Morot och löksoppa med topping!

         
Nu när höstmörkret och kylan börjar krypa på är det gott med en mustig het soppa, med tillbehör att lägga i och ett gott bröd så blir det en perfekt rätt att bjuda på. Soppan kan med fördel göras dagen innan så att den får mogna, det går bra att ställa kastrullen på utsidan om det inte är minusgrader. Frys in det som blir över.
Toppingen kan varieras efter tycke och smak eller vad som finns hemma.
OBS! Du måste använda en kastrull som rymmer minst 8 liter.
 
10 port
 
1 kg morötter
6 st gula lökar
5 stora vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
3 - 4 liter vatten
600 g röda linser
3 burkar passerade tomater
4 msk paprikapulver
6 tärningar grönsaksbuljong
1 - 2 msk sambal oelek
1 msk svartpeppar
1 msk salt
 
Tillbehör
2 burkar majs
3 dl svarta oliver
1 tärnad gurka
4 st finhackade chilifrukter
3 tärnade paprikor i olika färg
5 st starka ölkorvar i skivor
5 dl turkisk yogurt
 
Hur!
Skala och hacka lök, tärna morötterna, fräs i oljan några minuter, tillsätt 3 liter vatten och resten av ingredienserna. Låt soppan koka på svag värme 1,5 timme, rör om då och då, späd med mer vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och sambal oelek.
 
Lägg tillbehören i skålar och låt gästerna toppa sina soppor, servera gärna det goda brödet
och ost till.

Kommentera inlägget här :