Goda brödet!




Ett supergott bröd som är mycket enkelt att göra men som har lång jästid sammanlgt 3,5 timme.

10 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
6,5 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Lös jästen i vattnet, blanda ner mjöl och salt, degen blir lite kladdig, låt degen vila under bakduk 30 minuter.

Doppa handen i kallt vatten, ta försiktigt tag i degens kant dra och vik in mot mitten varvet runt. Gör detta 3 gånger med 30 minuters mellanrum, efter sista gången låt degen vila 1 timme.

Strö rikligt med vetemjöl på en handduk, skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut till en kvadrat, vik sedan långsidorna in mot mitten, vänd degen så att kanten kommer nedåt. Vik över handduken löst, låt jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader, ställ en plåt i mitten och en på nedersta hyllan av ugnen. Vänd över degen på ett bakplåtspapper och lägg över på den varma plåten, lägg några isbitar på den nedre plåten. Grädda i 15 minuter, öppna ugnsluckan och vädra lite, fortsätt att vädra var 5:e minut tills brödet är färdigt efter totalt 30 - 35 minuter.