärlcouscous
1 tärning grönsaksbuljong
1 röd chili
1/2 gurka
1/2 burk sweety drop chili (Ridderheims)
1 färsk rödlök
 
1 mango
1 avocado
1/2 lime saften
1/2 kruka koriander
1/2 färsk rödlök
 
Thai sweet chilisås
Jordgubbschips
 
Hur!
Koka couscousen tillsammans med buljongtärning enligt förpackningen. Hacka chili, gurka och rödlök, blanda ner i couscousen tillsammans med chilidropsen, ta även med hälften av marinaden.
Skär mango och avocado i tärningar, hacka rödlök och koriander, blanda ihop tillsammans med limen.
Klappa in ordentligt med sesamfrön runt om fisken, salta och peppra, stek hastigt i het stekpanna, tonfisken ska vara rå inuti.
Servera tillsammans med lite sallad, Thai sweet chilisås och jordgubbschips!

Kall nässelsoppa med sting!

 
Nu är våren äntligen här och det börjar knoppas och växa överallt.
Passa på att plocka späda skott av brännässlor och gör en god soppa som äts kall och funkar utmärkt på påskbuffén eller som förrätt! Soppan kan med fördel göras dagen innan den ska ätas.
Soppan är lika god varm, servera då med förlorat ägg!
 
4 - 8 port beroende på storlek
 
2 liter nässlor
1 vitlöksklyfta
1 bananchalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl vattten
1,5 dl grädde
1 dl vitt vin
1 tärning hönsbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
1 krm cayennepeppar
salt
1 dl gräddfil
 
Hur!
 
Skölj nässlorna noga och ta bort grövre stammar, förväll nässlorna i lättsaltat vatten 5 minuter och kyl sedan av i kallt vatten.
Finhacka vitlök och chalottenlök, fräs glansig i smöret i en kastrull, tillsätt nässlor och mjöl, rör snabbt ihop.
Häll i vatten, grädde, vin, buljongtärningar och peppar, låt koka ca 5 minuter.
Kör soppan slät med stavmixer eller matberedare, smaka av med salt.
Låt soppan svalna, häll upp i en kanna och ställ i kylen.
Vid servering, rör om soppan och häll upp i glas eller tallrikar, lägg i en klick gräddfil och dofta över lite cayennepeppar.

Kycklingfilé med rostad pumpa!

 Rostad pumpa passar kanon till citron och chilikryddad kyckling, servera med blandade salladsblad toppade med körsbärstomater och granatäppelkärnor.
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
1 röd chili
1 citron
1/2 dl olivolja
1 msk rosmarin
1 msk svartpeppar
salt
 
1 butternutpumpa
1 vitlök
1 röd chili
olivolja
flingsalt
 
2 dl crème fraiche
1 krm chilipeppar
1 tsk citronsaft
salt
 
Hur!
 
Börja med att blanda ihop såsen och ställ i kylen.
Lägg kycklingen på en folieklädd plåt, blanda ihop olja, rosmarin och peppar, pensla kycklingen runt om, strö på lite salt. Skiva citronen, strimla chilin på längden och fördela över kycklingen.
Kärna ur och skala pumpan, skär den i bitar typ som klyftpotatis, skala vitlöksklyftorna, hacka chilin. Fördela pumpan och vitlöken på plåten runt kycklingen, ringla över olja och strö chili och flingsalt över.
Ställ in i ugnen 200 grader ca 25 minuter, (kontrollera att kycklingen är genomstekt).
Servera med såsen och en god sallad.