Hummersoppa!

En riktigt god och len soppa som bara är ett måste om du har ätit hummer.
Spara skalen när du äter hummer, lägg dom i en plastburk i kylen och gör fonden nästa dag. Fonden kan sedan frysas in för att tas fram när det är dags att göra denna lyxiga soppa.
Fungerar även bra att göra på skal av ca 1 kg kräftor.
 
4 port
 
Fond
 
Skal av 2 st hummrar
2 morötter
2 chalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
4 dl vatten
3 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 tärning hönsbuljong
 
Soppa
 
Hummerfond
2 dl grädde
2 msk konjak
1/2 pkt saffran
1 nypa cayennepeppar
1/2 dl grädde + 2 msk maizena
2 msk olivolja eller olja med dillsmak
3 msk finhackad dill
 
Hur!
 
Fond
Skär morötter och lök i bitar, hacka vitlöken och fräs i smöret några minuter i en kastrull, lägg ner hummerskalen häll på vatten, vin, tomatpuré och lägg i buljongtärningen. Låt koka i 45 minuter, sila av och häll tillbaka fonden i kastrullen.
Låt fonden koka ihop tills det är ca 5 dl kvar, hit går bra att förbereda. Du kan frysa in fonden till ett senare tillfälle, den håller sig även några dagar i kylen.
 
Soppa
Koka upp fonden, häll i grädde, konjak och saffran, låt koka på svag värme 10 minutersmaka av med cayennepeppar. Red av soppan med grädde och maizena, den ska inte bli för tjock.
Blanda ihop olivolja och dill.
 
Häll upp soppan i tallrikar och droppa över lite av dilloljan, servera med ett gott bröd till.

Kommentera inlägget här :