Björnbärspaj med nötter och citronglass, glutenfri!

 
Nu finns det fullt av björnbär ute i buskarna, passa på att plocka och gör denna busenkla, knäckiga paj!
Pajen blir glutenfri om du använder glutenfria havregryn!
 
4 port
 
5 dl björnbär
1,5 dl havregryn
1,5 dl blandade grovt hackade nötter
100 g smör
1 dl råsocker eller muscovadosocker
2 msk honung
 
Citronglass eller vispad grädde
 
Hur!
Lägg havregryn, nötter, smör, socker och honung i en kastrull och koka några minuter under omrörning tills sockret löst sig.
Lägg bären i portionsskålar eller i en större form, fördela nötblandningen ovanpå. Hit gåt bra att förbereda.
Ställ in skålarna/formen i ugnen, 200 grader, ca 10 minuter.
Servera varma med glass eller grädde!

Stekt strömming med chipotle, vitlöksmorötter och remouladsås!

 
Stekt strömming, enkel vardagsmat med nya smaker, enkelt och snabblagat!
Servera med sås, morötter, sallad och ett gott bröd!
 
4 port
600 g strömmingsfiléer
Chipotlepasta
1 ägg
Vetemjöl
Panko
Smör
 
Sås
1,5 dl creme fraich
0,5 dl majonäs
1 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
0,5 dl finhackad kapris
1 dl finhackad saltgurka
1 krm cayennepeppar
 
Morötter
4 morötter
2 vitlöksklyftor
2 mak olivolja
Salt och peppar
 
Hur!
Bred lite chipotlepasta på hälften av fiskfiléerna, lägg på resten så att de blir dubbla. Vänd fisken i mjölet sedan i det uppvispade ägget och slutligen i panko och stek i smör.
Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
Skär morötterna i stavar,skiva vitlöken och stek några minuter i olja, salta och peppra.

Grillad marinerad potatis!

 
Grillad potatis är jättegott, låt den ligga och marinera några timmar så blir den extra god!
4 port
4 - 6 potatisar
1/2 dl olivolja
1 tsk liquid smoke
salt och peppar
 
Hur!
Tvätta och dela potatisen i halvor, koka i lättsaltat vatten tills de är nästan klara, kyl av i isvatten.
Blanda ihop olivolja, liquide smoke, salt och peppar, häll på potatisen i plastpåse och låt stå en stund.
Grilla potatisen runt om ca 5 minuter.

Rökt makrill!

 
 

Att röka makrill är både enkelt och himla gott, man kan krydda på ganska bra här är det ingefära, chili och vitlök som fått ta plats tillsammans med fisken i röken!
Vi har använt en enkel liten ABU-rök, och rökte i omgångar.
Smakar bäst att äta fisken direkt när den fortfarande är varm med lite bröd och aioli.
 
Några makrillar
1 - 2 chilifrukter
4 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
Salt och grovmald svartpeppar
 
Hur!
Om makrillarna är små så ta ur dom och rök dom hela, är de större så blir det bättre med filéer.
 
Gnid in fiskarna med salt och peppar.
Strimla chilin, vitlöken och ingefäran, fördela på filéerna eller i fisken, rök enligt rökens instruktion.
Lägg gärna en enekvist i spånet.

Macaroons!

 
 
Macaroons är små söta goda kakor, lite pilliga att göra men ack så goda!!
För att få ett bra resultat så var noga med att väga ingredienserna så att det blir exakt rätt mängd.
 
Smet
185 g äggvita
185 g mandelmjöl
185 g florsocker
60 g socker
140 g florsocker
Gul hushållsfärg
Kakao
 
 Fyllning 1
0,25 dl matlagningsgrädde
50 g mörk choklad 70%
1/2 tsk flingsalt
 
Fyllning 2
2 msk lemoncurd
2 msk philadelphiaost
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Hur!
Vispa upp äggvitan, tillsätt den mindre mängden florsocker och socker, vispa till en tjock maräng.
Tillsätt mandelmjöl och resten av florsockret och rör ihop till en jämn smet.
Dela upp smeten i 2 bunkar och färgsätt den den ena med hushållsfärg och den andra med kakao.
Klicka ut smeten eller spritsa på en bakplåtspappersklädd plåt och låt stå 15 minuter, grädda i 160 grader 10 minuter, låt svalna.
Koka upp grädden, lägg i chokladen och saltet låt stelna, rör ihop ost och lemoncurd.
Fördela fyllning på hälften av kakorna och montera ihop med resten!

Gazpacho på vattenmelon toppad med fetaost!

 
En kall god sommarsoppa med både svalka och hetta!
 
500 g vattenmelon
2 tomater
1/2 gurka
2 st röd pepparfrukt
1 röd lök
1/2 dl olivolja
1 näve myntablad
Salt och peppar
Tabasco
100 g fetaost

Hur!
Skär vattenmelonen i tärningar och ta bort så mycket kärnor som möjligt, tärna gurka och tomat, hacka pepparfrukt och lök. Kör allt i matberedare tillsammans med olja och myntablad, det kan hända att du får köra i omgångar och blanda ihop i en större skål. Smaka av med salt, peppar och tabasco, ställ in i kylen så att den blir riktigt kall.
Servera med tärnad fetaost och ett gott bröd till.